Olejek sandałowy

Olejek sandałowy to nie tylko afrodyzjak, ale też składnik kosmetyków i produkt wykorzystywany w medycynie naturalnej. Naturalne olejki eteryczne są substancjami ciekłymi i lotnymi. Uzyskuje się je z danego surowca roślinnego na drodze destylacji z parą wodną. Działanie olejków eterycznych potwierdzają badania. Olejek sandałowy działa przeciwzapalnie, poza tym pomaga w walce z bezsennością, w stanach lękowych oraz napięciu nerwowym. Jest bezpiecznym i skutecznym środkiem na uspokojenie.

Polecane wideo:

Właściwości olejku sandałowego

Aromaterapia wykorzystuje naturalne olejki eteryczne do wyzwolenia uczucia odprężenia. Olejek sandałowy (łac. santalum album – święty olej) skutecznie likwiduje bezsenność, pomaga pozbyć się stanów lękowych, zwalcza napięcie nerwowe, jest składnikiem środków na uspokojenie. Poza tym stanowi skuteczny środek w leczeniu zaburzeń seksualnych, zwłaszcza obniżonego libido, ponieważ jest dość silnym afrodyzjakiem. Olejek sandałowy, oprócz działania uspokajającego, wykazuje również działanie antyseptyczne, czyli odkażające. Ten rodzaj olejku eterycznego pochodzi z Indii.

Olejki eteryczne wspomagają leczenie zakażeń dróg moczowych i cewki moczowej. Olejek z drzewa sandałowego pomaga usunąć wzdęcia i kolki, działa rozkurczowo na jelita, a także wykrztuśnie. Jeżeli cierpisz na częste nieżyty dróg oddechowych, wykonuj inhalacje z dodatkiem kilku kropel olejku. Olejek sandałowy jest polecany również osobom z cerą trądzikową oraz mającym łupież i łojotok. Zwalcza uczucie swędzenia powstałe w wyniku ukąszenia i likwiduje zmiany grzybicze. Żeby pozbyć się zapalenia pochwy lub sromu, zmniejszyć bóle mięśni i nerwobóle, używaj olejku sandałowego do kąpieli. Ten aromatyczny specyfik pomaga w redukowaniu napięcia seksualnego i zaburzeń przedmenstruacyjnych. Pomaga przy problemach gastrycznych, takich jak nudności, wymioty, zgaga i czkawka na tle nerwowym. Olejek z drzewa sandałowego jest jednym z najbardziej poszukiwanych składników zapachowych w perfumerii.

Zastosowanie olejku sandałowego

  • Do inhalacji – dodaj 5-10 kropli olejku sandałowego do gorącej wody, wdychaj przez kilkanaście minut opary.
  • Do masażu – kilka kropli olejku sandałowego zmieszaj z oliwą z oliwek, olejkiem ze słodkich migdałów lub olejkiem z pestek winogron.
  • Do kąpieli – łyżkę miodu lub mleka i 5-10 kropli olejku dodaj do wody.
  • Do kominka aromaterapeutycznego – do wody wlej kilka kropli olejku i zapal świeczkę.
  • Do szamponu przeciwłupieżowego – olejkiem sandałowym możesz wzbogacić swój szampon przeciwłupieżowy, do 15 ml kosmetyku dodaj 5 kropli.

Olejek sandałowy otrzymywany jest z drzewa sandałowca rosnącego w Australii i południowo-wschodniej Azji. Jego skład to: seskwiterpeny, borneol, kurkumeny. To dzięki powyższym substancjom olejek sandałowy ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Nie należy aplikować go bezpośrednio na skórę bez rozcieńczenia. Przeciwwskazaniem do stosowania doustnego jest ostre zapalenie nerek. Kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny zasięgnąć opinii lekarza. Dzienna dawka olejku sandałowego nie może przekraczać 1,5 g.

Komentarze (2)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Jeśli zmienisz nawyki żywieniowe, zaczniesz jeść zdrowiej i bez stresu to zobaczysz ze po pewnym czasie będziesz wyglądała młodziej. Sama pielęgnacja od zewnątrz nie pomoże. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej. Nie udałoby mi się bez świetnego programu o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura24.pl)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Aromaterapia
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Aromaterapia
Aromaterapia

Poznaj upiększającą moc olejku z drzewa herbacianego

Poznaj upiększającą moc olejku z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego to skarbnica zdrowia Natura dała nam mnóstwo składników, które wpływają znakomicie na skórę, włosy i całe ciało, a olejek herbaciany to jeden z nich. Sprawdź, jakie zalety możesz czerpać ze stosowania tego olejku. W walce...

Aromaterapia

Domowe afrodyzjaki - galeria

Domowe afrodyzjaki - galeria

Naturalne olejki eteryczne mają zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej. Coraz częściej wykorzystywane są w kosmetologii i dermatologii. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystuje się również olejki cynamonowe pozyskiwane z liści i gałęzi drzewa cynamonowego. ...

Aromaterapia

Dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z pestek grejpfruta?

Dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z pestek grejpfruta?

Wyciąg z pestek grejpfruta Wyciąg z pestek grejpfruta robi w ostatnim czasie zawrotną karierę. Korzysta z niego branża kosmetyczna, ale i coraz więcej osób zainteresowanych medycyną naturalną. Specyfik ten dostępny jest w formie olejków, tabletek i syropów. Uważa...

Aromaterapia

Właściwości olejków eterycznych - galeria

Właściwości olejków eterycznych - galeria

Zapach olejków eterycznych potrafi wprowadzić w dobry nastrój, dodać energii oraz zrelaksować. Nanoszone na skórę goją rany i uśmierzają ból. Olejki pozyskuje się z roślin. Różne ich rodzaje stosowane są przy różnych problemach, a każdy z nich ma inne...

Aromaterapia

Nordic walking - na zapalenie stawów

Nordic walking - na zapalenie stawów

Aktywność, która w niekonwencjonalny sposób może przyczynić się do walki z artretyzmem, to pływanie, a także modny ostatnio nordic walking.

Aromaterapia

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy jest jednym z naturalnych olejków eterycznych wykorzystywanych w aromaterapii. Uzyskiwany jest w procesie destylacji (...) do stosowania olejku lawendowego Aromaterapię z użyciem olejku lawendowego...

Aromaterapia

Olejek ylang-ylang

Olejek ylang-ylang to jeden z naturalnych olejków eterycznych stosowanych w aromaterapii. Ma on właściwości antyseptyczne i uspokajające, stosowany (...) również w leczeniu zaburzeń nerwowych. Aromaterapia z wykorzystaniem...

Aromaterapia

Olejek miętowy - lekarstwo na gorączkę i nie tylko

Olejek miętowy - lekarstwo na gorączkę i nie tylko

Nazwa rośliny, z której produkuje się olejek eteryczny pochodzi od imienia greckiej nimfy Mintho, która, według mitologii, była podziemną kochanką Hadesa. Bóg ciemności i świata umarłych, aby uchronić ją przed gniewem i zazdrością swojej żony, zamienił...

Aromaterapia

Olejek pomarańczowy

Olejek pomarańczowy to ważne „narzędzie" aromaterapii. Ma wiele właściwości, które wspomagają leczenie przeróżnych dolegliwości i schorzeń (...) pomarańczowego Olejek pomarańczowy ma wiele zastosowań w aromaterapii,...

Aromaterapia

Olejek eukaliptusowy

na świecie. Olejek eukaliptusowy chętnie stosowany jest w kosmetologii i w medycynie naturalnej. Aromaterapia z zastosowaniem tego olejku eterycznego (...) medycyna naturalna i aromaterapia. Stanowi on nieodzowną pomoc...