Może nasilać się nocą. To najbardziej nietypowy objaw raka jelita grubego
To jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów wśród Polaków, a jednak większość z nas nie potrafi wymienić objawów raka jelita grubego poza problemami w toalecie. Tymczasem zbagatelizowanie dolegliwości i brak rozpoznania mogą prowadzić do rozprzestrzeniania się raka, np. na układ oddechowy. Wówczas jeden charakterystyczny symptom może sugerować, że na skuteczne leczenie jest już prawdopodobnie za późno.
1. Nocny kaszel objawem raka jelita
W przypadku raka jelita grubego rokowania zależą od szybkości diagnozy. Mimo to w Polsce średni odsetek pięcioletniego przeżycia wynosi niewiele ponad 40 proc.
Gdyby uszczegółowić te dane, okazuje się, że w przypadku rozpoznania na wczesnym etapie przeżywalność sięga 90 proc., w przypadku zajęcia rozległych narządów lub węzłów chłonnych – 67 proc. Natomiast jeśli nowotwór rozprzestrzenił się na odległe narządy, takie jak wątroba czy płuca – odsetek przeżywalności dramatycznie spada do zaledwie dziesięciu procent.
Jak ostrzega Cancer Research UK, nieustający kaszel, który nasila się szczególnie nocą, może być jednym z objawów rozsianego raka jelita grubego.
Poza kaszlem w odniesieniu do układu oddechowego mogą wystąpić dodatkowe objawy:
- zadyszka,
- nawracające infekcje,
- odkrztuszanie krwi,
- wysięk w jamie opłucnej.
W przypadku wystąpienia dolegliwości tego typu konieczne jest jak najszybsze skonsultowanie się z lekarzem. Do badań stosowanych w diagnostyce nowotworu jelita należy badanie na krew utajoną w stolcu, a także kolonoskopia.
2. Symptomy raka jelita grubego
Z uwagi na fakt, że późne wykrycie nowotworu jelita grubego tak dramatycznie zmniejsza szanse pacjentów, konieczne jest wyłapanie raka na wczesnym etapie. Wówczas symptomy ograniczają się do dolegliwości związanych z jelitami.
Są to:
- zmiana rytmu wypróżnień – pojawienie się zaparć lub biegunek,
- silne bóle brzucha,
- krew w kale,
- niestrawność, dyskomfort lub wzdęcia po posiłku,
- niezamierzona utrata masy ciała związana z brakiem apetytu lub problemami trawiennymi.
Choć nie do końca zostały poznane wszystkie czynniki ryzyka tego typu nowotworu, to w świetle ostatnich badań należy zwrócić uwagę na dietę wysokoprzetworzoną, obfitującą w czerwone mięso. Znanym czynnikiem ryzyka jest z kolei wiek oraz płeć – chorują częściej mężczyźni w wieku powyżej 50. roku życia, bardziej narażone są też osoby otyłe, palące tytoń czy nadużywające alkoholu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.