Najlepsze źródła potasu w diecie. Co jeść, by uniknąć niedoborów?

Potas obecny jest w wielu produktach spożywczych, ale nie każdy z nich dostarcza takiej samej ilości tego minerału. Najwięcej potasu jest w kakao, soi, suszonych morelach i pistacjach. Jakie jeszcze produkty są bogate w ten pierwiastek?

Produkty z największą zawartością potasuProdukty z największą zawartością potasu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Niedobory - coraz częściej występującym problem

Problemy społeczne, ale i bezmyślność jeśli chodzi o dietę oraz nieracjonalne żywieniowe trendy - to najczęstsze przyczyny niedoborów witamin i minerałów wśród populacji. Efekty mogą być różnorodne i zależne od poziomu niedoboru. Wśród objawów niedoborów potasu najczęściej wymienia się:

  • osłabienie i chroniczne zmęczenie,
  • kłopoty ze snem,
  • problemy trawienne,
  • nadwrażliwość na ból,
  • spadek odporności,
  • częste infekcje,
  • choroby skóry,
  • wydłużony proces gojenia się ran,
  • depresja,
  • problemy z rozwojem kości i mięśni.

W grupie ryzyka zazwyczaj znajdują się dzieci, a także osoby w podeszłym wieku. Jednak niezależnie od wieku, powinniśmy dbać o właściwą podaż witamin i składników mineralnych. 

Do czego potrzebne są minerały? Rola potasu

Minerały są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zgromadzone są niemal wszędzie - od kości i zębów, poprzez tkankę łączną i mięśnie, po krew i komórki nerwowe. W organizmie człowieka znajduje się do 1,5 kilograma wapnia, do 850 gramów fosforu i około 180 gramów potasu.

Potas to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca, nerek, nerwów, naczyń krwionośnych i mózgu. Jako antagonista sodu, pomaga w regulacji gospodarki wodnej organizmu, uczestniczy w przewodzeniu bodźców w nerwach i mięśniach, wpływa na regularne bicie serca i stabilizuje ciśnienie krwi.

Dodatkowo, poprawia jasność myślenia, wspiera proces usuwania toksyn z nerek. Na utratę potasu narażone są osoby aktywnie fizycznie (pierwiastek wydalany jest z potem), przyjmujące leki moczopędne, a także osoby z częstymi, uporczywymi biegunkami. Z tego względu powinniśmy dbać o dostarczanie odpowiedniej ilości potasu – najlepiej wraz z żywnością.

Zapotrzebowanie na potas

Zgodnie z wytycznymi Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny, normy przyjmowania potasu dla populacji Polski przedstawiają się następująco:

  • niemowlęta - 400-750 mg potasu na dobę,
  • dzieci w wieku 1-3 - 800 mg/dobę,
  • dzieci w wieku  4-6 lat - 1100 mg/dobę,
  • dzieci w wieku 7-9 - 1800 mg/dobę,
  • nastolatki w wieku 10-12 lat - 2400 mg/dobę,
  • nastolatki od 13-15 lat - 3000 mg/dobę,
  • nastolatki 16-18lat - 3500 mg/dobę,
  • osoby powyżej 19. roku życia i kobiety w ciąży - 3500 mg/dobę,
  • kobiety karmiące piersią - od 4000 do 5100 mg/dobę.

Najlepsze źródła potasu

Kakao

Kakao znajduje się w czołówce rankingu pod względem zawartości potasu - 1900 mg potasu znajdziemy w 100 gramach produktu. Poza tym zawiera ono ponad 300 różnych składników, m.in.: masło kakaowe, magnez, cynk, wapń, żelazo, polifenole, epikatechiny, katechiny, procyjanidyny oraz inne ważne dla organizmu związki, jak np. tyramina, tryptofan i serotonina. W kakao znajdują się także witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), E oraz PP (niacyny), spora ilość błonnika, teobrominy i kofeiny.

Soja 

Soja - to prawdziwe bogactwo potasu! W 100 gramach suchych ziaren znajduje się 2100 mg potasu. Ponadto, soja to jedno z najlepszych źródeł białka roślinnego. Zawiera też błonnik, miedź, mangan, fosfor, magnez i witaminę K.

Morele suszone 

Morele suszone to aż 1700 mg potasu w 100 gramach. Poza tym charakteryzują się sporą zawartością witaminy A i E, niacyny (witaminy B3) oraz błonnika.

Fasola 

100 g suchych ziaren dostarcza 1200 mg potasu. Oprócz tego minerału, w fasoli znajdziemy liczne witaminy (witamina C, niacyna, kwas foliowy, B, B1, B2 i B6, beta-karoten), dużo białka i błonnika.

Pistacje 

Pistacje mają w 100 g 1100 mg potasu. Są również bogate w kwas foliowy oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Dostarczają witamin: E, B6, C oraz innych minerałów: fosfor, magnez i cynk.

Groch suchy

Groch również wyróżnia się sporą zawartością potasu - 940 mg/100 g. Skrywa w sobie jednak o wiele więcej skarbów, w tym: magnez, żelazo, cynk, witamina E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6), niacyna, kwas foliowy, biotyna i kwas pantotenowy.

Soczewica sucha

W 100 g suchej soczewicy znajduje się 870 mg potasu. Są w niej obecne także inne minerały, jak fosfor, magnez, wapń, żelazo i cynk, jak też witaminy z grupy B, kwas foliowy i kwas pantotenowy. Soczewica to potężna dawka białka.

Pestki dyni

100 g pestek dostarcza 810 mg potasu. Ponadto pestki dyni są źródłem B-karotenu, wapnia, fosforu oraz witamin A, C, D, E i z grupy B. 

Mak

W 100 mg maku znajdziemy 960 mg potasu. To ponadto źródło wielu witamin i minerałów. Wśród cennych składników mineralnych wymienia się fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. Mak dostarcza też witaminy A, D i E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy i błonnik pokarmowy.

Awokado

Awokado jest doskonałym źródłem potasu - w 100 g jest 600 mg tego pierwiastka. Jest także bardzo zdrowe - to bogactwo najlepszej jakości tłuszczy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Zawiera sporo witamin (głównie C, E, K i witaminy z grupy B, w tym cenny kwas foliowy).

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc