Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Popularny pestycyd może występować w wielu produktach. Wiadomo, jak wpływa na mózg

Avatar placeholder
06.12.2024 16:54
Naukowcy ostrzegają przed popularnym pestycydem. Trwałe uszkodzenia mózgu
Naukowcy ostrzegają przed popularnym pestycydem. Trwałe uszkodzenia mózgu (Getty Images)

Kontakt z glifosatem, jednym z najpopularniejszych pestycydów na świecie, może prowadzić do trwałych uszkodzeń mózgu. Naukowcy alarmują, że są one podobne do tych obserwowanych u chorych na alzheimera.

spis treści

1. Pestycyd, który niszczy mózg

Badacze z Arizona State University alarmują, że do trwałych uszkodzeń mózgu może dojść nawet po zakończeniu ekspozycji na popularny pestycyd. Szczególnie narażeni są rolnicy, choć ryzyko dotyczy także reszty populacji.

Zobacz także: Udowodnili, że szkodzą jak papierosy. Stąd tyle przypadków raka

Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie "Journal of Neuroinflammation" wskazują, że myszy poddane nawet krótkotrwałemu działaniu glifosatu doświadczyły znaczących i trwałych stanów zapalnych w mózgu. Są one podobne do tych obserwowanych w chorobie Alzheimera oraz innych schorzeniach neurodegeneracyjnych.

Zobacz film: "Rehabilitacja kardiologiczna"

To sugeruje, że mózg jest znacznie bardziej wrażliwy na szkodliwe efekty tego herbicydu niż wcześniej przypuszczano.

Pestycydy są groźne dla mózgu
Pestycydy są groźne dla mózgu (Getty Images)

Jak podaje PAP, glifosat jest powszechnie stosowany w rolnictwie, zwłaszcza w uprawach kukurydzy, soi, buraków cukrowych, lucerny, pszenicy i bawełny. W Polsce zarejestrowano aż 92 środki ochrony roślin zawierające tę substancję.

Od wprowadzenia w 1996 roku genetycznie modyfikowanych upraw odpornych na glifosat jego użycie gwałtownie wzrosło. Według danych U.S. Geological Survey w Stanach Zjednoczonych rocznie stosuje się ponad 136 tysięcy ton tego herbicydu.

Badacze zaznaczają, że ekspozycja na glifosat może prowadzić nie tylko do zmian neurodegeneracyjnych, ale także do przedwczesnej śmierci i rozwoju zaburzeń lękowych.

Dodatkowo jego metabolit, aminofosfonian metylu (AMPA), kumuluje się w tkankach mózgowych. Co istotne, nawet po sześciu miesiącach od przerwania kontaktu z substancją zaobserwowane symptomy nie ustępowały.

2. Powszechne ryzyko

- Nasza praca powiększa rosnącą pulę dowodów wskazujących na podatność mózgu na działanie glifosatu – zaznaczył prof. Ramon Velazquez, jeden z autorów badania, cytowany przez PAP.

- Biorąc pod uwagę coraz większą częstość zaburzeń poznawczych w starzejącej się populacji, szczególnie na terenach wiejskich, gdzie glifosat jest powszechnie stosowany, istnieje pilna potrzeba dalszych badań nad skutkami tego herbicydu – dodał.

Chociaż rolnicy są grupą najbardziej narażoną na szkodliwe działanie glifosatu – substancja przedostaje się do ich organizmów przez skórę i drogi oddechowe – nowe odkrycia sugerują, że ryzyko dotyczy każdego.

Glifosat obecny jest w całym łańcuchu pokarmowym, a także przenika do powietrza, gleby i wód powierzchniowych. Spożywanie pozostałości tej substancji w żywności może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Mimo że amerykańska Agencja Ochrony Środowiska uznaje pewne poziomy glifosatu za bezpieczne, coraz więcej badań, w tym te najnowsze, kwestionuje te limity.

3. Groźne nawet tymczasowe narażenie

Fakt, że glifosat i jego metabolity mogą przenikać przez barierę krew-mózg i gromadzić się w tkankach, wskazuje na konieczność ponownej oceny jego długoterminowego bezpieczeństwa. Tym bardziej że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem klasyfikuje go jako "potencjalnie rakotwórczy dla ludzi".

Ponieważ przetestowano dwie dawki narażenia – wysoką, podobną do stosowanych we wcześniejszych badaniach, oraz niską, odpowiadającą poziomowi uznawanemu za bezpieczny dla ludzi – stwierdzono, że nawet krótkotrwała ekspozycja na glifosat w ilościach uważanych za bezpieczne może prowadzić do długotrwałych zmian w funkcjonowaniu mózgu.

"Nawet tymczasowe narażenie na glifosat może prowadzić do trwałych procesów zapalnych, które wpływają na zdrowie mózgu" – podkreślili autorzy publikacji.

4. Sprzyjają nowotworom

To już kolejne w ostatnim czasie doniesienia o szkodliwości pestycydów. Pod koniec listopada pisaliśmy, że mogą one sprzyjać rakowi.

Wyniki badań amerykańskich naukowców z Rocky Vista University wskazują, że narażenie na pestycydy może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, w tym raka jelita grubego, prostaty czy pęcherza moczowego.

Co więcej, badacze wskazują, że zagrożenie może być porównywalne z paleniem papierosów.

5. Gdzie może znajdować się glifosat?

Glifosat to herbicyd stosowany w rolnictwie do zwalczania chwastów, który może znajdować się w różnych produktach spożywczych. Najczęściej wykrywa się go w wyrobach zbożowych, takich jak chleb, płatki śniadaniowe, makarony czy krakersy, ponieważ zboża są często pryskane tym środkiem przed zbiorami.

Substancja ta może też występować w roślinach strączkowych, na przykład w ciecierzycy, soczewicy czy soi, które bywają poddawane obróbce glifosatem w celu przyspieszenia dojrzewania.

Obecność glifosatu stwierdzano również w owocach i warzywach, choć w mniejszych ilościach, zwłaszcza jeśli były one uprawiane w pobliżu pól traktowanych tym herbicydem. Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso czy nabiał, mogą zawierać jego śladowe ilości, jeśli pasza dla zwierząt zawierała skażone składniki. Aby ograniczyć ryzyko spożycia glifosatu, warto wybierać żywność ekologiczną i dokładnie myć owoce oraz warzywa przed konsumpcją.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze