Trwa ładowanie...

Naturalne bariery odpornościowe

Avatar placeholder
Lek. Marta Wysokińska 28.02.2020 05:19
Naturalne bariery odpornościowe
Naturalne bariery odpornościowe

Któż z nas lubi chorować? Zatkany nos, kaszel, ból gardła... Z pewnością każdy chętnie zrezygnowałby z tych „przyjemności”. Jednak, zwłaszcza w okresie od jesieni do wczesnej wiosny, jesteśmy narażeni na atak różnorodnych wirusów, które powodują przeziębienie. Dodatkowo, gdy nasza odporność z różnych przyczyn jest obniżona może nas dopaść infekcja bakteryjna i na dłużej przytrzymać w łóżku. Wtedy jesteśmy skazani na antybiotykoterapię, która pozbędzie się nie tylko patogenów z naszego organizmu, ale również pożytecznych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym. Aby więc uniknąć przykrych doświadczeń z infekcjami warto pomyśleć o tym, jak możnaby ustrzec się przed chorobą.

spis treści

1. Podnoszenie odporności

Istnieje wiele kuracji gorzej bądź lepiej wspomagających naszą odporność. Wiele z nich ma związek z medycyną ludową a ich skuteczność nie jest potwierdzona żadnymi wiarygodnymi badaniami.

2. Działanie probiotyków

Na pewno jednak zażywanie probiotyków wspomoże nasz organizm. Ale co to jest probiotyk? Definicja WHO podaje, że są to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywołują korzystne skutki zdrowotne. Do tych pozytywnych skutków można zaliczyć wzmocnienie układu odpornościowego, zwiększone wydzielanie glikoprotein, które pełnią funkcje ochronne w zakażeniach jelitowych oraz zakwaszanie tejże treści, co uniemożliwia wzrost niektórych bakterii.

3. Występowanie probiotyków

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Bakterie probiotyczne występują w produktach mlecznych takich jak jogurty czy kefiry, ale również są dostępne w postaci preparatów farmaceutycznych.

4. Naturalne probiotyki

4.1. Czosnek

Wśród wszelkiego rodzaju specyfików, szczególne miejsce w domowych kuracjach uodparniających bądź leczniczych zajmuje czosnek. Jest to roślina znana już w starożytności. Była uniwersalnym lekiem na wszelkie schorzenia. W polskiej medycynie ludowej czosnek stosowano głównie przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, bólach głowy, zębów oraz bólach reumatycznych.

Dziś najczęściej wykorzystywane są jego właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, gdyż działa jako łagodny antybiotyk zwłaszcza na szczepy bakterii beztlenowych. W celu podniesienia odporności należy stosować czosnek w codziennej diecie. Można także rano i wieczorem pić szklankę mleka z 2 ząbkami czosnku. Natomiast natka pietruszki pomoże nam zabić nieprzyjemny zapach.

4.2. Propolis

Innym specyfikiem znanym od stuleci i chętnie stosowanym jako naturalny antybiotyk jest propolis czyli kit pszczeli. Jest to substancja będąca mieszaniną żywic drzew (najczęściej topoli, sosny, kasztanowca), pyłku kwiatowego oraz wydzieliny gruczołów pszczół. Pszczoły wykorzystują kit głównie do uszczelnień ula, a także do oblepiania szkodników, które się do niego przedostały.

Zastosowanie propolisu jest szerokie, głównie za sprawą przeciwbakteryjnego działania. Stosuje się go w chorobach skórnych, zranieniach i oparzeniach, także w leczeniu odleżyn. Prawdopodobnie korzystnie działa na tkankę kostną i chrzęstną, poprawia pamięć i sprawność fizyczną oraz wzmacnia organizm. Szczególnie polecany jest rekonwalescentom układu odpornościowego.

Kit pszczeli występuje pod postacią wielu preparatów. Najprostszy z nich, pobudzający i wzmacniający organizm jest mieszaniną propolisu i miodu. Jednakże nie ma wiarygodnych badań, które potwierdzają wszechstronne i skuteczne działanie propolisu.

4.3. Morinda citrifolia

Warto natomiast zwrócić uwagę na roślinę o nazwie Morinda citrifolia znaną również jako noni. Rośnie ona dziko na terenach Wysp Karaibskich, Chin, Malezji, Indii oraz Ameryki Południowej i Afryki. Od wieków była stosowana przez szamanów polinezyjskich w leczeniu dolegliwości pokarmowych, stanów zapalnych oraz wielu innych schorzeń.

Dopiero niedawno medycyna zainteresowała się tym znanym od setek lat owocem. Badania rozpoczęto w XX wieku a do dziś odkryto w tym owocu ponad sto różnych składników, w tym, poza witaminami wiele różnych białek i enzymów. Przeprowadzono również badania dotyczące wpływu na układ immunologiczny. Niektóre z nich potwierdziły pozytywny wpływ na ludzką odporność.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze