Po te słodycze warto czasem sięgać dla zdrowia. Tłuste, ale odżywcze
Masz ochotę na coś słodkiego, ale chcesz uniknąć pustych kalorii? W każdym sklepie znajdziesz alternatywę, która, choć dostarczy pewnej ilości cukru, zapewni także zdrową dawkę witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych.
W tym artykule:
Jedne z najzdrowszych słodyczy
Wielu z nas ma słabość do słodyczy, jednak klasyczne batoniki i cukierki dostarczają głównie pustych kalorii. Wysoka zawartość cukru i tłuszczów trans sprawia, że nie tylko szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, ale też nie zapewniają organizmowi wartościowego odżywienia. Przekąską, która może zaspokoić apetyt na coś słodkiego, a przy tym dostarczy organizmowi cennych składników, mogą być sezamki.
W odróżnieniu od zwykłych łakoci, sezamki obfitują w minerały, błonnik oraz zdrowe tłuszcze. Dzięki temu nie tylko zaspokajają głód, ale także wspierają układ odpornościowy, nerwowy i sercowo-naczyniowy.
Skarbnica wartości odżywczych
Sezam, który stanowi bazę sezamków, to niezwykle wartościowe ziarno. W 100 g kryje się solidna porcja wapnia i magnezu, niezbędnych dla mocnych kości, zdrowych zębów i prawidłowej pracy mięśni. Zawarty w nich cynk i żelazo wspierają układ odpornościowy oraz procesy krwiotwórcze.
Nawyki, które ratują jelita
Sezamki są również dobrym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i zapewnia uczucie sytości na dłużej. To także porcja zdrowych tłuszczów nienasyconych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i chronią serce. Dodatkowym atutem są przeciwutleniacze - związki neutralizujące wolne rodniki i spowalniające procesy starzenia.
Uwaga na kalorie
Choć sezamki są zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla ciastek czy cukierków, nie można zapominać o ich kaloryczności. W 100 g znajduje się około 500–550 kcal, pochodzących głównie z tłuszczów i cukru. Dlatego warto traktować je jako okazjonalną przekąskę - zwłaszcza, jeśli zmagamy się z wysokim cholesterolem, problemami z glukozą lub insuliną, nadwagą czy otyłością.
Warto pamiętać, że produkty stanowiące wysokokaloryczne połączenie cukru i tłuszczu należy spożywać sporadycznie i z umiarem. Jeśli już jednak po nie sięgamy, istotne, aby dostarczały organizmowi jeszcze jakichś cennych wartości odżywczych.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła:
- Jafari A. et al., "Clinical evidence of sesame (Sesamum indicum L.) products and its bioactive compounds on anthropometric measures, blood pressure, glycemic control, inflammatory biomarkers, lipid profile, and oxidative stress parameters in humans: a GRADE-assessed systematic review and dose–response meta-analysis", Nutrition & Metabolism, 2025.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.