Pięć suplementów, które mogą wywołać udar czy zawał. Kardiolog ostrzega
Suplementy nie zawsze sprzyjają zdrowiu. Nadmiar niektórych może prowadzić do zawału, udaru czy uszkodzeń wątroby. - Wysokie dawki witamin i roślinnych ekstraktów potrafią wywołać stany zapalne w naczyniach i wątrobie – ostrzega dr Evan Levine, kardiolog z Mount Sinai w Nowym Jorku
W tym artykule:
Niacyna (witamina B3)
Choć niacyna odgrywa ważną rolę w metabolizmie i układzie nerwowym, jej nadmiar może być groźny. Według badania opublikowanego w 2024 roku w "Nature Medicine" wysokie dawki tej witaminy (2–6 g dziennie) mogą podwajać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Nadmierna suplementacja sprzyja stanom zapalnym i tworzeniu blaszek miażdżycowych w naczyniach, co może blokować przepływ krwi.
Jak ostrzega dr Levine w wywiadzie dla "DailyMail", nadmiar niacyny bywa również toksyczny dla wątroby, prowadząc do zapalenia, a nawet niewydolności. Objawy mogą obejmować nie tylko suchość skóry i wypadanie włosów, ale także uszkodzenia wątroby, problemy z kośćmi czy wady rozwojowe u płodów.
Suplement diety a lek. Co warto wiedzieć przed ich użyciem
Zalecana dzienna dawka dla dorosłych to zaledwie 14–18 mg.
Ekstrakt z zielonej herbaty
Sam napar z zielonej herbaty jest bezpieczny, jednak skoncentrowany ekstrakt w kapsułkach, zawierający silne przeciwutleniacze, zwłaszcza EGCG, w dużych dawkach może powodować uszkodzenia komórek wątroby.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega, że dawki powyżej 800 mg dziennie stanowią szczególne zagrożenie, zwłaszcza u osób przyjmujących leki rozrzedzające krew czy mających choroby serca.
Levine podkreśla, że nadmierne spożycie może wywołać wzrost enzymów wątrobowych, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do przeszczepu wątroby.
Erytrytol i ksylitol
Choć erytrytol i ksylitol, popularne niskokaloryczne słodziki, są zatwierdzone przez agencje ds. żywności i powszechnie stosowane przez diabetyków, nowe badania wskazują, że mogą podnosić ryzyko chorób serca.
Badania Cleveland Clinic z 2023 i 2024 roku wykazały, że osoby spożywające duże ilości tych substancji mają nawet dwukrotnie wyższe ryzyko zawału i incydentów zakrzepowych w ciągu trzech lat. Jak tłumaczy dr Levine, słodziki te zwiększają agregację płytek krwi, co sprzyja tworzeniu się skrzepów i zatorów.
Kapsułki żelowe
Wiele suplementów i leków sprzedawanych jest w miękkich kapsułkach żelowych, których powłoka zawiera ftalany – związki chemiczne stosowane jako plastyfikatory. Jak wykazało badanie z 2021 roku opublikowane w "Environmental Pollution", ekspozycja na ftalany wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Dr Levine wyjaśnia, że substancje te wywołują stan zapalny w ścianach tętnic, prowadząc do ich stwardnienia lub zwężenia. Mogą także podnosić poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL, co zwiększa podatność na zawały i udary.
Jak ograniczyć ryzyko?
Specjaliści podkreślają, że suplementy powinny być stosowane wyłącznie wtedy, gdy istnieją ku temu wskazania medyczne, a ich dawki muszą być zgodne z zaleceniami.
Dr Levine radzi, by przed włączeniem preparatów zawsze konsultować się z lekarzem, szczególnie gdy cierpi się na choroby układu krążenia, wątroby czy przyjmuje leki wpływające na krzepliwość krwi.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Nature Medicine
- EFSA
- Cleveland Clinic
- Environmental Pollution
- Mount Sinai
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.