Neurobiolog zdradza, co zrobić, żeby żyć dłużej. Nawet o 20 lat

Śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia. Jak się jednak okazuje, kluczowe jest nie tylko to, co wtedy jemy. Neurobiolog dr Julia Jones przekonuje, że niezwykle ważna jest też pora o jakiej spożywamy pierwszy posiłek. Jeśli nie zrobimy tego z samego rana, możemy wydłużyć życie nawet o 20 lat. Jak to możliwe?

Późne śniadanie może być korzystne dla zdrowiaPóźne śniadanie może być korzystne dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Katarzyna Prus

Długowieczność a śniadanie

Dr Julia Jones, neurobiolog i autorka książki "F-Bomb Longevity Made Easy", przekonue, że wstrzymanie się ze śniadaniem do godziny 11 może przynieść nieoczekiwane korzyści. Wprowadzenie prostego nawyku może wydłużyć życie nawet o 20 lat.

Ekspertka wskazuje, że nieprawidłowa dieta to nie tylko niezdrowe składniki, ale też zbyt częste jedzenie. Dlatego radzi, by dać układowi trawiennemu 16 godzin na odpoczynek, a następnie jeść w ciągu 8 godzin. W praktyce może to oznaczać, że po ostatni posiłek sięgniemy o godz. 18-19, a nie tuż przed snem.

Post przerywany zakłada, że pierwszy posiłek po takiej przerwie zjemy o godz. 11. Może to być śniadanie lub lunch.

Późne śniadanie ma wiele zalet
Późne śniadanie ma wiele zalet © Getty Images

Według ekspertów z amerykańskiej Mayo Clinic, okresowy post przerywany może przynieść korzyści w kontekście zmniejszenia ryzyka chorób związanych z otyłością, takich jak cukrzyca, bezdech senny i niektóre rodzaje raka.

Jak najwięcej roślin

Może być on skuteczny nie tylko w redukcji liczby spożywanych kalorii i kontroli masy ciała, ale też działania przeciwzapalnego.

Dr Jones wskazuje też na rolę składników, z których przygotowujemy posiłki. W profilaktyce wielu chorób mogą pomóc produkty roślinne, po które powinniśmy sięgać jak najczęściej. Optymalna liczba to 30 różnych roślin w ciągu tygodnia. Ekspertka przekonuje, że jelita potrzebują takiej różnorodności i nie powinny być karmione tylko przetworzoną żywnością, ktora zaburza ich pracę.

Dr Jones wskazuje, że podczas śniadania warto też sięgać po kombuchę, kefir i kimchi. Przestawienie się na takie nawyki, może przynieść pierwsze efekty już po tygodniu.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu