Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Probiotyki mogą pomóc poprawić pamięć osób chorych na alzheimera

Avatar placeholder
01.12.2022 12:21
Probiotyki mogą pomóc poprawić pamięć osób chorych na alzheimera
Probiotyki mogą pomóc poprawić pamięć osób chorych na alzheimera

Nowe badania, które zostaną opublikowane w czasopiśmie "Frontiers in Aging Neuroscience", wykazały, że u pacjentów z chorobą Alzheimera, którzy piją mleko z żywymi kulturami bakterii przez co najmniej 12 tygodni, stwierdzono wyraźną poprawę ich ogólnych funkcji poznawczych.

Uczestnicy otrzymywali żywe bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium przez 12 tygodni, a ci, którzy przyjmowali żywe bakterie, wykazywali umiarkowaną poprawę na Krótkiej Skali Oceny Stanu Psychicznego (ang. Mini-Mental State Examination scale, MMSE), która jest używana, aby zmierzyć funkcje poznawcze osób z chorobą Alzheimera.

Badania przeprowadzone na drobnoustrojach w jelitach miały na celu poznanie związku z chorobami, takimi jak depresja i zespół przewlekłego zmęczenia. Zmienione mikroorganizmy jelitowe wykazały również wpływ na różnice w zachowaniu u myszy. W związku z tym możliwe jest, że mikroorganizmy jelitowe są także odpowiedzialne za zmiany w funkcjonowaniu pamięci u osób z chorobą Alzheimera.

Najnowsze badania dowodzą, że probiotyki dodane do mleka mogą pomóc walczyć z chorobą Alzheimera
Najnowsze badania dowodzą, że probiotyki dodane do mleka mogą pomóc walczyć z chorobą Alzheimera (Shutterstock)
Zobacz film: "Ile zrobisz pompek? Prosty test pozwala określić ryzyko chorób serca"

Badanie odbyło się na Uniwersytecie Nauk Medycznych Kashan i Islamskim Uniwersytecie Azad w Tehranie, gdzie prowadzący badanie naukowcy zaprosili do udziału 52 pacjentów z chorobą Alzheimera w wieku 60 do 95 lat.

Uczestnicy otrzymywali 200 ml mleka każdego dnia. Niektóre z tych porcji zostały wzbogacone Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. fermentum i Bifidobacterium bifidum, dzięki czemu zawierały 400 miliardów bakterii z każdego gatunku. Innym pacjentom w trackie doświadczenia podano po prostu mleko bez żywych bakterii.

Naukowcy sprawdzili funkcje poznawcze uczestnikom badania i poddali ich badaniu krwi.

 

U pacjentów, którzy otrzymywali żywe bakterie, odnotowano wzrost punktacji z poziomu średnio 8,7 z 30 do 10,6 z 30 w skali MMSE. U tych badanych, którzy nie otrzymali bakterii, faktycznie nastąpił niewielki spadek wyników (ze średnio 8,5 do 8,0).

ZOBACZ TAKŻE:

Ponieważ wielkość próby była mała, a zmiany w wynikach MMSE umiarkowane, lekarze nie mogą jednoznacznie stwierdzić związku między piciem mleka z żywymi kulturami bakterii a poprawą zdolności poznawczych. Oznacza to jednak, że należy przeprowadzić dalsze badania w celu określenia znaczenia, jakie mogą mieć te zależności.

"To początkowe badanie jest interesujące i istotne, ponieważ dostarcza dowodów na rolę, jaką odgrywają mikrobiomy układu pokarmowego w funkcjonowaniu układu nerwowego i wskazuje, że probiotyki mogą w zasadzie poprawić ludzkie zdolności poznawcze" – stwierdził Walter Lukiw, profesor neurologii oraz neurologii i okulistyki na Uniwersytecie Stanowym w Louisianie, który nie brał udziału w badaniu.

"Jest to zgodne z niektórymi z naszych ostatnich badań, które wskazują, że mikrobiomy przewodu pokarmowego w chorobie Alzheimera mają znacznie zmieniony skład w porównaniu do grupy kontrolnej dobranej pod względem wieku, i to zarówno w przewodzie pokarmowym oraz w barierze krew-mózg stają się znacznie bardziej nieszczelne wraz z postępem procesu starzenia się, umożliwiając mikrobowy wysięk z układu pokarmowego (np. amyloidów, lipopolisacharydów, endotoksyn i małych niekodujących RNA), aby uzyskać dostęp do przestrzeni ośrodkowego układu nerwowego" - dodaje Lukiw.

 

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze