Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Objawy alergii pokarmowej

Avatar placeholder
16.05.2023 16:43
Objawy alergii pokarmowej
Objawy alergii pokarmowej (iStock)

Alergia pokarmowa to reakcja układu immunologicznego, która ma miejsce wkrótce po spożyciu produktu spożywczego nietolerowanego przez organizm alergika. Nawet niewielka ilość alergenu może spowodować wystąpienie objawów alergii: problemów ze strony układu pokarmowego, skóry lub dróg oddechowych. U niektórych osób alergia pokarmowa może doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego, czyli gwałtownej reakcji zagrażającej życiu.

spis treści

1. Najczęstsze alergeny pokarmowe

Niemal każdy produkt spożywczy może powodować reakcję alergiczną, ale do najczęściej występujących należą:

  • Mleko – uczulenie na mleko to reakcja na znajdujące się w nim białka. Typowe objawy alergii na mleko to: silny ból brzucha, biegunka, pokrzywka oraz trudności z oddychaniem.
  • Jaja kurze – w większości przypadków alergia na jaja ma łagodną postać, ale symptomy uczulenia pojawiają się po spożyciu nawet niewielkiej ilości jaj. Niektóre osoby są uczulone wyłącznie na żółtko, inne na białko jaj. Rzadko zdarza się, że uczulenie na jaja powoduje wstrząs anafilaktyczny.
  • Orzechy ziemne – są to alergeny, które najczęściej powodują śmiertelną reakcję alergiczną. Osoby uczulone na orzechy ziemne mogą doświadczać objawów alergii nawet po uściśnięciu ręki osoby, która chwilę wcześniej trzymała orzechy w dłoni. Nawet zapach orzechów może wywołać symptomy uczulenia. U niektórych osób orzechy ziemne mogą powodować wstrząs anafilaktyczny kończący się zgonem.
  • Pozostałe orzechy (orzechy ziemne, migdały, pekany, orzechy brazylijskie) – osoby uczulone na orzechy ziemne zwykle mają również alergię na inne typy orzechów.
  • Pszenica – reakcja alergiczna na pszenicę to tak naprawdę nietolerancja glutenu - białka znajdującego się w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Nietolerancja glutenu jest ściśle powiązana z celiakią – chorobą objawiającą się nieprawidłową reakcją organizmu na gluten. Objawy celiakii to: wzdęcia, biegunka, utrata wagi, zmęczenie oraz wymioty.
  • Soja – jest to roślina o niemal nieograniczonym zastosowaniu. Ziarna soi znajdują się nie tylko w mleku sojowym lub sosie sojowym, ale i w ciastach, chlebie, lodach, płatkach owsianych, dressingach do sałatek, majonezie oraz margarynie.
  • Ryby i skorupiaki – reakcji alergicznej na ryby i owoce morza stosunkowo łatwo jest unikać. Wystarczy wyeliminować je z diety.

Unikanie produktów wywołujących alergię ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu niepożądanym objawom uczulenia, ale nie zawsze jest to proste zadanie. Mleko, jaja i orzechy mogą wchodzić w skład wielu popularnych produktów spożywczych. Większość gotowych ciast i ciastek zawiera zarówno jaja, jak i orzechy. Z tego względu alergicy powinni dokładnie czytać skład kupowanych produktów spożywczych. Ostrożność powinny zachować zwłaszcza te osoby, które silnie reagują na konkretne alergeny. O ile niektórzy alergicy doświadczają wyłącznie pokrzywki, wysypki lub objawów zbliżonych do kataru siennego (katar, kichanie, łzawienie oczu), dla części uczulonych osób spożycie minimalnej ilości alergenu może być śmiertelnie niebezpieczne.

2. Czego unikać przy alergii pokarmowej?

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Jeśli jesteś uczulona na mleko, wyeliminuj ze swojej diety wszystkie rodzaje mleka i nabiału. Niestety, powinnaś pożegnać się również z płatkami śniadaniowymi, czekoladą, ciastkami oraz herbatnikami. Przy alergii na jaja niewskazane jest spożywanie majonezu, sosu tatarskiego, makaronu, gotowych wypieków, lodów, zup, sufletów, a nawet kiełbasek. Znaczne zmiany w sposobie odżywiania czekają także osoby uczulone na orzechy ziemne. Jest to bowiem bardzo popularny dodatek spożywczy. Orzechy ziemne znajdują się między innymi w lodach, przekąskach, cukierkach oraz innych typach żywności przetworzonej. Podobnie jest w przypadku innych orzechów można je znaleźć zarówno w słodyczach, ciastach, płatkach śniadaniowych, zupach w proszku, jak i w wegetariańskich burgerach.

Osoby, u których stwierdzono alergię na pszenicę powinny unikać produktów zawierających gluten. Znajduje się on w mące, chlebie, ciastkach, pizzy, proszku do pieczenia, dressingach, lodach, kiełbaskach, musztardzie, majonezie, cukierkach i zupach w puszce. Z kolei soja wchodzi w skład szerokiej gamy produktów sojowych oraz wielu innych produktów przetworzonych.

ROZWIĄŻ NASZE TESTY I DOWIEDZ SIĘ:

3. Jak radzić sobie z objawami alergii pokarmowej?

Przebieg alergii pokarmowej może różnić się indywidualnie. Nawet jeśli dwie osoby są uczulone na ten sam alergen, symptomy alergii oraz stopień ich nasilenia mogą znacząco się różnić. Z tego powodu trudno jest zalecać jeden sposób postępowania dla wszystkich alergików. Niektórzy są bowiem w stanie spożyć niewielkie ilości danego alergenu bez większych konsekwencji, dla innych ta sama dawka może być bardzo groźna. Jeśli jesteś alergikiem, ale uczulenie ma u ciebie łagodny przebieg, zwykle wystarczy unikać konkretnego produktu, by alergia nie dawała się we znaki. Po wystąpieniu jej objawów, na przykład pokrzywki lub wysypki, można doraźnie zażyć lek antyhistaminowy. Takie działanie nie usuwa jednak przyczyny problemu, czyli niesprawnie funkcjonującego układu immunologicznego. Jeżeli chcesz wzmocnić swój układ odpornościowy, zacznij przyjmować preparat probiotyczny. Bakterie kwasu mlekowego wchodzące w skład probiotyku korzystnie wpływają na barierę jelitową alergika, zmniejszając dzięki temu przepuszczalność alergenów. Co więcej, probiotyki pomagają zachować właściwą równowagę mikrobiologiczną i immunologiczną. W praktyce oznacza to, że organizm jest mniej podatny na infekcje. Oczywiście należy najpierw skonsultować się z lekarzem.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze