Trwa ładowanie...

Niacynamid – skutki uboczne, właściwości i zastosowanie

Avatar placeholder
07.06.2023 17:19
Niacynamid obecny jest między innymi w mięsie, nabiale i produktach pełnoziarnistych.
Niacynamid obecny jest między innymi w mięsie, nabiale i produktach pełnoziarnistych. (Adobe Stock)

Niacynamid jest pochodną witaminy B3. Odgrywa istotną rolę w powstawaniu aminokwasów oraz kwasów nukleinowych. Jest składnikiem wielu produktów pielęgnacyjnych przeznaczonych dla skóry wrażliwej i trądzikowej. Jak działa?

spis treści

1. Co to jest niacynamid?

Niacynamid to amid kwasu nikotynowego oraz pochodna witaminy B3 (niacyny). Z tego powodu funkcjonuje również pod taką nazwą, także jako witamina PP czy nikotynamid.

Substancja jest produkowana w organizmie przez tryptofan dostarczany wraz z pokarmem i przy obecności witamin B1, B2 i B6, niestety są to tak małe ilości, że konieczne jest jej dostarczanie wraz z dietą i suplementacją. Gdzie znaleźć niacynamid? Zawiera go mięso, ryby, nabiał, drożdże, orzechy i produkty z pełnego ziarna.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

Nikotynamid pełni w organizmie ważną rolę. Bierze udział w produkcji aminokwasów i kwasów nukleinowych, stymuluje produkcję erytrocytów, odpowiada za syntezę węglowodanów, aminokwasów czy hormonów płciowych. Ponieważ działa także na skórę, jest składnikiem wielu kosmetyków.

2. Niacynamid w kosmetyce

Niacynamid korzystnie działa także na skórę. Ma to związek z tym, że:

  • ma działanie nawilżające,
  • odbudowuje barierę hydrolipidową, ponieważ bierze udział w syntezie ceramidów oraz lipidów, które tworzą płaszcz hydrolipidowy,
  • posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne – zmniejsza namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za stan zapalny oraz zmiany trądzikowe,
  • normalizuje działanie gruczołów łojowych, reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejsza nadprodukcję sebum i nadmierne przetłuszczanie się cery,
  • zwęża pory, zmniejsza ich widoczność,
  • spowalnia procesy starzenia, przeciwdziała pojawianiu się oznak upływającego czasu, To antyoksydant, który ujędrnia skórę dzięki stymulacji produkcji kolagenu oraz elastyny,
  • neutralizuje działanie wolnych rodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez stres oksydacyjny,
  • rozjaśnia cerę i zmiany potrądzikowe, zapobiega powstawaniu przebarwień, hamując wytwarzanie przez skórę melaniny odpowiedzialnej za obecność zmian pigmentacyjnych.

Kiedy sięgać po kosmetyki, które zawierają niacynamid? Wskazaniem jest:

  • potrzeba regeneracji, wygładzenia i zrewitalizowania skóry,
  • pielęgnacja cery wrażliwej, suchej i odwodnionej, także z przebarwieniami,
  • cery problematycznej oraz ze skłonnością do dermatoz, takich jak łuszczyca, trądzik różowaty, atopowe zapalenie skóry (AZS),
  • nadmierna ekspozycja na słońce (zawierają go produkty z filtrami SPF służące do ochrony przeciwsłonecznej).

Niacynamid można znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji twarzy, zarówno na dzień, jak i na noc (występuje pod nazwą INCI Niacynamide). Jest składnikiem produktów przeciwzmarszczkowych, regenerujących, przeciw niedoskonałościom, nawilżających, regenerujących i łagodzących (można go znaleźć w serum, kremie i żelach punktowych), jak i produktów do stosowania punktowego, toników czy preparatów do mycia twarzy. Substancja bywa wykorzystywana do wykonywania zabiegów medycyny estetycznej.

Z czym łączyć niacynamid?

Aby działąnie substancji było efektywne, niacynamid można łączyć z kwasem hialuronowym, wzmacniając jego działanie nawilżające oraz z cynkiem. Wspólnie łagodzą stany zapalne, regulują działanie gruczołów łojowych i regenerują skórę, zmniejszają widoczność przebarwień, a i ułatwiają także gojenie się zmian potrądzikowych.

Substancję można łączyć także z retinolem, jednak nie należy ich aplikować jednocześnie. Niacynamid ma wyższe pH, co może osłabić działanie obu substancji, a i wywołać podrażnienia. Najlepiej stosować kosmetyki z niacynamidem rano, a retinol wieczorem.

3. Niacynamid – skutki uboczne i środki ostrożności

Co warto wiedzieć o nikotynamidzie w kontekście szkodliwości i bezpieczeństwa? Warto pamiętać, że najczęstszym objawem, który towarzyszy za wysokiemu poziomowi witaminy B3 w organizmie jest zaczerwienienie, pieczenie i mrowienie na twarzy, ramionach oraz klatce piersiowej.

Niacynamid w kosmetykach jest składnikiem hipoalergicznym oraz bezpiecznym w stosowaniu, jednak nie należy go łączyć z kwasami (np. AHA i BHA) ze względu na różne pH. A co z kwestią niacynamid a witaminą C w formie kwasu askorbinowego? Nie należy ich łączyć. Po pierwsze osłabiają swoje działanie, a po drugie duet ten tworzy kwas nikotynowy, który podrażnia skórę.

Niacynamid przy wprowadzaniu do codziennej pielęgnacji wymaga zastosowania środków ostrożności. Co to znaczy? Należy:

  • zacząć od niższych stężeń substancji, najlepiej od 3 do 5%,
  • wprowadzać ją stopniowo, sięgając po nią kilka razy w tygodniu. Ważne, by obserwować reakcję skóry,
  • po pewnym czasie można zwiększyć częstotliwość stosowania niacynamidu lub włączyć kosmetyki o wyższym stężeniu składnika.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze