Zdrowe jedzenie dla cukrzyków

spis treści
rozwiń

Jedzenie dla cukrzyków jest niezwykle ważnym aspektem życia. Osoby cierpiące na cukrzycę muszą w tym zakresie wykazać się większym rozsądkiem i lepszą organizacją niż osoby zdrowe. Nie mogą sobie pozwolić na zachcianki, gdyż może to doprowadzić do niebezpiecznego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dieta cukrzyka powinna być bogata, zbilansowana, a przede wszystkim przemyślana. Jeśli nauczysz się kiedy, ile i co jeść, kontrolowanie cukrzycy będzie o wiele łatwiejsze.

1. Skrobia w diecie cukrzyka

Cukry złożone, jak na przykład skrobia, są stosunkowo bezpieczne dla osób z cukrzycą. Skrobię zawierają: chleb, płatki zbożowe, makaron, ziemniaki i kukurydza. Produkty te dostarczają węglowodanów, witamin, minerałów i błonnika. Wszystkie posiłki cukrzyka powinny zawierać jakiś produkt skrobiowy.

2. Warzywa a cukrzyca

Warzywa to bardzo zdrowe jedzenie dla cukrzyków. Zawierają one dużo witamin, minerałów i błonnika, a mało węglowodanów. Jedz warzywa surowe lub gotowane, najlepiej bez tłuszczu i sosów. Zdrowym rozwiązaniem jest również gotowanie warzyw na parze. Jeśli już masz zamiar użyć tłuszczu do przyrządzania warzyw, niech to będzie oliwa z oliwek lub margaryna.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

3. Owoce w diecie cukrzycowej

Dieta dla cukrzyków nie może się obejść bez owoców. Dają one energię, oraz niezbędne witaminy, minerały i błonnik. Najlepsze są jedzone na surowo, w formie soków bez dodatku cukru, w puszkach w zalewie własnej, a także suszone. Owocowe desery powinny być jednak zachowane na specjalne okazje.

4. Mięso w diecie diabetyka

Kuchnia dla cukrzyków powinna uwzględniać mięso. Każdego dnia jedz niewielkie ilości mięsa, drobiu, jajek, sera lub ryby. Mięso to bogate źródło białka, witamin i minerałów. Staraj się kupować mięso z małą ilością tłuszczu, a drób jedz bez skóry. Najlepszym sposobem na przyrządzanie mięsa jest:

5. Cukrzyca a słodycze i tłuszcze

Ogranicz spożywane tłuszcze i cukry proste do minimum. Nie są one aż tak odżywcze, jak inne składniki pokarmowe, a zawierają dużo cholesterolu, który zwiększa ryzyko chorób serca. Z tego względu unikaj:

6. Cukrzyca a alkohol

Należy pamiętać, że alkohol ma dużo kalorii, a nie ma żadnych wartości odżywczych. Picie alkoholu na pusty żołądek może obniżyć poziom glukozy we krwi, a podnieść poziom tłuszczu. Jeśli mimo cukrzycy chcesz pić alkohol, skonsultuj to ze swoim lekarzem.

Najlepsze jedzenie dla cukrzyków to takie, które nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, a jednocześnie oferuje wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Bez względu na cukrzycę, wszyscy powinniśmy uważać na to, co jemy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!