Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Miód fasolowy – właściwości i zastosowanie

Avatar placeholder
27.08.2021 16:41
Miód fasolowy ma lekko kwaskowaty smak.
Miód fasolowy ma lekko kwaskowaty smak. (Obraz Steve Buissinne, Pixabay )

Miód fasolowy nie jest szczególnie popularny, a szkoda, ponieważ to produkt wyjątkowy. Posiada charakterystyczny smak, zapach i właściwości. Jest mało słodki i lekko kwaskowaty. Swoje walory zawdzięcza nektarowi kwiatów fasoli „Piękny Jaś", z którego produkują go pszczoły, zapylając pola uprawne fasoli tyczkowej. Jest wizytówką Roztocza. Jakie są jego właściwości?

spis treści

1. Co to jest miód fasolowy?

Miód fasolowy w przeciwieństwie do miodu lipowego, gryczanego, akacjowego czy rzepakowego jest mało popularny. Surowcem wykorzystywanym przez pszczoły do jego produkcji jest nektar z kwiatów fasoli tyczkowej „Piękny Jaś”, rzadziej fasoli wielokwiatowej.

Miód fasolowy powstaje głównie na Roztoczu. Ma to związek z warunkami klimatycznymi, które sprzyjają uprawie fasoli tyczkowej (od czerwca do września panuje tam największe nasłonecznienie w Polsce).

Pola, na których rośnie fasola tyczkowa, położone są głównie na terenie Szczebrzeszyńskiego Parku Krajobrazowego (w miejscowościach takich jak Czarnystok, Mokrelipie, Zaburze, Gorajec czy Wólka Czarnostocka).

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

To tradycyjny produkt regionalny, który w 2005 roku został wpisany przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi na listę tradycyjnych produktów z województwa lubelskiego.

2. Właściwości miodu fasolowego

Jak wygląda i smakuje miód fasolowy? Jest niezbyt słodki i lekko kwaskowaty. Roztacza intensywny zapach kwiatu fasoli. W postaci płynnej ma barwę słomkową, a po skrystalizowaniu zmienia kolor na biało kremowy.

Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym i zachodzi w każdym „prawdziwym” miodzie. Jej czas jest różny. Co ważne, proces ten nie zmienia składu ani właściwości odżywczych, smakowych czy leczniczych miodu.

Głównym składnikiem miodu jest cukier (80% masy). To głównie monosacharydy, takie jak fruktoza i glukoza. Cukry proste znajdujące się w miodzie pochodzą bezpośrednio z nektaru i spadzi, a także z rozkładu cukrów złożonych pod wpływem enzymów dodawanych przez pszczoły.

Pozostałe składniki to woda oraz witaminy, takie jak tiamina, ryboflawina, biotyna, kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, pirydoksyna, kwas foliowy czy kwas askorbinowy.

3. Walory zdrowotne miodu

Miód fasolowy jest ceniony nie tylko ze względu na smak, ale i walory prozdrowotne. Okazuje się, że ma pozytywny wpływ na wiele narządów i układów, ponieważ:

  • wspomaga pracę serca i funkcjonowanie układu krwionośnego, obniża ciśnienie tętnicze krwi, spowalnia procesy miażdżycowe,
  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne,
  • przyspiesza gojenie się ran. Może zmniejszać objawy towarzyszące alergiom czy zapaleniom skóry,
  • wywiera korzystne działanie przeciwwolnorodnikowe, których nadmiar powoduje tzw. stres oksydacyjny,
  • wspomaga trawienie,
  • łagodzi dolegliwości układu pokarmowego,
  • ponieważ przyspiesza odnawianie drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego trawienia, odbudowuje florę bakteryjną żołądka i jelit,
  • odżywia i regeneruje organizm,
  • zwiększa wydajność fizyczną, wydłuża czas przed zmęczeniem, zwłaszcza przy długotrwałym wysiłku,
  • wspomaga pracę mózgu.
  • ma działanie przeciwnowotworowe.

4. Zastosowanie miodu

Miód fasolowy, tak jak każdy inny produkt, sprawdzi się w kuchni, domowej apteczce i kosmetyczce. Najprostszy sposób podawania miodu to jego bezpośrednie spożywanie lub dodawanie do pieczywa. Można nim smarować kanapki, słodzić napoje zimne i ciepłe, ale i dodawać do różnych deserów i dań, na przykład mięs.

Warto pamiętać, że zdrowy człowiek może spożywać nawet do 300 g miodu na dobę. Dzienna dawka produktu musi być jednak zbilansowana z wartością kaloryczną innych pokarmów dostarczanych organizmowi. Ma to związek z tym, że wartość kaloryczna miodu jest bardzo wysoka i wynosi nawet 3300 kcal w 1 kg.

Miód, nie tylko fasolowy, warto spożywać nie tylko dla smaku, ale i na zdrowie: zarówno profilaktycznie, jak i w sytuacji, gdy dopada grypa czy przeziębienie, a także pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Poleca się go osobom zmagającym się z niestrawnością i zaparciami, chorobami żołądka lub jelit, a także refluksem. O działaniu leczniczym decyduje duża liczba monosacharydów, a także witamin, mikroelementów czy kwasów organicznych.

Miód to fantastyczna baza do domowych maseczek i peelingów, a także kąpieli. Nie bez przyczyny to popularny składnik wielu kosmetyków drogeryjnych, ale i wyrobów farmaceutycznych, które stosuje się na otwarte rany, odleżyny, wrzody, żylaki i poparzenia.

Miód fasolowy najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie lub pasiece. Mniejszy słoik miodu (400-600 g) kosztuje od 20 do 30 zł, zaś większy (900-1000 g) od 35 do 55 zł.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze