Trwa ładowanie...

Ocet ryżowy – do czego go stosować i dlaczego warto?

Avatar placeholder
15.02.2023 14:53
Ocet ryżowy wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych
Ocet ryżowy wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych (Adobe Stock)

Ocet ryżowy to produkt, który jest wytwarzany z fermentowanego ryżu lub wina ryżowego. Produkuje się go przede wszystkim w Japonii i Chinach. To podstawowy składnik potraw azjatyckich na bazie ryżu, w tym sushi, ale nie tylko. Do czego go stosować? Dlaczego warto?

spis treści

1. Co to jest ocet ryżowy?

Ocet ryżowy jest produktem, który powstaje na drodze fermentacji alkoholowej i octowej składników na bazie ryżu. Po raz pierwszy wytworzono go ponad trzy tysiące lat temu. Na proces produkcji octu ryżowego składa się kilka etapów, a właściwości produktu mogą różnić się w zależności od regionu, w którym powstaje.

Rodzaje octu ryżowego

Zobacz film: "Ocet odstrasza komary – zadziała jak niewidzialna moskitiera"

Na rynku istnieją różne inne odmiany octu ryżowego. Przede wszystkim wyróżnia się odmianę japońską (ocet ryżowy łagodniejszy w smaku) i odmianę chińską (ocet ryżowy jest bardziej kwaśny i cierpki). Ponadto można kupić ocet aromatyzowany owocami cytrusowymi, imbirem, sosem sojowym, suszonymi płatkami rybnymi czy płatkami chili.

Czarny ocet ryżowy wytwarza się na bazie słodkiego ryżu, a proces jego dojrzewania trwa kilka lat. Przybiera ciemną barwę, od czerwieni po czerń. Ma intensywny smak.

Biały ocet ryżowy swoim smakiem i wyglądem jest najbardziej zbliżony do octu spirytusowego, jest jednak łagodniejszy.

Dostępny jest również ocet brązowy oraz winny ocet ryżowy.

2. Ocet ryżowy – zastosowanie

W kuchniach orientalnych ocet ryżowy to przyprawa tak samo uniwersalna, jak w Polsce sól i pieprz. Używany jest do dań z ryżu, orientalnych sałatek, potraw słodko-kwaśnych i innych należących do kanonu kuchni chińskiej. To kluczowy składnik sushi (uwzględnia go każdy przepis na sushi).

Jednak ocet ryżowy sprawdza się nie tylko w klasykach kuchni azjatyckiej. Można go dodawać do marynat, zup i sosów, a także różnych dań z makaronu, ryżu, warzyw, ryb (zmiękcza ości), owoców morza czy mięsa. Jest dużo łagodniejszy i bardziej aromatyczny niż popularny w kuchni polskiej ocet spirytusowy. Nie trzeba martwić się o to, że zdominuje resztę składników.

Ocet ryżowy doskonale komponuje się z innymi dodatkami charakterystycznymi dla kuchni azjatyckiej, takimi jak sos sojowy, olej sezamowy czy imbir.

Po co ocet ryżowy do sushi?

Dodawany do sushi ocet ryżowy nadaje mu oryginalny smak i zapach, ale i pożądaną konsystencję. Dzięki niemu łatwiej jest go formować. Ocet ryżowy – zamiennik

Jak zastąpić ocet ryżowy do sushi? Wystarczy sięgnąć po ocet winny lub ocet jabłkowy.

3. Ocet ryżowy – właściwości prozdrowotne

Ocet ryżowy nie tylko poprawia smak potraw, ale i wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Można w nim znaleźć składniki:

  • wzmacniające odporność i chroniące przed infekcjami,
  • opóźniające proces starzenia (odpowiadają za to antyoksydanty),
  • przeciwdziałające nowotworom (zawarte w nim antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i łagodzą stres oksydacyjny),
  • wspomagające odchudzanie (stąd po ocet ryżowy powinny sięgać osoby z nadmierną masą ciała),
  • oczyszczające i odkwaszające organizm,
  • pomagające obniżyć poziom „złego” cholesterolu, co obniża ryzyko chorób naczyniowo-sercowych (polecany jest dla osób z zaburzoną gospodarką lipidową),
  • tonujące stany zapalne jelit (za co odpowiada kwas octowy), zapobiegające zaparciom i wspierające pracę wątroby.

Sięgając po ocet ryzowy warto pamiętać, że nie każdy go dobrze toleruje. Ponieważ produkt może podrażniać układ pokarmowy, przeciwwskazanie do jego stosowania może stanowić refluks i zgaga oraz choroba wrzodowa żołądka.

4. Ocet ryżowy – jak zrobić?

Ocet ryżowy można też zrobić samodzielnie, choć wymaga to czasu. Można to zrobić na dwa sposoby.

Mniej pracochłonny przepis na ocet ryżowy zakłada, że wystarczy pół litra wody zmiksować ze szklanką ugotowanego ryżu, a miksturę wlać do słoika.

Przykryj go ściereczką lub gazą i odstaw na 2 miesiące. Odcedź ryż, a domowy ocet ryżowy wlej do butelki.

A inny sposób? Potrzebne są takie składniki jak ryż, cukier, rodzynki, sok z cytryny, pożywki oraz drożdże winne.

  1. Opłukane rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw aż napęcznieją.
  2. Drożdże winiarskie rozrób według przepisu na opakowaniu.
  3. Ryż opłucz i wsyp do gąsiora. Zalej go wodą z cukrem, sokiem z cytryny, pożywką i rozdrobnionymi drożdżami. Zamknięty gąsior powinien stać 6 tygodni, a kolejne 2 tygodnie jedynie przykryty gazą.
  4. Zlej ocet przez gazę do szklanych butelek. Ocet trzymaj w temperaturze pokojowej.

Ocet ryżowy – cena i gdzie kupić?

Ponieważ przygotowanie octu jest czasochłonne, można go kupić. To produkt dostępny nie tylko w sklepach z żywnością orientalną i ekologiczną, ale i supermarketach, delikatesach, a nawet dyskontach. Jego cena nie przekracza 10 zł. To, ile kosztuje ocet ryżowy, zależy w dużej mierze od jego odmiany oraz miejsca produkcji.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze