Olej z rokitnika – charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Najcenniejszym produktem otrzymywanym z rokitnika jest olej rokitnikowy. Ze względu na pokaźną ilość właściwości zdrowotnych jest on nazywany „złotem z Syberii”. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych, a przy tym może być wykorzystywany w pielęgnacji ciała. Z kosmetycznych właściwości oleju z rokitnika będą zadowolone głównie posiadaczki suchej cery.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

spis treści

1. Olej z rokitnika - charakterystyka

Współcześnie olej z rokitnika cieszy się ogromną popularnością. Lista substancji odżywczych w nim zawartych jest bardzo długa. Przekonaj się w jakich sytuacjach warto sięgnąć po olejek z rokitnika.

Olej z rokitnika pozyskuje się z rokitnika syberyjskiego (ananas syberyjski). Ten ciernisty krzew (Hippophae rhamnoides) jest chętnie uprawiany w wielu krajach, z tego powodu, że charakteryzuje się małymi wymaganiami glebowymi, dużą wytrzymałością na suszę i zanieczyszczenia powietrza, ponadto ceni się jego wartość ozdobną.

16 rodzajów olejków, które pomogą na twoje dolegliwości
16 rodzajów olejków, które pomogą na twoje dolegliwości [5 zdjęć]

Już od czasów starożytnego Egiptu olejki używane były w leczeniu bólów, lęków, a nawet trądziku. Te cudotwórcze...

zobacz galerię

2. Olej z rokitnika - właściwości

Olej z rokitnika otrzymuje się z drobnych nasion lub z pulpy owocowej (ten wykazuje większe wartości odżywcze). Dzięki wysokiej zawartości witaminy A w postaci karotenoidów (beta-karotenu) posiada on charakterystyczny pomarańczowo-czerwony, oraz owocowy zapach. Lecz nie walor estetyczny jest największą zaletą oleju z rokitnika, a niebagatelny atut w postaci substancji odżywczych.

Udowodniono, że olej z rokitnika zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji! Przede wszystkim liczne witaminy (A, C, E, K, B1, B2, B6). Witamina C zwiększa odporność organizmu i przyspiesza gojenie się ran. Witamina E wykazuje korzystny wpływ na skórę (odmładza ją) a także bierze aktywny udział w profilaktyce choroby wieńcowej.

W oleju z rokitnika występują mikroelementy takie, jak krzem, fosfor, wapń, magnez, żelazo czy nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas lipokenowy), który zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej. Ponadto, olej zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego - Omega-7, który jest naturalnym składnikiem lipidów skóry (odgrywa dużą rolę przy regeneracji naskórka, zawiera także serotoninę, sterole, kwas foliowy, flawonoidy (kwercetyna i rutyna) oraz karotenoidy (głównie B-karoten). Związki te wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, ograniczają zakrzepy krwi w naczyniach, skuteczne przy leczeniu wrzodów. Olej z rokitnika jest także źródłem kwasów organicznych (głównie kwasu maleinowy, szczawiowego).

Olej z owocu rokitnika ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji ciała
Olej z owocu rokitnika ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji ciała

3. Olej z rokitnika - zastosowanie

W przypadku stanów zapalnych trzustki, wątroby oraz kamicy żółciowej lub zapalenia pęcherzyka żółciowego, nie zaleca się stosowania oleju rokitnikowego. Olej z rokitnika wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi a zawarte w nim witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL. Zaleca się stosowanie oleju z rokitnika przy zgadze i dolegliwościach związanych z chorobą wrzodową żołądka.

Olej z rokitnika skutecznie przyśpiesza gojenie ran, dlatego znakomicie sprawdzi się w leczeniu odmrożenia, odleżyn, zmian alergicznych i stanów zapalnych skóry, poparzeń słonecznych, zmian potrądzikowych, korzystnie wpływa na zmniejszenie blizn czy rozstępów.

To musisz wiedzieć

W kosmetyce olej z rokitnika zaleca się do pielęgnacji cery łuszczącej się, zniszczonej, suchej, podrażnionej. Jest on polecany dla cery dojrzałej, ponieważ wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, a także poprawia koloryt skóry. Olej z owoców rokitnika wykorzystywany jest również w produktach do pielęgnacji włosów.

Olej z rokitnika zapobiega wypadaniu włosów, działa przeciwłupieżowo oraz poprawia stan włosów dodając im połysku. Dzięki zawartości karotenoidów, witaminy E oraz polifenoli, olej z rokitnika przyda się także w lecie - jest uznawany za naturalny filtr przeciwsłoneczny, dlatego dodaje się go do kosmetyków chroniących przed promieniowaniem UV.

Olej z rokitnika – charakterystyka, właściwości, zastosowanie
Olej z rokitnika – charakterystyka, właściwości, zastosowanie (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy