Miód faceliowy – właściwości lecznicze i zdrowotne
Miód faceliowy to niespecjalnie popularny miód, który wyróżnia się jasnym, bladożółtym odcieniem, który z czasem może przybrać barwę bieli. Jest smaczny, ale i zdrowy. Wspiera leczenie wielu schorzeń układu pokarmowego, oddechowego, krążenia oraz działanie układu immunologicznego. Na co i jak go stosować?
1. Co to jest miód faceliowy?
Miód faceliowy to produkt pozyskiwany z kwiatów facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia). To bardzo miododajna pastewna roślina o niebieskich kwiatach i intensywnym zapachu.
Miód królewski, jak zwykło się o nim mówić, nie jest tak popularny jak miód lipowy, gryczany czy rzepakowy. Ma mazistą konsystencją i delikatny, słodkawy smak z lekką nutą cytrusową.
Świeży ma bardziej płynną konsystencję, która z czasem ulega krystalizacji. W stanie płynnym miód jest jasny. Po krystalizacji zmienia kolor na prawie biały. Jest miodem nektarowym, czyli kwiatowym.
2. Lecznicze i zdrowotne właściwości miodu faceliowego
Miód faceliowy składa się przede wszystkim z węglowodanów, glukozy i fruktozy (ponad 70%) oraz wody (20%).
Obecne są w nim również kwasy organiczne, składniki mineralne, takie jak potas, wapń, sód, mangan, miedź, fosfor, kobalt oraz witaminy: C, PP i inne witaminy z grupy B, olejki eteryczne oraz enzymy: oksydaza glukozowa, diastaza i inwertaza.
Choć miód faceliowy, w porównaniu do innych miodów, cechuje najniższy stopień zanieczyszczenia drobnoustrojami tlenowymi, co oznacza to, że jest jednym z najbezpieczniejszych do spożycia, nie każdy może go jeść.
Powinny go unikać osoby cierpiące na alergię, a także zmagające się z nietolerancją glukozy i cukrzycą typu II. Dietetycy i lekarze nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej 1. roku życia, z uwagi na ryzyko zakażenia Clostridium botulinum.
3. Na co stosować miód faceliowy ?
Miód faceliowy jest dobrym źródłem energii po intensywnym wysiłku, wzmacnia organizm po ciężkiej pracy fizycznej lub wysiłku intelektualnym, niweluje zmęczenie. Ma także działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i bakteriobójcze (choć zaliczany jest do grupy miodów o niskich właściwościach antybiotycznych).
Z uwagi na swój skład, miód faceliowy ma różne właściwości lecznicze i prozdrowotne. Przede wszystkim pomaga przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel, redukuje ból gardła oraz pomaga udrożnić drogi oddechowe.
Wspiera organizm w walce z infekcją, a i pomaga budować odporność, pobudzając układ immunologiczny do działania (co jest ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym). To dlatego jest polecany w stanach obniżonej odporności i rekonwalescencji.
Z miodu faceliowego można przygotowywać domowy syrop na kaszel z miodu i cebuli, miksturę na przeziębienie, która zawiera cytrynę, czosnek czy imbir, ale i „szot na odporność”. To mieszanka miodu, oleju z czarnuszki, soku z cytryny i syropu malinowego.
Miód faceliowy można stosować także w przypadku innych chorób układowych. Okazuje się bowiem, że:
- wspomaga leczenie astmy oskrzelowej,
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi,
- przyspiesza proces gojenia ran i oparzeń,
- wspiera leczenie chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także nadciśnienia tętniczego. Zmniejsza również ryzyko miażdżycy,
- wspomaga terapię choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- poprawia metabolizm, ma pozytywne działanie na aktywność enzymów i hormonów, obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, herbaty oraz kawy (działa odtruwająco).
Co ważne, miód faceliowy ma pozytywny wpływ na kondycję psychofizyczną w przypadku narażenia na długotrwały stres, depresji oraz zaburzeń nerwicowo-lękowych. Warto pamiętać, że sam w sobie nie jest lekiem i nie leczy, a jedyne wspiera terapię.
4. Jak stosować miód faceliowy?
Miód faceliowy to smaczny dodatek do potraw i napojów. Można go spożywać samodzielnie, na kanapce, w owsiance i w twarożku, polewać nim naleśniki czy omlety, a i dodawać do herbaty oraz zimnych napojów z cytryną, miętą czy imbirem.
Aby spożywanie miodu, nie tylko faceliowego, przynosiło maksymalnie dużo korzyści dla zdrowia, trzeba pamiętać, że:
- w wysokiej temperaturze (powyżej 40 stopni) miód traci swoje prozdrowotne właściwości. Najkorzystniej jest jeść go na zimno,
- trzeba go odpowiednio przechowywać. Miód musi stać w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, by słoik był szczelnie zakręcony, ponieważ szybko chłonie zapachy oraz wilgoć.
Miód faceliowy można także wykorzystać zewnętrznie do walki z trądzikiem, cellulitem i starzeniem się skóry. W warunkach domowych dobrze jest dodawać go do peelingów czy maseczek na twarz, ciało czy włosy.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.