Popularny pestycyd może występować w wielu produktach. Wiadomo, jak wpływa na mózg
Kontakt z glifosatem, jednym z najpopularniejszych pestycydów na świecie, może prowadzić do trwałych uszkodzeń mózgu. Naukowcy alarmują, że są one podobne do tych obserwowanych u chorych na alzheimera.
1. Pestycyd, który niszczy mózg
Badacze z Arizona State University alarmują, że do trwałych uszkodzeń mózgu może dojść nawet po zakończeniu ekspozycji na popularny pestycyd. Szczególnie narażeni są rolnicy, choć ryzyko dotyczy także reszty populacji.
Zobacz także: Udowodnili, że szkodzą jak papierosy. Stąd tyle przypadków raka
Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie "Journal of Neuroinflammation" wskazują, że myszy poddane nawet krótkotrwałemu działaniu glifosatu doświadczyły znaczących i trwałych stanów zapalnych w mózgu. Są one podobne do tych obserwowanych w chorobie Alzheimera oraz innych schorzeniach neurodegeneracyjnych.
To sugeruje, że mózg jest znacznie bardziej wrażliwy na szkodliwe efekty tego herbicydu niż wcześniej przypuszczano.
Jak podaje PAP, glifosat jest powszechnie stosowany w rolnictwie, zwłaszcza w uprawach kukurydzy, soi, buraków cukrowych, lucerny, pszenicy i bawełny. W Polsce zarejestrowano aż 92 środki ochrony roślin zawierające tę substancję.
Od wprowadzenia w 1996 roku genetycznie modyfikowanych upraw odpornych na glifosat jego użycie gwałtownie wzrosło. Według danych U.S. Geological Survey w Stanach Zjednoczonych rocznie stosuje się ponad 136 tysięcy ton tego herbicydu.
Badacze zaznaczają, że ekspozycja na glifosat może prowadzić nie tylko do zmian neurodegeneracyjnych, ale także do przedwczesnej śmierci i rozwoju zaburzeń lękowych.
Dodatkowo jego metabolit, aminofosfonian metylu (AMPA), kumuluje się w tkankach mózgowych. Co istotne, nawet po sześciu miesiącach od przerwania kontaktu z substancją zaobserwowane symptomy nie ustępowały.
2. Powszechne ryzyko
- Nasza praca powiększa rosnącą pulę dowodów wskazujących na podatność mózgu na działanie glifosatu – zaznaczył prof. Ramon Velazquez, jeden z autorów badania, cytowany przez PAP.
- Biorąc pod uwagę coraz większą częstość zaburzeń poznawczych w starzejącej się populacji, szczególnie na terenach wiejskich, gdzie glifosat jest powszechnie stosowany, istnieje pilna potrzeba dalszych badań nad skutkami tego herbicydu – dodał.
Chociaż rolnicy są grupą najbardziej narażoną na szkodliwe działanie glifosatu – substancja przedostaje się do ich organizmów przez skórę i drogi oddechowe – nowe odkrycia sugerują, że ryzyko dotyczy każdego.
Glifosat obecny jest w całym łańcuchu pokarmowym, a także przenika do powietrza, gleby i wód powierzchniowych. Spożywanie pozostałości tej substancji w żywności może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Mimo że amerykańska Agencja Ochrony Środowiska uznaje pewne poziomy glifosatu za bezpieczne, coraz więcej badań, w tym te najnowsze, kwestionuje te limity.
3. Groźne nawet tymczasowe narażenie
Fakt, że glifosat i jego metabolity mogą przenikać przez barierę krew-mózg i gromadzić się w tkankach, wskazuje na konieczność ponownej oceny jego długoterminowego bezpieczeństwa. Tym bardziej że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem klasyfikuje go jako "potencjalnie rakotwórczy dla ludzi".
Ponieważ przetestowano dwie dawki narażenia – wysoką, podobną do stosowanych we wcześniejszych badaniach, oraz niską, odpowiadającą poziomowi uznawanemu za bezpieczny dla ludzi – stwierdzono, że nawet krótkotrwała ekspozycja na glifosat w ilościach uważanych za bezpieczne może prowadzić do długotrwałych zmian w funkcjonowaniu mózgu.
"Nawet tymczasowe narażenie na glifosat może prowadzić do trwałych procesów zapalnych, które wpływają na zdrowie mózgu" – podkreślili autorzy publikacji.
4. Sprzyjają nowotworom
To już kolejne w ostatnim czasie doniesienia o szkodliwości pestycydów. Pod koniec listopada pisaliśmy, że mogą one sprzyjać rakowi.
Wyniki badań amerykańskich naukowców z Rocky Vista University wskazują, że narażenie na pestycydy może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, w tym raka jelita grubego, prostaty czy pęcherza moczowego.
Co więcej, badacze wskazują, że zagrożenie może być porównywalne z paleniem papierosów.
5. Gdzie może znajdować się glifosat?
Glifosat to herbicyd stosowany w rolnictwie do zwalczania chwastów, który może znajdować się w różnych produktach spożywczych. Najczęściej wykrywa się go w wyrobach zbożowych, takich jak chleb, płatki śniadaniowe, makarony czy krakersy, ponieważ zboża są często pryskane tym środkiem przed zbiorami.
Substancja ta może też występować w roślinach strączkowych, na przykład w ciecierzycy, soczewicy czy soi, które bywają poddawane obróbce glifosatem w celu przyspieszenia dojrzewania.
Obecność glifosatu stwierdzano również w owocach i warzywach, choć w mniejszych ilościach, zwłaszcza jeśli były one uprawiane w pobliżu pól traktowanych tym herbicydem. Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso czy nabiał, mogą zawierać jego śladowe ilości, jeśli pasza dla zwierząt zawierała skażone składniki. Aby ograniczyć ryzyko spożycia glifosatu, warto wybierać żywność ekologiczną i dokładnie myć owoce oraz warzywa przed konsumpcją.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.