NewsyJeździmy po jod nad morze. Czy wdychanie go faktycznie wpływa na zdrowie?

Jeździmy po jod nad morze. Czy wdychanie go faktycznie wpływa na zdrowie?

Choć jod znajduje się w wielu produktach, niektórzy wciąż wybierają się nad morze, by poczuć jego moc prosto z nadmorskiej bryzy. Czy wdychanie jodu naprawdę przynosi korzyści dla zdrowia?

Jeździ się po niego nad morze. Jak wdychanie jodu wpływa na zdrowie?
Jeździ się po niego nad morze. Jak wdychanie jodu wpływa na zdrowie?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wielu ludzi wierzy, że morskie powietrze, bogate w jod, może pomóc w uzupełnieniu jego niedoborów. Jednak, jak wyjaśniają edukatorki, Katarzyna Siuzdak i Laura Krumpholz, wdychanie jodu znad morza nie jest skuteczne. Dlaczego?

Jod i jego wpływ na zdrowie

Jod to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zwłaszcza układu hormonalnego. Odpowiada głównie za produkcję hormonów tarczycy – tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) – które regulują tempo przemiany materii, wpływają na rozwój układu nerwowego oraz ogólną kondycję fizyczną i psychiczną.

Niedobór jodu może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak powiększenie tarczycy (wole), zaburzenia metaboliczne, uczucie zmęczenia, problemy z koncentracją, a u dzieci – opóźnienie rozwoju fizycznego i intelektualnego. Dlatego odpowiednia podaż tego mikroelementu jest kluczowa na każdym etapie życia.

Dieta bogata w jod

Polska dieta nie obfituje w produkty bogate w jod, dlatego stosuje się jodowanie soli kuchennej. Najlepszym sposobem na uzupełnienie jodu jest spożywanie ryb, owoców morza i wodorostów. Ekspertki zalecają także używanie soli jodowanej zamiast niejodowanej.

Jod najczęściej dostarczamy do organizmu wraz z dietą – znajduje się m.in. w rybach morskich, owocach morza, nabiale oraz w soli jodowanej. Jednak w rejonach nadmorskich jod występuje również w powietrzu. Choć jego stężenie nie jest bardzo wysokie, wdychanie morskiego aerozolu może wspomagać codzienną ekspozycję na ten pierwiastek, szczególnie u osób z łagodnymi niedoborami.

Jod w morskiej bryzie

Badania pokazują, że ilość jodu dostarczanego przez morskie powietrze jest niewielka. W najlepszym przypadku to zaledwie 20 μg dziennie, co stanowi tylko 15 proc. zalecanego dziennego spożycia. Ekspertki podkreślają, że głównym źródłem jodu jest pożywienie, a nie powietrze.

Warto jednak pamiętać, że samo przebywanie nad morzem nie zastąpi zrównoważonej diety ani leczenia farmakologicznego w przypadku poważnych problemów z tarczycą. Wdychanie jodu może być korzystnym dodatkiem do zdrowego stylu życia – zwłaszcza dla osób ceniących naturalne metody wspierania organizmu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:WP abcZdrowie
jod w pokarmachoddychaniejod

Wybrane dla Ciebie