Ocet jabłkowy a białaczka
Ocet jabłkowy ma wiele korzystnych właściwości, m.in. wspomaga odchudzanie czy ułatwia trawienie. Wykazano także jego pozytywne działanie w leczeniu anemii. Zwiększa bowiem syntezę krwinek czerwonych. Może być więc stosowany jako naturalny lek pomocniczy w leczeniu anemii czy białaczki. Zawiera mikroelementy oraz witaminy, które także wspomagają leczenie białaczki.
1. Pozytywne aspekty spożywania octu jabłkowego
Ocet jabłkowy jest znany głównie jako przyprawa do potraw i sałatek oraz naturalny środek odchudzający, bowiem poprawia trawienie, wpływa na syntezę enzymów trawiennych oraz ułatwia rozkład tłuszczów. Posiada także wiele innych pozytywnych właściwości dla organizmu, m.in. poprawia działanie układu krwionośnego, a także działa odtruwająco na organizm.
Białaczka to choroba nowotworowa układu krwiotwórczego. Wyróżniamy kilka rodzajów białaczek w zależności od elementów morfotycznych krwi, z którymi jest ona związana. Wyróżniamy białaczkę limfoblastyczną czy białaczkę szpikową. U większości osób cierpiących na białaczkę pojawia się także anemia. Jest to zbyt mała ilość hemoglobiny, co wiąże się ze zmniejszoną ilością czerwonych krwinek. Transformacji nowotworowej może ulec komórka macierzysta związana z procesem erytropoezy w szpiku, w wyniku czego dochodzi do wytworzenia bardzo dużej ilości nieprawidłowych krwinek czerwonych. Wtedy też ujawniają się objawy anemii. Naturalnym środkiem wspomagającym leczenie anemii może być ocet jabłkowy. W tym wypadku może być on zastosowany ze względu na swoje właściwości stymulujące - wytwarzanie krwinek czerwonych.
Ocet jabłkowy jest bogaty w fosfor, wapń, potas i sód. Białaczka, to choroba związana także z wyniszczeniem organizmu, dlatego też dostarczanie składników mineralnych w occie jabłkowym jest dosyć istotne. Leczenie białaczki opiera się głównie na stosowaniu chemioterapii oraz na leczeniu radiologicznym, co sprzyja wytwarzaniu szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. Może temu przeciwdziałać także ocet jabłkowy. Bogaty jest on bowiem w witaminę E, która wykazuje właściwości przeciwutleniające, tj. neutralizujące działanie wolnych rodników. Witamina E uważana jest za jeden z najsilniejszych antyoksydantów.
Ocet jabłkowy może być więc stosowany jako środek profilaktyczny u osób z grup ryzyka zachorowania na białaczkę.
2. Jak prawidłowo zażywać ocet jabłkowy w białaczce?
Jeżeli osoba cierpiąca na któryś z rodzajów białaczki decyduje się na zażywanie octu jabłkowego, musi to skonsultować z lekarzem prowadzącym. Ocet jabłkowy może być spożywany w postaci płynnych mikstur sporządzonych w odpowiedni sposób w domu lub dostępnych w aptece. Osoby z chorobami żołądka, szczególnie z chorobą wrzodową, nie powinny go spożywać. Obecnie istnieje wiele suplementów diety zawierających w swoim składzie ocet jabłkowy, które mogą być stosowane u takich osób. Ocet jabłkowy nie może być spożywany w dużej ilości. Zaleca się wypijanie 2-3 łyżeczek octu, rozpuszczonych w szklance przegotowanej wody, najlepiej bezpośrednio przed posiłkami, 2-3 razy dziennie. W celu polepszenia smaku można dodać soki owocowe lub miód. Profilaktycznie stosowanie opiera się natomiast na przyjmowaniu 2 łyżeczek octu na pół szklanki wody. Dzieci – 1 łyżeczka octu z 2 łyżeczkami miodu rozcieńczone w wodzie objętości odpowiadającej pół szklanki wody.
Należy jednak pamiętać, że leczenie octem jabłkowym nie może być alternatywą do leczenia farmakologicznego. Może je jedynie wspomagać.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.