NewsyNajdroższe warzywo świata. W Polsce można zrywać za darmo

Najdroższe warzywo świata. W Polsce można zrywać za darmo

Choć w Polsce jest często uważany za chwast, na zachodzie Europy osiąga kosmiczne ceny. Kilogram młodych pędów chmielu może kosztować nawet tysiąc euro.

Najdroższe warzywo świata rośnie w Polsce. Nawet tysiąc euro za kilogram
Najdroższe warzywo świata rośnie w Polsce. Nawet tysiąc euro za kilogram
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tysiąc euro za kilogram

Chmiel zwyczajny, a właściwie jego pędy, jest w Polsce niedoceniany, a nawet traktowany jak pospolity chwast. Tymczasem na zachodzie Europy za jego młode pędy, zwane "dzikimi szparagami", trzeba płacić krocie.

Chmiel zwyczajny to pnącze z rodziny konopiowatych. W Polsce rośnie w wilgotnych zaroślach, nad brzegami rzek i na skrajach lasów.

W Niemczech, Francji czy Belgii młode pędy chmielu uchodzą za prawdziwy rarytas. Za kilogram białych pędów chmielu na zachodzie Europy trzeba zapłacić nawet tysiąc euro. To sprawia, że chmiel bywa nazywany najdroższym warzywem świata.

Pędy chmielu mogą kosztować krocie
Pędy chmielu mogą kosztować krocie© Getty Images

Delikatne białe pędy pojawiają się wiosną – w marcu i kwietniu. Są cenione za wyjątkowy smak, podobny do szparagów lub karczochów.

Bezcenny dla zdrowia

Chmiel zwyczajny jest także źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym oraz substancje uspokajające, które mogą pomóc w walce z bezsennością.

Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości błonnika, wspomaga procesy trawienne.

Inne właściwości tej niezywkłej rośliny to:

  • hamowanie wypadania włosów, pobudzenie cebulek do wzrostu,

  • zmniejszenie łojotoku,

  • pobudzenie apetytu,

  • działanie moczopędne,

  • łagodzenie bólu głowy na tle nerwowym,

  • regeneracja podrażnionej skóry,

  • przeciwdziałanie objawom menopauzy,

  • przeciwdziałanie próchnicy,

  • nieznaczne obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Chmiel jest rośliną wieloletnią, która co roku wypuszcza nowe pędy. Najlepiej rośnie w żyznej, wilgotnej glebie. Ich zbiór jest jednak niezwykle pracochłonny – podziemne części rośliny są kruche, a ich nieumiejętne pozyskiwanie może osłabić cały organizm rośliny.

Źródła

  1. Polsat News

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie