Probiotyki mogą pomóc poprawić pamięć osób chorych na alzheimera
Nowe badania, które zostaną opublikowane w czasopiśmie "Frontiers in Aging Neuroscience", wykazały, że u pacjentów z chorobą Alzheimera, którzy piją mleko z żywymi kulturami bakterii przez co najmniej 12 tygodni, stwierdzono wyraźną poprawę ich ogólnych funkcji poznawczych.
Uczestnicy otrzymywali żywe bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium przez 12 tygodni, a ci, którzy przyjmowali żywe bakterie, wykazywali umiarkowaną poprawę na Krótkiej Skali Oceny Stanu Psychicznego (ang. Mini-Mental State Examination scale, MMSE), która jest używana, aby zmierzyć funkcje poznawcze osób z chorobą Alzheimera.
Badania przeprowadzone na drobnoustrojach w jelitach miały na celu poznanie związku z chorobami, takimi jak depresja i zespół przewlekłego zmęczenia. Zmienione mikroorganizmy jelitowe wykazały również wpływ na różnice w zachowaniu u myszy. W związku z tym możliwe jest, że mikroorganizmy jelitowe są także odpowiedzialne za zmiany w funkcjonowaniu pamięci u osób z chorobą Alzheimera.
Badanie odbyło się na Uniwersytecie Nauk Medycznych Kashan i Islamskim Uniwersytecie Azad w Tehranie, gdzie prowadzący badanie naukowcy zaprosili do udziału 52 pacjentów z chorobą Alzheimera w wieku 60 do 95 lat.
Uczestnicy otrzymywali 200 ml mleka każdego dnia. Niektóre z tych porcji zostały wzbogacone Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. fermentum i Bifidobacterium bifidum, dzięki czemu zawierały 400 miliardów bakterii z każdego gatunku. Innym pacjentom w trackie doświadczenia podano po prostu mleko bez żywych bakterii.
Naukowcy sprawdzili funkcje poznawcze uczestnikom badania i poddali ich badaniu krwi.
U pacjentów, którzy otrzymywali żywe bakterie, odnotowano wzrost punktacji z poziomu średnio 8,7 z 30 do 10,6 z 30 w skali MMSE. U tych badanych, którzy nie otrzymali bakterii, faktycznie nastąpił niewielki spadek wyników (ze średnio 8,5 do 8,0).
ZOBACZ TAKŻE:
Ponieważ wielkość próby była mała, a zmiany w wynikach MMSE umiarkowane, lekarze nie mogą jednoznacznie stwierdzić związku między piciem mleka z żywymi kulturami bakterii a poprawą zdolności poznawczych. Oznacza to jednak, że należy przeprowadzić dalsze badania w celu określenia znaczenia, jakie mogą mieć te zależności.
"To początkowe badanie jest interesujące i istotne, ponieważ dostarcza dowodów na rolę, jaką odgrywają mikrobiomy układu pokarmowego w funkcjonowaniu układu nerwowego i wskazuje, że probiotyki mogą w zasadzie poprawić ludzkie zdolności poznawcze" – stwierdził Walter Lukiw, profesor neurologii oraz neurologii i okulistyki na Uniwersytecie Stanowym w Louisianie, który nie brał udziału w badaniu.
"Jest to zgodne z niektórymi z naszych ostatnich badań, które wskazują, że mikrobiomy przewodu pokarmowego w chorobie Alzheimera mają znacznie zmieniony skład w porównaniu do grupy kontrolnej dobranej pod względem wieku, i to zarówno w przewodzie pokarmowym oraz w barierze krew-mózg stają się znacznie bardziej nieszczelne wraz z postępem procesu starzenia się, umożliwiając mikrobowy wysięk z układu pokarmowego (np. amyloidów, lipopolisacharydów, endotoksyn i małych niekodujących RNA), aby uzyskać dostęp do przestrzeni ośrodkowego układu nerwowego" - dodaje Lukiw.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.