Trwa ładowanie...

Miód faceliowy – właściwości lecznicze i zdrowotne

Avatar placeholder
14.11.2022 14:42
Miód faceliowy wspiera leczenie wielu schorzeń układu pokarmowego i oddechowego.
Miód faceliowy wspiera leczenie wielu schorzeń układu pokarmowego i oddechowego. (Adobe Stock)

Miód faceliowy to niespecjalnie popularny miód, który wyróżnia się jasnym, bladożółtym odcieniem, który z czasem może przybrać barwę bieli. Jest smaczny, ale i zdrowy. Wspiera leczenie wielu schorzeń układu pokarmowego, oddechowego, krążenia oraz działanie układu immunologicznego. Na co i jak go stosować?

spis treści

1. Co to jest miód faceliowy?

Miód faceliowy to produkt pozyskiwany z kwiatów facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia). To bardzo miododajna pastewna roślina o niebieskich kwiatach i intensywnym zapachu.

Miód królewski, jak zwykło się o nim mówić, nie jest tak popularny jak miód lipowy, gryczany czy rzepakowy. Ma mazistą konsystencją i delikatny, słodkawy smak z lekką nutą cytrusową.

Świeży ma bardziej płynną konsystencję, która z czasem ulega krystalizacji. W stanie płynnym miód jest jasny. Po krystalizacji zmienia kolor na prawie biały. Jest miodem nektarowym, czyli kwiatowym.

2. Lecznicze i zdrowotne właściwości miodu faceliowego

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Miód faceliowy składa się przede wszystkim z węglowodanów, glukozy i fruktozy (ponad 70%) oraz wody (20%).

Obecne są w nim również kwasy organiczne, składniki mineralne, takie jak potas, wapń, sód, mangan, miedź, fosfor, kobalt oraz witaminy: C, PP i inne witaminy z grupy B, olejki eteryczne oraz enzymy: oksydaza glukozowa, diastaza i inwertaza.

Choć miód faceliowy, w porównaniu do innych miodów, cechuje najniższy stopień zanieczyszczenia drobnoustrojami tlenowymi, co oznacza to, że jest jednym z najbezpieczniejszych do spożycia, nie każdy może go jeść.

Powinny go unikać osoby cierpiące na alergię, a także zmagające się z nietolerancją glukozy i cukrzycą typu II. Dietetycy i lekarze nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej 1. roku życia, z uwagi na ryzyko zakażenia Clostridium botulinum.

3. Na co stosować miód faceliowy ?

Miód faceliowy jest dobrym źródłem energii po intensywnym wysiłku, wzmacnia organizm po ciężkiej pracy fizycznej lub wysiłku intelektualnym, niweluje zmęczenie. Ma także działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i bakteriobójcze (choć zaliczany jest do grupy miodów o niskich właściwościach antybiotycznych).

Z uwagi na swój skład, miód faceliowy ma różne właściwości lecznicze i prozdrowotne. Przede wszystkim pomaga przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel, redukuje ból gardła oraz pomaga udrożnić drogi oddechowe.

Wspiera organizm w walce z infekcją, a i pomaga budować odporność, pobudzając układ immunologiczny do działania (co jest ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym). To dlatego jest polecany w stanach obniżonej odporności i rekonwalescencji.

Z miodu faceliowego można przygotowywać domowy syrop na kaszel z miodu i cebuli, miksturę na przeziębienie, która zawiera cytrynę, czosnek czy imbir, ale i „szot na odporność”. To mieszanka miodu, oleju z czarnuszki, soku z cytryny i syropu malinowego.

Miód faceliowy można stosować także w przypadku innych chorób układowych. Okazuje się bowiem, że:

Co ważne, miód faceliowy ma pozytywny wpływ na kondycję psychofizyczną w przypadku narażenia na długotrwały stres, depresji oraz zaburzeń nerwicowo-lękowych. Warto pamiętać, że sam w sobie nie jest lekiem i nie leczy, a jedyne wspiera terapię.

4. Jak stosować miód faceliowy?

Miód faceliowy to smaczny dodatek do potraw i napojów. Można go spożywać samodzielnie, na kanapce, w owsiance i w twarożku, polewać nim naleśniki czy omlety, a i dodawać do herbaty oraz zimnych napojów z cytryną, miętą czy imbirem.

Aby spożywanie miodu, nie tylko faceliowego, przynosiło maksymalnie dużo korzyści dla zdrowia, trzeba pamiętać, że:

  • w wysokiej temperaturze (powyżej 40 stopni) miód traci swoje prozdrowotne właściwości. Najkorzystniej jest jeść go na zimno,
  • trzeba go odpowiednio przechowywać. Miód musi stać w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, by słoik był szczelnie zakręcony, ponieważ szybko chłonie zapachy oraz wilgoć.

Miód faceliowy można także wykorzystać zewnętrznie do walki z trądzikiem, cellulitem i starzeniem się skóry. W warunkach domowych dobrze jest dodawać go do peelingów czy maseczek na twarz, ciało czy włosy.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze