Morwa biała - charakterystyka, właściwości lecznicze, przeciwwskazania do stosowania

Morwa biała to roślina, która od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Wszystko za sprawą jej licznych właściwości zdrowotnych. Morwa biała zawiera witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę), kwercetynę, substancję o nazwie DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina). Związek DNJ hamuje rozkład skrobi na cukry proste, co za tym idzie, przeciwdziała hiperglikemii. Co jeszcze warto wiedzieć na temat morwy białej?

Morwa biała to roślina, która od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Wszystko za sprawą jej licznych właściwości zdrowotnych. Morwa biała to roślina, która od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Wszystko za sprawą jej licznych właściwości zdrowotnych.
Źródło zdjęć: © 123rf
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czym jest morwa biała?

Morwa biała (łac. Morus alba L.) to wywodzący się z Chin, gatunek niewielkich drzew liściastych z rodziny morwowatych. Obecnie morwa biała występuje również na terenach Afryki, Ameryki Północnej, Ameryki Południowej. W Europie morwa biała jest uprawiana od XI wieku.

Morus alba L. jest rośliną, która w warunkach naturalnych może osiągać nawet 15 metrów wysokości. Liście morwy białej są sercowate i ząbkowane na krawędzi. Owoce Morus alba L. są słodkie i nieco mdłe w smaku. Ich zabarwienie może być białe, różowe, fioletowe lub czarne. Warto nadmienić, że termin morwa biała nawiązuje do jasnego zabarwienia kory drzew liściastych z rodziny morwowatych, a nie do barwy owoców rośliny.

Właściwości lecznicze morwy białej

Morwa biała wykazuje szereg właściwości leczniczych. Spożywając owoce Morus alba L. dostarczamy swojemu organizmowi maltozę, glukozę, fruktozę a także sacharozę.

Suszone liście morwy białej pomogą nam z kolei obniżyć wysokie ciśnienie krwi. W ich składzie znajdziemy błonnik pokarmowy, białko, witaminę C, beta-karoteny, szczawiany, kwas taninowy, żelazo, cynk, wapń, fosfor, cynk, magnez, a także witaminy z grupy B, między innymi tiaminę, ryboflawinę, niacynę.

Liście morwy białej to również cenne źródło polifenoli, takich jak rutyna, astragalina czy kwas chlorogenowy. Najważniejszym polihydroksyalkaloidem występującym w liściach morwy białej jest związek o nazwie DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina. Zawartość tej substancji wynosi 0,28 do 3,88 mg/g. Związek o nazwie DNJ spowalnia rozkład rozkład skrobi na cukry proste i przeciwdziała przecukrzeniu, tzn. hiperglikemii występującej po spożyciu jedzenia.

Morwa biała zawiera w swoim składzie kwercetynę, która wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Działanie kwercetyny polega także na redukowaniu ilości sorbitolu w organizmie. Związek przeciwdziała rozwojowi chorób układu krwionośnego, schorzeń oczu, nerek, a także układu nerwowego. Liczne badania naukowców potwierdzają, że kwercetyna wspomaga również proces odchudzania.

Związki zawarte w morwie białej zapobiegają miażdżycy, a także innym chorobom układu krążenia. Dodatkowo, skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, minimalizując ryzyko wystąpienia złogów cholesterolowych.

Liczne badania naukowe potwierdzają, że występujące w owocach rośliny cyjanidyny, przeciwdziałają uszkodzeniom śródbłonka mózgu, a także zapobiegają chorobie Alzheimera.

Morwa biała w tabletkach

W aptekach, drogeriach czy w sklepach internetowych możemy zakupić preparaty zawierające morwę białą. Decydując się na zakup morwy białej w tabletkach, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na skład preparatu. Choć większość preparatów ma w swoim składzie naturalny wyciąg z liści morwy białej, niektóre z nich zawierają również substancje konserwujące.

Wskazaniem do stosowania morwy białej w tabletkach są następujące problemy zdrowotne:

Przeciwwskazania do stosowania morwy białej

Przeciwwskazaniem do stosowania morwy białej jest ciąża i okres laktacji. Kolejnym przeciwwskazaniem do przyjmowania morwy białej jest również uczulenie. Roślina u większości osób nie wykazuje działania szkodliwego, z tego względu nie należy się jej obawiać.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu