Trwa ładowanie...

Objawy nadmiaru kolagenu w organizmie

Avatar placeholder
29.03.2023 11:16
Objawy nadmiaru kolagenu w organizmie to między innymi ból mięśni.
Objawy nadmiaru kolagenu w organizmie to między innymi ból mięśni. (Adobe Stock)

Objawy nadmiaru kolagenu są zwykle wynikiem nieprawidłowego przebiegu procesów jego przemiany w organizmie. Do przedawkowania w przypadku suplementacji kolagenu dochodzi bardzo rzadko. Po czym rozpoznać zaburzenia? Co warto wiedzieć o suplementacji?

spis treści

1. Objawy nadmiaru kolagenu w organizmie – zaburzenia przemiany

Objawy nadmiaru kolagenu w organizmie pojawiają się najczęściej w sytuacji, gdy dochodzi do zaburzenia naturalnych procesów jego przemiany w organizmie.

Gdy patologia dotyczy gojenia ran, może prowadzić do nadmiernego bliznowacenia skóry. Wówczas powstają keloidy (bliznowce), czyli łagodne rozrosty włókniste skóry. Dzieje się tak, kiedy kolagen gromadzi się w nadmiarze w miejscu gojenia rany.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Przyczyną nieprawidłowości i pojawienia się objawów nadmiaru kolagenu w organizmie jest włóknienie, które szerzy się poza obszar pierwotnego uszkodzenia, przy czym tworzące się włókna kolagenu są grube i szkliste. Przerośnięty, włóknisty rozrost, który początkowo może obejmować miejsce urazu, z czasem obejmuje też zdrową, nieuszkodzoną skórę.

Bliznowce pojawiają się zwykle u osób poniżej 30. roku życia, co ma związek z tym, że w tym okresie synteza kolagenu przebiega najbardziej intensywnie. Najczęściej nieustępujące zmiany skórne obserwuje się w okolicach klatki piersiowej, ramion, twarzy i szyi (przy bliznowaceniu dochodzi głównie do kumulacji kolagenu typu III).

Bliznowacenie dotyczyć może nie tylko skóry, ale także narządów, na przykład płuc (objęta jest tkanka płucna w przebiegu włóknienia płuc) czy wątroby (dotyczy miąższu wątroby w przebiegu marskości wątroby), prowadząc do nieodwracalnych uszkodzeń struktury tych narządów.

2. Objawy nadmiaru kolagenu w organizmie a suplementacja

Objawy nadmiaru kolagenu w organizmie w przypadku stosowania suplementów diety występują, gdy nie są przestrzegane zalecenia dotyczące dawkowania. Wskazaną dawką jest około 5000 mg hydrolizatu kolagenu (przy dużych niedoborach można ją czasowo zwiększyć).

Niemniej warto wspomnieć, że zarówno kolagen naturalny (pochodzi z pożywienia), jak i nawet najlepiej przyswajalny kolagen w postaci suplementów diety, bardzo trudno przedawkować. Proces ten postępuje powoli, na przestrzeni tygodni i miesięcy.

Kolagen do picia - skutki uboczne

Podczas suplementowania kolagenu zarówno produktami w formie tabletek, płynów czy proszku do rozpuszczania w wodzie, mogą wystąpić skutki uboczne. Najczęściej obserwuje się takie działania niepożądane jak reakcja alergiczna, osłabienie, bóle mięśni i stawów, problemy z wypróżnianiem, kwaśny oddech czy nieprzyjemny posmak w ustach.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania kolagenu? Choć kolagen obecny w suplementach diety jest bezpieczny, istnieją przeciwwskazania do jego stosowania. Nie powinny z niego korzystać osoby, u których stwierdzono nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu, także dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

3. Co to jest kolagen?

Obecnie znanych jest 29 typów kolagenu. Najbardziej rozpowszechniony jest kolagen typu II, I, II oraz IV. Co to właściwie takiego? Kolagen to wytwarzane przez organizm białko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ustroju. Jest syntetyzowany przy udziale rybosomów siateczki śródplazmatyczej szorstkiej, na matrycy mRNA.

Posiada w swoim składzie duże ilości aminokwasów, takich jak glicyna, prolina oraz hydroskypolina i hydroksyzyna. Dzięki temu wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, ale również pracę stawów czy funkcjonowanie układu krążenia. Jest kluczowym składnikiem budulcowym tkanki łącznej, wpływa na odporność. Stanowi około 30% masy wszystkich białek organizmu.

Objawy i przyczyny niedoboru kolagenu

Jeśli chodzi o kolagen w organizmie, częściej niż o nadmiarze mówi się o niedoborze. Dlaczego? Ma to związek z tym, że poziom kolagenu w organizmie regularnie zmniejsza się już od 25. roku życia. OD tego czasu włókna kolagenowe zaczynają stopniowo zanikać i słabnąć. Od 70. roku życia dochodzi do niemal całkowitego zahamowania wytwarzania tego białka.

Na produkcję kolagenu negatywny wpływ ma nie tylko wiek i upływ czasu, ale również zaburzenia hormonalne, przewlekły stres, przeciążenie organizmu. Co ważne, kolagen jest mało odporny na czynniki fizyczne, takie jak wysoka temperatura czy promieniowanie UV.

Na niedobory kolagenu wskazują takie objawy jak: problemy z poruszaniem się, bóle stawów i kręgosłupa, ale także gorsza kondycja skóry, włosów i paznokci.

To dlatego dobrym rozwiązaniem jest stosowanie suplementów diety z kolagenem lub zadbanie, by w codziennej diecie były obecne naturalne źródła kolagenu, takie jak:

  • produkty na bazie żelatyny wieprzowej,
  • golonka, kurze łapki, podroby, przetworzone produkty mięsne,
  • galaretki głównie mięsne i rybne,

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze