Olej rycynowy - charakterystyka, zdrowie, uroda

Olej rycynowy jest znany przede wszystkim ze swoich właściwości przeczyszczających. Ponadto kobiety stosują go jako sprawdzony środek na przesuszone końcówki oraz osłabione paznokcie, brwi i rzęsy. Czy wiemy, jakie jeszcze właściwości ma olej rycynowy?

1. Olej rycynowy - charakterystyka

Olej rycynowy jest wytwarzany z rośliny zwanej rącznikiem pospolitym, dlatego też jest nazywany czasem olejem rącznikowym. Jest wyciskany na zimno i ma gęstą konsystencję. Kolor oleju rycynowego może być jasnożółty lub bezbarwny.

Olej rycynowy ma zdolność do penetracji w strukturę włosa, doskonale go kondycjonuje. Nie jest zalecany do włosów przetłuszczających się, gdyż będzie powodował pogłębienie problemu. Jednakże jeśli mamy do czynienia z włosami przetłuszczającymi się u nasady głowy, a suchymi na końcach, to możemy pokusić się o dodanie kilku kropel oleju rycynowego do odżywki do włosów (nałożyć na same końce i po 10 minutach spłukać).

Zobacz film: "10 urodowych trików, które musisz znać"

Olej rycynowy jest łatwo dostępny, a przy tym niedrogi. Można nabyć go w niemal każdej aptece czy sklepie z naturalnymi produktami za kwotę nie większą niż 10 zł. Olej rycynowy jest stosowany w przemyśle spożywczym, chemicznym, kosmetycznym, a także w medycynie. Jest składnikiem wielu smarów, mydeł, farb. Ponadto możemy znaleźć go w kosmetykach, maściach czy perfumach. Na tym zastosowanie oleju rycynowego się nie kończy. Jest on również wykorzystywany przy produkcji niektórych słodyczy. Ponadto czasem olej rycynowy stosuje się do przedłużenia trwałości pszenicy czy ryżu.

Oleje dla zdrowia i urody
Oleje dla zdrowia i urody [9 zdjęć]

Olej z konopi ma pozytywne działanie na skórę, zwłaszcza jeśli ta jest podatna na występowanie trądziku....

zobacz galerię

2. Olej rycynowy - właściwości zdrowotne

Olej rycynowy jest stosowany bardzo często jako środek przeczyszczający. Dlaczego? Ponieważ na skutek działania enzymów wątroby, olej rycynowy przekształca się w mydła sodowe i potasowe. Następnie mydła te drażnią błonę śluzową jelit, a także pobudzają ich perystaltykę. Efekt? Woda przenika do ścian jelit, zwiększa się ich objętość, co finalnie powoduje przeczyszczenie. Olej rycynowy znany z tych właściwości niekiedy był wykorzystywany do przyspieszenia akcji porodowej u kobiet oczekujących dziecka.

Efekt przeczyszczenia to jednak nie wszystko. Olej rycynowy doskonale sprawdzi się jako środek łagodzący bóle pleców. Aby poradzić sobie z nieprzyjemnymi dolegliwościami, należy nasączyć podgrzaną gazę lub flanelowy materiał olejem rycynowym. Następnie należy taki okład przyłożyć na jakiś czas do pleców. Efekt może naprawdę zaskoczyć.

Jeśli zmagamy się z męczącym bólem stóp, to pomocny okaże się również olej rycynowy. Wystarczy smarować nim od czasu do czasu kończyny. Olej rycynowy zmniejsza również uczucie ciężkości nóg. Sprawia, że skóra na stopach i nogach staje się miękka.

Olej rycynowy doskonale natłuszcza, chroni przed szkodliwymi czynnikami, łagodzi podrażnienia skóry. Przyspieszanie gojenie się ran, sprawia, że skóra szybciej regeneruje się po oparzeniach czy owrzodzeniach.

3. Olej rycynowy - wpływ na urodę

Wiele kobiet ceni sobie wpływ oleju rycynowego na skórę, włosy i paznokcie. Dlatego też możemy znaleźć w sieci wiele rad dotyczących zewnętrznego stosowania oleju rycynowego.

W sytuacji, gdy naszą zmorą jest wysuszona skóra dłoni lub rogowacenie skóry na stopach, to olej rycynowy sprawdzi się jako środek zmiękczający. Można posmarować olejem rycynowym dłonie lub stopy, założyć rękawiczki bądź skarpety i tak przespać całą noc. Ten sposób nie jest skomplikowany, ale wiemy przecież, że najprostsze pomysły są najlepsze.

Olej rycynowy może być dobrą bazą maseczki do włosów. Wystarczy wymieszać go z naftą kosmetyczną bądź olejkiem do włosów. Polecana jest również maseczka składająca się z oleju rycynowego i żółtka. Po zastosowaniu maski z dodatkiem oleju rycynowego, włosy staną się miękkie, lśniące i przede wszystkim grubsze. Będą też szybciej rosnąć. Można również wsmarować sam olej rycynowy w końcówki włosów – dzięki temu staną się lepiej nawilżone i z pewnością będą wyglądać korzystniej.

Olej rycynowy wzmacnia również włoski brwi oraz rzęs. Jeśli więc zdarza się nam narzekać na to, że są one za cienkie, to zamiast zaopatrywać się w drogie preparaty, wystarczy posmarować je olejem rycynowym.

W jaki sposób aplikować olej rycynowy? Aby nałożyć go na rzęsy, wystarczy wykorzystać do tego oczyszczoną szczoteczkę po zużytym tuszu. Na brwi czy włosy olej rycynowy można nakładać palcami. Pamiętajmy jednak, aby nie używać go zbyt dużo, aby nie obciążyć niepotrzebnie fryzury czy delikatnych włosków na twarzy. Olej rycynowy jest dosyć ciężki, dlatego tak ważny jest umiar przy jego nakładaniu.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy