Trwa ładowanie...

Niedobór witamin z grupy B - charakterystyka witamin z grupy B, objawy niedoboru, źródła

Niedobór witamin z grupy B znacząco zwiększa ryzyko niektórych chorób, takich jak anemia czy pelagra. Dodatkowo, niedobór tych związków może powodować u pacjentów zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego. Witaminy z grupy B nie są syntezowane w organizmie, z tego powodu muszą być dostarczane wraz z produktami żywnościowymi. Najwięcej witamin z grupy B występuje w orzechach, wątróbce, mięsie drobiowym, rybach, szpinaku, a także produktach z pełnego ziarna.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

spis treści

1. Charakterystyka witamin z grupy B

Witaminy z grupy B to:

  • witamina B1 nazywana również tiaminą – wspiera pracę układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, pełni istotną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, wpływa pozytywnie na naszą pamięć i koncentrację.
  • witamina B2, nazywana również ryboflawiną – bierze udział w produkcji kortyzolu, hormonu wykazującego działanie przeciwzapalne. Dodatkowo, ryboflawina uczestniczy w produkcji erytrocytów, tzn. krwinek czerwonych. Pełni ważną rolę w procesach przemiany materii.
  • witamina B3, nazywana również niacyną lub witaminą PP – związek ten wspiera pracę układu nerwowego oraz hormonalnego. Niacyna jest niezbędna do syntezy hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny i tyroksyny. Dzięki niej możliwe jest łączenie, a także rozkładanie kwasów tłuszczowych, węglowodanów oraz aminokwasów.
  • witamina B4, nazywana również choliną – związek ten pozwala transportować w łożysku krew, a także substancje odżywcze. Odpowiednie stężenie tego minimalizuje ryzyko wystąpienia wad letalnych u dziecka.
  • witamina B5, nazywana kwasem pantotenowym – wspiera pracę układu immunologicznego, bierze udział w produkcji hormonów steroidowych, m.in. kortyzolu, testosteronu, progesteronu, a także neurotransmiterów, takich jak serotonina czy dopamina.
  • witamina B6, określana mianem pirydoksyny – uczestniczy w produkcji erytrocytów, czyli krwinek czerwonych. Dodatkowo, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, białek oraz cholesterolu. Wpływa pozytywnie na pracę układu immunologicznego.
  • witamina B7, określana mianem biotyny – uczestniczy w produkcji keratyny, związku, który wpływa na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci. Biotyna uczestniczy w metabolizmie kwasów tłuszczowych, aminokwasów, a także glukozy.
  • witamina B9, nazywana także kwasem foliowym – wspiera pracę układu krwiotwórczego oraz nerwowego. Dodatkowo, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych. Minimalizuje ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu, a także przeciwdziała zawałowi, czy zakrzepom żylnym.
  • witamina B12, nazywana także kobalaminą - uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, minimalizuje ryzyko wystąpienia anemii. Ten rozpuszczalny w wodzie związek wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Objawy niedoboru witamin z grupy B

Objawy niedoboru witaminy B1 mogą obejmować osłabienie fizyczne i uczucie wyczerpania po minimalnym wysiłku fizycznym, bóle głowy, problemy z koncentracją i pamięcią, zaburzenia snu. Zbyt mała ilość ryboflawiny, tzn. witaminy B2 może prowadzić z kolei do stanu zapalnego języka, pleśniawek, łojotoku, wypadania włosów, światłowstrętu, częstych infekcji, problemów z widzeniem, zawrotów głowy, bezsenności czy zahamowania wzrostu.

Niedobór witaminy B3, czyli niacyny u wielu pacjentów powoduje pelagrę. Charakterystycznymi objawami tej choroby są stany zapalne skóry, przypominające oparzenia słoneczne, pęcherze lub przebarwienia skórne. Pacjenci chorzy na pelagrę mogą również uskarżać się na problemy z łaknieniem, biegunkę, zapalenie lub obrzęk języka. Objawy niedoboru witaminy B4 to przede wszystkim: bóle głowy, mdłości i wymioty, zaparcia, biegunki oraz stany lękowe.

Objawy niedoboru witaminy B5 widoczne są już po kilkunastu dniach. Pacjenci mogą uskarżać się wówczas na mdłości oraz wymioty, biegunkę, uczucie niepokoju, problemy z koncentracją, zwiększoną zachorowalność na infekcje wirusowe i bakteryjne, spadek masy ciała, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, przebarwienia skóry. U dzieci może dojść również do zahamowania wzrostu.

Niedobór witaminy B6 może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak anemia, hipoglikemia, zapalenie skóry. Zbyt mała ilość pirydoksyny może powodować u pacjentów zmęczenie, skurcze mięśni, osłabienie, obniżenie nastroju, nadmierną senność, drażliwość, płaczliwość, wypadanie włosów, łamliwość paznokci.

Nieodpowiednia ilość witaminy B7 w organizmie również może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Objawy niedoboru biotyny to przede wszystkim łamliwość paznokci, wypadanie włosów, nadmierne przetłuszczanie się włosów, przesuszenie skóry, podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi.

Witamina B9, czyli kwas foliowy jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju płodu. Niedobór tego związku może powodować niedorozwój łożyska, a także poważne wady letalne. Zbyt niski poziom witaminy B9 może również skutkować niedokrwistością megaloblastyczną.

Niedobór witaminy B12 może powodować zaburzenia pracy układu nerwowego oraz układu krążenia. Dodatkowo, niskie stężenie kobalaminy w organizmie może objawiać się niedokrwistością megaloblastyczną, zmęczeniem, utratą apetytu, obniżeniem nastroju, spadkiem wagi, drętwieniem oraz mrowieniem kończyn, apatią, otępieniem, zaparciami, problemami z równowagą, problemami z koncentracją, problemami z pamięcią.

3. Źródła witamin z grupy B

Witaminy z grupy B w większości nie są syntezowane w naszym organizmie. Muszą być one dostarczone wraz z pożywieniem. Jakie są najlepsze źródła witamin z grupy B? Witamina B1 nazywana również tiaminą, obecna jest w produktach pochodzenia roślinnego, jak i roślinnego. Możemy znaleźć ją w mięsie, produktach pełnoziarnistych, brązowym ryżu, nasionach dyni, słoneczniku, grochu, fasoli, sezamie, a także w ziemniakach.

Witamina B2, nazywana również ryboflawiną występuje w wielu produktach żywnościowych. Doskonałym jej źródłem jest mięso wieprzowe, mięso drobiowe, wątróbka, ziemniaki, produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych.

Witamina B3, określana mianem niacyny lub witaminy PP jest obecna w mięsie drobiowym, mięsie wieprzowym, wątróbce, produktach z pełnego ziarna, a także ziemniakach.

Witamina B4, nazywana również choliną, występuje przede wszystkim w żółtkach jaj, rybach, podrobach mięsnych, orzechach, kiełkach pszenicach, nasionach roślin strączkowych, pomidorach, szpinaku, kapuście, serze, otrębach pszennych.

Witamina B5, nazywana kwasem pantotenowym jest obecna w mięsie wieprzowym, mięsie drobiowym, suchych nasionach roślin strączkowych, rybach, grzybach, kalafiorze, wątróbce, soi, kurzych jajach, drożdżach, pełnoziarnistych produktach, sałacie.

Witamina B6, określana mianem pirydoksyny stanowi składnik wielu produktów żywnościowych. Możemy znaleźć ją w brokułach, ziemniakach, soi, bananach, rybach, jajach, produktach pełnoziarnistych, a także drożdżach.

Witamina B7, określana mianem biotyny jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i pochodzenia roślinnego. Najwięcej tego związku znajdziemy w wątróbce, a także żółtkach jaj. Witamina B7 jest obecna również w mące sojowej, mące ryżowej, a także mące pełnoziarnistej. Występuje także w marchewce, szpinaku oraz pomidorach.

Witamina B9, to inna nazwa kwasu foliowego. Aby zapobiec niedoborom tego związku, warto sięgać po szpinak, szparagi, soję, wątróbkę cielęcą, fasolę, cykorię, drożdże piwne.

Witaminę B12 można znaleźć głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej tego związku znajdziemy w rybach, takich jak szczupak, śledź, pstrąg czy makrela. Oprócz tego, witamina B12 jest obecna w mięsie królika, wątróbce, mleku, jajkach.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.