Najcenniejsze źródła witaminy D. Tak unikniesz niedoboru

Witamina D to witamina światła słonecznego, tworzy się w skórze z pewnego rodzaju cholesterolu, przy udziale promieniowania UV. Poza tym źródeł witaminy D należy szukać przede wszystkim w produktach zwierzęcych, szczególnie w rybach. Gdzie znajduje się jej najwięcej?

Witamina D i jej najcenniejsze źródła. Które produkty zawierają jej najwięcej?Witamina D i jej najcenniejsze źródła. Które produkty zawierają jej najwięcej?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Witamina D – ogóle informacje

Witamina D, nazywana witaminą słońca, pełni w organizmie wiele ważnych funkcji - można powiedzieć, że odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie niemal wszystkich narządów. Wspiera pracę układu odpornościowego, ma korzystny wpływ na mineralizację kości, pomagając w zachowaniu kości i zębów w dobrej kondycji, przeciwdziała krzywicy i osteoporozie, poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia mięśnie.

Poza tym, reguluje proces wchłaniania z przewodu pokarmowego fosforu oraz wapnia, uczestniczy w procesie podziału komórek, działa w profilaktyce cukrzycy. To tylko niektóre z jej funkcji. Niedobór witaminy słońca może powodować wiele zaburzeń i problemów dla organizmu, dlatego tak ważne jest, by dbać o właściwą podaż witaminy D. Gdzie właściwie znajduje ta wyjątkowa witamina?Objawy niedoboru witaminy D to: przewlekłe zmęczenie, osłabienie mięśni, bóle kości i stawów, częste infekcje, spadek odporności, wahania nastroju aż do depresji, wypadanie włosów, pogorszenie stanu skóry i zębów, a także problemy ze snem i spowolniona regeneracja organizmu.

Objawy niedoboru witaminy D to: przewlekłe zmęczenie, osłabienie i ból mięśni, bóle kości i stawów, częste infekcje, spadek odporności, wahania nastroju aż do depresji, wypadanie włosów, pogorszenie stanu skóry i zębów, a także problemy ze snem i spowolniona regeneracja organizmu.

Źródła witaminy D

Nasz organizm może pozyskiwać witaminę D z trzech źródeł - ze słońca, z pożywienia i z suplementacji. Zgodnie z szacunkami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, w polskich warunkach "odkrycie w słoneczny dzień co najmniej 18 proc. powierzchni ciała (przedramiona i podudzia) bez stosowania kremów z filtrem ochronnym, przez 15–20 minut w godz. 10–15, powoduje wystarczającą syntezę witaminy D".

Drugim źródłem witaminy słońca jest pożywienie. Podobnie jak w przypadku pozostałych witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach, tak w przypadku witaminy D organizm potrzebuje niewielkich ilości tłuszczu w jedzeniu, by ją przyswoić. Każda choroba, która wpływa na zaburzenia wchłaniania tłuszczu, może przekładać się na zahamowanie jej absorbcji. Spośród pokarmowych źródeł witaminy D najcenniejsze są ryby i przetwory rybne, tłuszcze oraz produkty pochodzenia zwierzęcego.

Produkty roślinne, oprócz grzybów, nie mogą poszczyć się dużą zawartością tej witaminy - chyba, że są dodatkowo w nią wzbogacone, jak np. margaryny. Często witaminą D wzbogaca się również płatki śniadaniowe.

Ze względu na to, że produkty pochodzenia roślinnego nie są zbytnio zasobne w witaminę D, osoby stosujące dietę wegeteriańską są narażone na niedobory. W takim przypadku zaleca się suplementację - i to jest właśnie trzecie źródło witaminy słońca.

Produkty bogate w witaminę D

Węgorz świeży

Węgorz jest jednym z najlepszych źródeł witaminy D. W 100 gramach tej ryby znajduje się 1200 IU tej cennej witaminy. Poza tym węgorz dostarcza witaminy A, witaminy B12 oraz fosforu i niacyny.

Łosoś świeży dziki

Kolejną rybą, która zawiera duże ilości witaminy D jest łosoś - z solidną porcją 600–1000 IU w 100 g. Dodatkowo łosoś wyróżnia się zawartością minerałów, jak selen, potas i fosfor, a także kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i witamin z grupy B i witaminy E.

Śledź w oleju

W trosce o dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D z pożywienia, warto włączyć do swojego menu również śledzia w oleju. 100 gramów tego produktu zawiera 808 IU. Śledzie zawierają też ważne dla funkcjonowania organizmu kwasy omega-3, witaminę A, wspierającą narząd wzroku i witaminę E o działaniu przeciwmiażdżycowym.

Śledź marynowany

Niemal połowę mniej witaminy D niż śledź w oleju ma śledź marynowany - 480 IU/ 100 g, ale nadal jest to spora dawka.

Gotowany i świeży hodowlany łosoś

Gotowany lub pieczony łosoś dostarcza 540 IU witaminy D w 100 g, zaś 100 g łososia świeżego, hodowlanego jest źródłem 100–250 IU tej witaminy. Ryba zawiera też inne witaminy, minerały oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Ryby z puszki

Tuńczyk lub sardynki w puszce też mogą dostarczać witaminy D - 200 IU/ 100 g; stanowiąc cenne źródło białka i tłuszczu, w tym pożądanych kwasów tłuszczowych omega-3.

Makrela

Na liście produktów bogatych w witaminę D nie zabrakło również makreli. Zarówno w pieczonej, jak i gotowanej wersji ryby znajduje się 152 IU/ 100 g.

Grzyby shiitake

Na wyróżnienie pod względem zawartości witaminy D zasługują grzyby shiitake; w 100 g mają one 100 IU. Są idealne dla osób na diecie z uwagi na niską kaloryczność (34 kcal na 100 kcal). Zawierają też błonnik pokarmowy, sporą ilość białka, ryboflawinę, niacynę, selen, miedź, mangan, cynk oraz witaminy z grupy B.

Żółtko jajka

Jajka mają spore ilości wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, selenu i cynku, zawierają witaminy D, A, E oraz z grupy B (B2, B5, B6) i kwas foliowy. Najlepszą częścią jajka pod kątem zawartości witaminy D jest jednak samo żółtko jajka, które ma 54 IU/ 100 g.

Przetwory mleczne

Znacznie mniej witaminy D znajduje się w przetworach mlecznych, szczególnie o obniżonej zawartości tłuszczów. Można ją również znaleźć w serze żółtym - 7,6–28 IU/ 100 g, serach pleśniowych i mleku. Witaminę D dodaje się do mleka roślinnego, np. do mleka sojowego lub ryżowego.

Źródło: Rusińska A., Płudowski P., Walczak M. i wsp.: Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018. Postępy Neonatologii, 2018; 24 (1).” Czy wiesz, co jesz?. 100 najważniejszych składników codziennej diety” Siegfried Schlett, Świat książki, rok 2008

Źródła

  1. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda