Olej konopny - właściwości, działanie, zastosowanie w medycynie i kosmetyce
Olej konopny powstaje z konopi siewnej, która w odróżnieniu od konopi indyjskiej nie działa psychoaktywnie, ponieważ nie zawiera THC. Produkt wciąż zdobywa na popularności, ponieważ nie tylko ciekawie wygląda i dobrze smakuje, ale i wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jakie właściwości ma olej konopny i dlaczego warto dla niego znaleźć miejsce w kuchni, apteczce i kosmetyczce?
1. Właściwości i cechy oleju konopnego
Olej konopny powstaje z konopi siewnej. Choć roślina ta zarówno z wyglądu, jak i nazwy przypomina konopię indyjską (marihuanę), w odróżnieniu od niej nie ma właściwości psychotropowych. Nie zawiera THC (tetrahydrokannabinoul), związku odpowiedzialnego za właściwości odurzające.
Z konopi siewnej otrzymuje się dwa rodzaje oleju: jeden jest produkowany poprzez tłoczenie na zimno nasion konopi, drugi uzyskuje się z kwiatostanu rośliny, poprzez ekstrakcję dwutlenkiem węgla w niskiej temperaturze oraz wysokim ciśnieniu. Olej z kwiatostanów zawiera ważny związek CBD. To kannabidiol który posiada najsilniejsze i najbardziej wszechstronne właściwości terapeutyczne spośród wszystkich kannabinoidów zawartych w konopiach.
W gronie olejów roślinnych olej konopny, z uwagi na swoje cenne właściwości, znajduje się w ścisłej czołówce. Wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), czyli omega-3 i omega-6. Stanowią one aż 80 procent składu oleju konopnego. Co nie mniej istotne, w oleju konopnym zachowane są ich wzorcowe proporcje 3:1, gdzie 3 stanowi omega-6, a 1 kwasy omega-3.
Olej konopny jest również zasobny w witaminy E, A, B oraz K, a także jony magnezu, wapnia oraz cynku. Ponieważ olej konopny zawiera sporo białka, jest polecanym weganom i wegetarianom.
2. Zdrowotne właściwości oleju konopnego
Olej konopny ma dobroczynny wpływ na zdrowie, ponieważ:
- zwiększa naturalną odporność organizmu, wspiera florę jelitową,
- wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza stężenie lipidów we krwi, dzięki czemu zapobiega miażdżycy,
- reguluje gospodarkę hormonalną organizmu, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
- chroni przed nowotworami (jest bogaty w przeciwutleniacze),
- łagodzi stany zapalne organizmu i bóle stawów,
- przyspiesza regenerację błon śluzowych i skóry,
- ma działanie przeciwwymiotne,
- wykazuje działanie moczopędne,
- pomaga organizmowi oczyszczać się z toksyn,
- działa uspokajająco i nasennie, a także antydepresyjnie, zmniejsza stany lękowe.
Aby odczuć korzystne działanie oleju konopnego, należy pić go regularnie - codziennie w ilości od 1 do 2 łyżek stołowych.
3. Olej konopny w kosmetyce
Olej konopny, dzięki zawartości kwasu linolowego i alfa-linolenowego, znajduje zastosowanie i uznanie w kosmetyce. Aplikowany na skórę wzmacnia jej naturalną odporność, nawilża, uelastycznia i głęboko odżywia, a także minimalizuje ryzyko podrażnień, zapaleń czy przebarwień. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, poprawia koloryt cery - rozświetla twarz, dodając jej blasku.
Ponieważ olej konopny przypomina sebum wydzielane przez ludzką skórę, jest wybawieniem dla skóry mieszanej, tłustej oraz łojotokowej. Wspomaga leczenie trądziku, matowi cerę tłustą i mieszaną. Ale to nie wszystko. Olej konopny można stosować na całe ciało, zwłaszcza gdy jest ono dotknięte łuszczycą, egzemą i łojotokiem. Z kolei olej konopny położony na włosy ułatwia ich rozczesywanie, wyraźnie poprawia kondycję i dodaje witalności.
Niewątpliwą zaletą oleju konopnego, którą doceni każdy użytkownik jest fakt, że produkt nie jest specjalnie tłusty, łatwo się rozprowadza. Ponieważ skóra szybko go wchłania, nie pozostawia tłustego filmu.
4. Zastosowanie oleju konopnego w kuchni
Olej z konopi doskonale odnajduje się w kuchni. Ponieważ ma oryginalny kolor i ciekawy, orzechowy smak, jest świetnym dodatkiem do pesto, past, sosów i sałatek, a także pieczywa.
Oleju konopnego nie powinno się stosować do smażenia czy pieczenia, ponieważ swój smak i właściwości zachowuje wyłącznie spożywany na zimno. Do zup, pieczeni, makaronów i innych dań gorących można go dodawać po ugotowaniu.
5. Olej konopny: przeciwwskazania
Oleju konopnego nie powinny spożywać osoby cierpiące na chorobę wieńcową i zmniejszoną krzepliwość krwi. Z kolei ciężarne oraz kobiety karmiące piersią stosowanie oleju z konopi powinny skonsultować z lekarzem. Warto mieć na uwadze, że nie istnieją wystarczające badania potwierdzające jego bezpieczeństwo w tym okresie. Z olejem konopnym nie należy przesadzać, ponieważ spożywany w nadmiernych ilościach może wywołać biegunkę oraz skurcze żołądka.
6. Gdzie i jaki olej konopny kupić?
Kupując olej konopny należy zwrócić uwagę na to, by był tłoczony na zimno. Cenne właściwości oleju konopnego wykazuje olej nierafinowany, nieoczyszczony oraz niefiltrowany. By mieć pewność, że produkt jest bezpieczny i wartościowy, warto wybierać oleje tłoczone z roślin, które pochodzą z upraw ekologicznych i certyfikowanych. Olej konopny należy kupować w sprawdzonych i wiarygodnych źródłach: aptekach i sklepach zielarskich oraz ze zdrową żywnością.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.