Niedobór witaminy A

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego procesu widzenia. Ponadto jest to witamina antyoksydacyjna. Niedobór witaminy A objawia się suchością skóry, trudnościami z widzeniem o zmierzchu oraz spadkiem odporności. Źródłem witaminy A są masło, ryby oraz żółtko jaj.

1. Objawy niedoboru retinolu

Retinol, czyli witamina A, pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Przede wszystkim warunkuje proces widzenia, odpowiada za stan nabłonków (błony śluzowe, skóra) oraz odporność organizmu. Wpływa też na proces rozrodczy, gdyż zapobiega wchłonięciu zarodka, przeciwdziała poronieniom, a u mężczyzn podtrzymuje proces spermatogenezy (produkcji plemników).

Niedobór witaminy A negatywnie wpływa na zdrowie. Najczęstszymi objawami niedoboru retinolu są:

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

  • łuszcząca się i sucha skóra,
  • łamliwe paznokcie, powolny wzrost paznokci,
  • nieostre widzenie po zmierzchu – tzw. kurza ślepota,
  • brak apetytu,
  • spadek odporności – częste infekcje bakteryjne i wirusowe,
  • trudności z zajściem w ciążę,
  • zahamowanie wzrostu u dzieci.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A jest uzależnione od wieku oraz stanu fizjologicznego danej osoby (ciąża, okres karmienia piersią, choroba).

2. Występowanie witaminy A

Witamina A występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najlepszym jej źródłem jest tran, otrzymywany z wątroby ryb morskich, zwłaszcza z dorsza. W mniejszych ilościach witamina A znajduje się w maśle, żółtku jaj, mleku (3,2%) oraz pełnotłustych i półtłustych produktach nabiałowych (ser twarogowy, ser żółty, jogurty).

Prekursorem witaminy A jest beta-karoten – barwnik roślinny. Z jednej cząsteczki beta-karotenu powstają dwie cząsteczki witaminy A. Karotenoidy występują w dużej ilości w owocach i warzywach o barwie żółtej, pomarańczowej, czerwonej, np. marchew, morele, brzoskwinie, dynia, czerwona papryka, a także czarne jagody, jeżyny. Bogate źródło karotenoidów stanowią również zielone warzywa – brokuły, natka pietruszki, sałata zielona, kapusta pekińska. Witamina A i beta-karoten w organizmie ulegają wchłonięciu w jelicie cienkim. Obecność tłuszczu w pokarmach zwiększa przyswajalność tych składników pokarmowych. W związku z tym do surówek, sałatek oraz soków przygotowanych z warzyw i owoców bogatych w witaminę A i karoten należy dodawać kilka kropel lub łyżeczek oliwy z oliwek.

Witamina A wraz z witaminami E i C przeciwdziała starzeniu się organizmu. Zwalcza wolne rodniki tlenowe, które uszkadzają komórki i tkanki. Uszkodzenie białka kolagenu, występującego w dużych ilościach w skórze, przyczynia się do powstawania zmarszczek oraz utraty jędrności skóry. Dieta bogata w karotenoidy nadaje skórze zdrowy wygląd, gdyż staje się lekko pomarańczowa, jakby opalona. Witamina A chroni także organizm przed rozwojem nowotworów, dlatego należy wzbogacać dietę w produkty ją zawierające.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!