Morwa - charakterystyka, właściwości, odchudzanie

Morwa biała (Morus alba) jest rośliną osiągającą 10 metrów wysokości. Jadalne owoce morwy są wykorzystywane w medycynie ludowej (Kaszmir, Afganistan) jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz pobudzający laktację. Z kolei liście morwy białej zaleca się diabetykom, gdyż wykazują działanie hipoglikemiczne, czyli obniżają stężenie glukozy we krwi.

Zobacz film: "Morwa biała"

1. Morwa - charakterystyka

W Europie morwa biała jest uprawiana od XI wieku. Liście morwy białej stanowią pokarm dla larw jedwabników produkujących naturalny jedwab. Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną lub czarną. Owoce białej morwy są jadalne, posiadają słodki i lekko mdły smak, dlatego są lubiane przez dzieci.

Liście morwy białej znane są od wieków jako środek leczniczy: przeciwgorączkowy, moczopędny, a nawet pobudzający laktację. Badania wykazały, że liście morwy białej obniżają poziom glukozy we krwi poprzez zmniejszenie wchłaniania węglowodanów w jelitach oraz zwiększenie wydzielania insuliny. Dzięki tym właściwościom morwa bywa stosowana pomocniczo w leczeniu cukrzycy typu 2.

Z kolei owoce morwy czarnej są bogate w barwniki antocyjany, które dodawane są do win, by zintensyfikować ich kolor. Owoce białej morwy zawierają spore ilości cukrów prostychglukozę, fruktozę oraz maltozę i sacharozę. Dzięki dużej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów, mieszkańcy Indii oraz ludność zamieszkująca Himalaje dodają owoce morwy białej do potraw i produkują z nich mąkę. Z kolei suszone owoce morwy białej służą jako pożywienie wzmacniające siły oraz regenerujące organizm.

Liście morwy białej zawierają witaminy z grupy B:

Morwa biała jest składnikiem wielu suplementów
Morwa biała jest składnikiem wielu suplementów (Shutterstock)

Owoce białej morwy są wykorzystywane w medycynie ludowej jako środek oczyszczający organizm, gdyż wykazują działanie moczopędne oraz przeciwgorączkowe. Ponadto biała morwa zalecana jest kobietom karmiącym, ponieważ pobudzają laktację. W liściach morwy białej obecne są w dużych ilościach flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne – zmiatają wolne rodniki oraz przeciwdziałają powikłaniom cukrzycy.

2. Morwa - właściwości

W medycynie chińskiej morwa biała wykorzystywana jest jako środek pomocny w leczeniu cukrzycy, gdyż wykazuje działanie antyhiperglikemiczne. Zawarte w liściach morwy cukry złożone, które mają wbudowany w strukturę atom azotu, wykazują podobne działanie do leków przeciwcukrzycowych.

Biała morwa hamuje aktywność enzymów obecnych w jelicie – glikozydaz, które rozkładają cukry złożone do cukrów prostych, tym samym nie ulegają wchłonięciu w układzie pokarmowym. Zmniejszenie wchłaniania węglowodanów w organizmie hamuje odkładanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu morwa biała wspomaga również proces odchudzania.

W badaniach klinicznych wykazano również, że substancje zawarte w morwie obniżają we krwi poziom trójglicerydów, cholesterolu LDL. Ponadto wyciągi z liści z morwy działają przeciwzapalnie oraz chronią komórki wątroby przed uszkodzeniem. Obniżając aktywność tyrozynazy, owoce morwy białej zapobiegają tworzeniu się ciemnych plam na skórze.

Wykazano również, ze regularne spożywanie konfitury z morwy chroni komórki przed uszkodzeniem oraz opóźnia ich starzenie się. W badaniach klinicznych dowiedziono, że wyciąg z korzenia morwy przeciwdziała rozwojowi nowotworówczerniaka oraz białaczki.

W Polsce uprawiana jest morwa, jednakże bardzo trudno jest kupić owoce morwy lub konfitury je zawierające. W aptekach dostępne są suplementy diety, w których obecne są zarówno owoce, jak i liście morwy.

ZOBACZ TAKŻE:

3. Morwa - odchudzanie

Owoce morwy białej są bardzo słodkie, jednak są idealne dla osób zmagających się z cukrzycą i nadwagą. Skuteczność morwy białej w odchudzaniu wynika z jej właściwości, dzięki którym blokuje ona wchłanianie cukru. Dzięki morwie białej odchudzanie staje się łatwiejsze w naturalny sposób. Ponadto w czasie odchudzania morwa biała sprawia, że nie mamy już takiej ochoty na podjadanie.

Białą morwę na odchudzanie można stosować w różnej postaci. W aptekach można dostać suplementy diety z białą morwą, jednak opinie na ich temat są podzielone. Wszystko zależy od zawartości ekstraktów z białej morwy tych preparatach. Dużo lepsze opinie o morwie białej mają osoby pijące herbatę z morwy białej. Herbata z morwy białej jest bardziej naturalnym sposobem na skorzystanie z odchudzających właściwości morwy białej.

Zdrowotne właściwości morwy białej
Zdrowotne właściwości morwy białej [6 zdjęć]

Właściwości i działanie lecznicze morwy są przedmiotem badań naukowych od wielu lat. Jej ojczyzną są...

zobacz galerię

Zarówno picie herbaty z białej morwy, jak i stosowanie tabletek wymaga jednak czasu. Nie jest to cudowny lek, który bez zmian w diecie i poziomie aktywności przyniesie jakieś rezultaty. Najczęściej z tego wynikają negatywne opinie o białej morwie. Wiele osób oczekuje bowiem, że suplementy dadzą szybkie efekty.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!