Nie ma zdrowia bez zdrowia psychicznego
Dobry stan zdrowia wymaga zachowania homeostazy (idealnego stanu równowagi organizmu) oraz sprawnych mechanizmów adaptacyjnych [1].
Konkluzja jest jedna: zdrowie psychiczne jest ściśle powiązane z zachowaniem i utrzymaniem zdrowia fizycznego oraz odwrotnie. Jak zatem możemy wspierać swój organizm w chwilach przeciążenia emocjonalnego?
W Polsce z depresją zmaga się 1,5 miliona osób, na świecie liczba ta opiewa na 350 milionów. „Co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna w ciągu życia ma co najmniej jeden epizod depresji” – twierdzi prof. Bartosz Łoza, kierownik Kliniki Psychiatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Na zaburzenia lękowe szacunkowo cierpi około 15-20% społeczeństwa, niezależnie od wieku.
Ze stresem okazjonalnym boryka się każdy z nas. Na każdym etapie życia musimy się zmagać z sytuacjami, które są bardziej bądź mniej stresogenne.
Ponadto, z badań prowadzonych zarówno w Europie, jak i w państwach pozaeuropejskich wynika, że w okresie trwania pandemii obserwowano znaczące pogorszenie wskaźników zdrowia psychicznego [2].
O ile naukowcy są w stanie wyszczególnić kluczowe momenty w życiu, które mogą doprowadzić do przeciążenia emocjonalnego takie, jak: śmierć bliskiej osoby, utrata pracy czy połóg. To śmiało można założyć, że mnogość przyczyn, a także realna liczba osób, które zmagają się z zaburzeniem równowagi zdrowia psychicznego jest znacznie wyższa.
Warto zauważyć, że jednym z najniebezpieczniejszych czynników odpowiedzialnych za występowanie chorób cywilizacyjnych jest stres związany z negatywnymi skutkami życia w warunkach wysokorozwiniętej cywilizacji. Choroby, na których powstanie bądź rozwój bezpośrednio wpływa stres to: choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, nowotwory, cukrzyca, osteoporoza, choroby alergiczne oraz choroby układu pokarmowego – IBS, przewlekłe nieswoiste zapalenia jelit [3,4].
Stres jest jednym z najistotniejszych czynników, które mają wpływ na skład mikrobioty jelitowej. Dzięki licznym badaniom wiemy już, że mikrobiota jelitowa może być powiązana nie tylko z chorobami stricte gastroenterologicznymi [5], jak chociażby choroby zapalne jelit [6], lecz także z zaburzeniami psychiatrycznymi, takimi jak: depresja [7], zaburzenia lękowe [8], autyzm [9], anoreksja [10], a nawet choroba Alzheimera [11] czy choroba Parkinsona [12]. Współwystępowanie zaburzeń w obrębie jelit i zaburzeń psychicznych udowadniają, że probiotyki są ważnym elementem w zachowaniu nie tylko zdrowia fizycznego ale i psychicznego [13]. Rosnąca ilość badań wykazuje, iż pojedyncze szczepy i/lub kombinacja szczepów probiotycznych mają korzystny wpływ na stres i poziom lęku, aktywność mózgu, jakość snu i zapobieganie objawom fizycznym związanym ze stresem [14].
Jak możemy zatem zadbać o swoje zdrowie psychiczne?
- Dobry jakościowo sen oraz odpoczynek. Pamiętaj, że higiena snu ma istotny wpływ na zdrowie. Przyjmuje się, że najlepiej, aby spać 7-9 godzin na dobę.
- Pełnowartościowa dieta.
- Aktywność fizyczna. Znajdź aktywność, którą polubisz, dzięki czemu regularny wysiłek będzie dla Ciebie przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem.
- Unikanie używek. Substancje, które pobudzają nasz organizm niejednokrotnie utrzymują się kilka dni, tygodni, a nawet miesięcy szkodząc naszemu zdrowiu.
- Człowiek jest istotą stadną, dbajmy zatem o relacje z bliskimi i otaczajmy się ludźmi, przy których czujemy się swobodnie i są dla nas wsparciem w trudniejszych chwilach.
- Sięgnij po dobrodziejstwo ekstraktów roślinnych. Bardzo często zamiast zażywać farmakologiczne produkty można uzyskać porównywalne bądź nawet lepsze efekty dzięki przebadanym oraz bezpiecznym ekstraktom roślinnym, a także witaminom czy bakteriom probiotycznym. Należą do nich, przykładowo:
- Rhodiola, która posiada liczne właściwości: wspiera układ nerwowy, obniża poziom kortyzolu (hormon stresu), zapewnia uspokojenie emocji, co przyczynia się bezpośrednio do lepszego samopoczucia, dodatkowo oddziałuje na funkcje poznawcze oraz pamięć.
- Szafran jest szczególnie polecany, jako wsparcie dla układu nerwowego. Może być stosowany w charakterze remedium na lęki, niepokój, stres i obniżony nastrój.
- Suplementacja L-teaniny łagodzi napięcie oraz niepokój nie powodując tym samym uczucia senności. Ma natomiast wpływ na lepszą jakość snu dzięki działaniu przeciwlękowemu.
- Passiflora ma działanie przeciwlękowe, uspokajające, przeciwdrgawkowe, a nawet przeciwbólowe. Europejskie Partnerstwo Naukowe ds. Fitoterapii (ESCOP) uznało passiflorę jako środek łagodzący nerwowość i ułatwiający zasypianie.
- Witamina B6 pomaga w prawidłowych funkcjach psychologicznych. Sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny. Dodatkowo, wspiera pracę układu nerwowego, uspokaja oraz pomaga przy problemach ze snem. Pirydoksyna bierze udział w produkcji przeciwciał, wzmacnia układ immunologiczny, a także reguluje ciśnienie krwi, pracę serca i skurcze mięśni.
Redukcja stresu w praktyce
Życie pełne wyzwań, obowiązków i nieprzewidywalnych sytuacji może wprowadzić nasz organizm w stan przewlekłego stresu. Dlatego coraz więcej osób poszukuje gotowych rozwiązań, aby znaleźć równowagę i spokój w swoim codziennym życiu. Suplementy diety Melioran oferują unikalne połączenie składników naturalnych z kompleksowym podejściem do redukcji stresu i wsparcia zdrowia psychicznego.
Melioran wprowadza do naszego życia trzy unikalne suplementy diety, które nie tylko wspomagają organizm w radzeniu sobie ze stresem, ale także kładą nacisk na długotrwały dobrostan psychiczny.
Melioran Regul łączy moc roślinnych składników aktywnych, takich jak ekstrakt z rhodioli i szafranu, które znane są z obniżania poziomu kortyzolu (hormonu stresu) i poprawy samopoczucia.
Melioran Imedia – suplement diety oparty na ekstraktach z L-teaniny, passiflory i rhodioli, które wspierają organizm w sytuacjach stresowych i pomagają poczuć odprężenie.
Melioran Psychobiotic z wyselekcjonowanymi szczepami mikrobiotycznymi i witaminą B6 jest silnym wsparciem w stanach lękowych oraz przewlekłego stresu.
Artykuł sponsorowany przez Medikatha, wyłącznego dystrybutora francuskich suplementów diety Melioran – wspierających układ nerwowy.
Bibliografia 1. Dawidowicz A. Homeostaza. Warszawa: Wiedza Powszechna.1970. 2. Xiong J, Lipsitz O, Nasri F, Lui LMW, Gill H, Phan L, et al. Impact of COVID-19 pandemic on mental health in the general population: A systematic review. J Affect Disord. 2020;(1)277:55–64. https://doi.org/10.1016/j. jad. 2020. 08.001. 3. Bulska J. (red.). Zagrożenia zdrowia chorobami cywilizacyjnymi. Pedagogiczne konteksty badawcze. Kraków. Wydawnictwo Impuls. 2008. 4. Borzucka –Sitkiewicz K. Społeczne czynniki warunkujące zdrowie. Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna. Kraków. Wydawnictwo Impuls . 2006. Str. 9 – 22 5. Lyte M. Microbial endocrinology: Host-microbiota neuroendocrine interactions influencing the brain and behavior. Gut Microbes 2014; 5(3): 381–389. 6. Mayer EA, Savidge T, Shulman RJ. Brain-gut microbiome interactions and functional bowel disorders. Gastroenterology 2014; 146(6): 1500–1512. 7. Naseribafrouei A, Hestad K, Avershina E, Sekelja M, Linlokken A, Wilson R i wsp. Correlation between the human fecal microbiota and depression. Neurogastroenterol. Motil. 2014;26(8): 1155–1162. 8. Jiang H, Ling Z, Zhang Y, Mao H, Ma Z, Yin Y i wsp. Altered fecal microbiota composition in patients with major depressive disorder. Brain Behav. Immun. 2015; 48: 186–194. 9. Hornig M. The role of microbes and autoimmunity in the pathogenesis of neuropsychiatric illness. Curr. Opin. Rheumatol. 2013; 25(4): 488–795. 10. Karakuła-Juchnowicz H, Pankowicz H, Juchnowicz D, Piedra JSL, Małecka-Massalska T.Mikrobiota jelitowa – klucz do zrozumienia jadłowstrętu psychicznego? Psychiatr. Pol. 2017;51(5): 859–870. 11. Hill JM, Clement C, Pogue AI, Bhattacharjee S, Zhao Y, Lukiw WJ. Pathogenic microbes, the microbiome, and Alzheimer’s disease (AD). Front. Aging Neurosci. 2014; 6: 127. 12. Scheperjans F, Aho V, Pereira PA, Koskinen K, Paulin L, Pekkonen E i wsp. Gut microbiota are related to Parkinson’s disease and clinical phenotype. Mov. Disord. 2015; 30(3): 350–358 13. Rhee, Sang H., Charalabos Pothoulakis, and Emeran A. Mayer. „Principles and clinical implications of the brain–gut–enteric microbiota axis.” Nature Reviews Gastroenterology and Hepatology 6.5 (2009): 306. 14. Del Toro-Barbosa M, Hurtado-Romero A, GarciaAmezquita LE, García-Cayuela T. Psychobiotics: Mechanisms of Action, Evaluation Methods and Effectiveness in Applications with Food Products. Nutrients. 2020;12(12). doi:10.3390/nu12123896.