Łykasz tran, by zwiększyć odporność? Uważaj, to połączenie może być niebezpieczne

Na odporność, na zdrowe i lśniące włosy, na zgrabną figurę i lepszą pamięć – takimi obietnicami kuszą producenci suplementów. Niestety wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy, że mogą one wchodzić w interakcje z lekami. Niekiedy bardzo groźne. Tak też może być w przypadku tranu. [tableofcontents]

Dr Krajewska ostrzega przed nierozważnym stosowaniem suplementów dietyDr Krajewska ostrzega przed nierozważnym stosowaniem suplementów diety
Źródło zdjęć: © Getty Images/Instagram
Karolina Rozmus

Tran, naturalny produkt składający się z olejów pozyskiwanych z ryb z gatunku dorszowatych, to jeden z suplementów, po które chętnie sięgamy jesienią. W ostatnim czasie jego popularność wzrosła także za sprawą rewelacyjnych wyników badań na temat jednego z jego składników.

- Tran zażywamy głównie z powodu kwasów omega-3, których sami nie jesteśmy w stanie syntetyzować i musimy je pozyskiwać ze źródeł zewnętrznych. Zazwyczaj jest to suplementacja, bo w naszej diecie jest za mało ryb, będących naturalnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – przyznaje w rozmowie z WP abcZdrowie dr Magdalena Krajewska, lekarz rodzinny, w sieci znana jako @instalekarz.

- Nie ma nic złego w suplementacji, pod warunkiem, że nie mamy żadnych przeciwwskazań – dodaje ekspertka.

Dobroczynne działanie witaminy D i kwasów omega-3. Zaskakujące wyniki badań

Uwaga na tran

Zanim zaczniemy suplementację tranu, warto się skonsultować z lekarzem lub farmaceutą
Zanim zaczniemy suplementację tranu, warto się skonsultować z lekarzem lub farmaceutą © Pixabay

Niestety tych może być całkiem sporo. Większość produktów tego typu zawiera minerały i witaminy A, D oraz E. Jeśli pacjent dodatkowo suplementuje którąś z nich, naraża się na skutki przedawkowania, co może doprowadzić nawet do uszkodzenia nerek.

- Pamiętajmy też, że w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w wodzie, te rozpuszczalne w tłuszczu, czyli A, D, E i K mogą być groźne – mówi dr Krajewska. - Najbardziej niebezpieczne jest przedawkowanie witaminy A. Z kolei coraz częściej zdarza się przedawkowanie witaminy D.

Tran jest także naturalnym antykoagulantem, czyli środkiem przeciwdziałającym krzepnięciu krwi. Stąd też osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe powinny zachować szczególną ostrożność.

- Niestety wiele suplementów może wpływać negatywnie na działanie leków przeciwkrzepliwych, nasilając lub osłabiając ich działanie. Co ciekawe, te interakcje mogą zachodzić nie tylko z innymi lekami czy suplementami diety, ale nawet z produktami spożywczymi, jak kapusta – dodaje lekarz rodzinny.

W interakcje z antykoagulantami wchodzi również witamina E, a także popularna przyprawa – imbir. Oprócz tego niezalecane jest stosowanie tranu przez osoby z sarkoidozą, hiperkalcemią i kamicą nerkową.

W przypadku przedawkowania tranu mogą wystąpić takie objawy jak:

  • wielomocz,
  • bóle głowy,
  • brak apetytu,
  • wzrost masy ciała,
  • zaburzenia neurologiczne.

Tran nie powinny przyjmować dzieci, które nie skończyły czwartego roku życia.

Łączenie suplementów ziołowych z lekami

Ostatnio informowaliśmy o przypadku opisanym w czasopiśmie medycznym – mężczyzna suplementował miłorząb japoński oraz zażywał ibuprofen. Skutkiem tego był śmiertelny wylew krwi do mózgu.

To kolejny dowód na to, że stosowanie suplementów diety bez kontroli lekarza może być groźne. Dr Krajewska przyznaje, że ma wielu pacjentów, którzy na własną rękę stosują suplementację, nie zwracają uwagi na potencjalne interakcje z lekami.

- Należy pamiętać, że interakcje mogą zachodzić szczególnie w przypadku leków przeciwkrzepliwych i wielu suplementów diety. Z kolei suplementacja biotyny zaburza wyniki laboratoryjne, w tym badań tarczycy, ale też utrudnia wchłanianie określonych leków. Możliwych interakcji jest bardzo dużo, o czym trzeba pamiętać – wymienia dr Krajewska, apelując, by przed sięgnięciem po suplement, zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty.

- Suplementy zawierające roślinne wyciągi mogą być bardzo niebezpieczne – ostrzegam zwłaszcza przed ziołami chińskimi, w postaci mieszanek kupowanych w sklepach zielarskich. Niestety ich przedawkowanie może prowadzić nawet do niewydolności wątroby – dodaje ekspertka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu