Niedobór witaminy C

spis treści
rozwiń

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Główne źródło witaminy C w diecie stanowią owoce i warzywa. Niedobór witaminy C powoduje wiele schorzeń – szkorbut, anemię, ponadto pogarsza się stan skóry, która staje się szorstka, wiotka, występują zmarszczki.

1. Rola witaminy C

Witamina C (kwas askorbinowy) pełni w organizmie wiele zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim wykazuje działanie antyoksydacyjne, gdyż uczestniczy w neutralizowaniu reaktywnych form tlenu i azotu. Zapobiega tym samym uszkodzeniom komórek i chroni ich makrocząsteczki przed powstawaniem uszkodzeń oksydacyjnych, a także uczestniczy w naprawie DNA.

Funkcje witaminy C uświadomiono sobie na przykładzie marynarzy, wyruszających w dalekie rejsy. Pomimo, iż mieli oni ze sobą odpowiednią ilość pełnowartościowego pożywienia, zapadali na różne infekcje, ich dziąsła zaczynały krwawić, a zęby wypadać. W skrajnych przypadkach infekcje chorobowe kończyły się śmiercią. Działo się tak, ponieważ marynarze nie jedli świeżych warzyw i owoców, będących źródłem witaminy C.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Oto funkcje, jakie w organizmie człowieka spełnia witamina C:

W związku z faktem, iż witamina C hamuje rozwój wolnych rodników, zaczęto ją wykorzystywać do produkcji kremów, które przeciwdziałają wiotczeniu skóry. Ponadto chroni ona skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.

2. Brak witaminy C

Niedobór witaminy C w organizmie może występować na skutek zbyt niskiej zawartości witaminy C w diecie, zaburzenia wchłaniania w jelicie lub zwiększonego zapotrzebowania na tę witaminę.

Najczęściej niedobór witaminy C występuje u osób odchudzających się, stosujących diety zalecane w chorobach żołądkowo-jelitowych. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje u osób pracujących fizycznie, gdyż wraz z utratą potu następują jej straty, a także u mieszkańców miast (zanieczyszczenie środowiska), w długotrwałych sytuacjach stresowych, u osób oparzonych, po urazach, a także przyjmujących kwas acetylosalicylowy jako profilaktykę choroby niedokrwiennej serca (np. Acard, Polocard). Ponadto zwiększone zużycie witaminy C przez organizm występuje u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Do objawów niedoboru witaminy C należą:

Za podstawowe skutki niedoboru witaminy C uznaje się:

  • szkorbut,
  • obniżenie odporności i przedłużanie infekcji zakaźnych,
  • trudności w gojeniu się ran,
  • nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych,
  • osłabienie naczyń włosowatych i możliwość powstawania mikrowylewów w różnych narządach,
  • łamliwość kości,
  • powracające infekcje,
  • apatię,
  • zmęczenie,
  • brak apetytu,
  • bóle mięśniowe.

Ponadto stwierdza się anemię będącą wynikiem zaburzonego wchłaniania jonów żelaza w układzie pokarmowym. Niedotlenienie komórek powoduje osłabienie organizmu oraz szybkie męczenie się podczas wysiłku fizycznego. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu – największego białka organizmu człowieka. Kolagen występujący w skórze nadaje jej odporność na rozerwanie, uelastycznia oraz uczestniczy w procesie nawilżania i regeneracji skóry. W przypadku niedoboru witaminy C występuje suchość skóry, rany się długotrwale goją, pękają naczynka krwionośne.

2.1. Co to jest szkorbut?

Niedobór witaminy C w organizmie powoduje chorobę zwaną szkorbutem (gnilcem). Powoduje ona zaburzenia przemiany białkowej, węglowodanowej, tłuszczowej oraz syntezy sterydów. Typowymi objawami szkorbutu są:

  • rozpulchnianie dziąseł,
  • niekorzystne zmiany w zębach, także ich wypadanie,
  • ból stawów i mięśni,
  • obrzęki kończyn,
  • brak apetytu,
  • osłabienie.

Chorym na szkorbut może towarzyszyć depresja, zaburzenia endokrynologiczne oraz tzw. osteoporoza niedobarwliwa. W przypadku małych dzieci powoduje on chorobę Moellera i Barlowa.

Ze względu na fakt, iż kwas askorbinowy pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego, jego niedobór osłabia siły obronne organizmu. Ponadto niedobór witaminy C w organizmie sprzyja przyspieszonemu starzeniu się komórek oraz rozwojowi chorób nowotworowych i układu krążenia (np. nadciśnienie, miażdżyca). Obniżone stężenie kwasu askorbinowego występuje u osób palących papierosy oraz spożywających duże ilości alkoholu. Ochronne działanie witaminy C zaobserwowano w nowotworach piersi i szyjki macicy, przełyku, żołądka, jelita, odbytu. Dlatego, by przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym, należy stosować dietę bogatą w warzywa i owoce.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!