Produkty, których należy unikać w przypadku kamicy nerkowej
Według statystyk kamica nerkowa dotyka 5-7 proc. populacji. Schorzenie występuje najczęściej wśród mieszkańców krajów wysokorozwiniętych. Ma to wyraźny związek z dietą oraz prowadzonym trybem życia. Takie czynniki jak spożycie mięsa czy soli kuchennej oraz otyłość znacznie zwiększają ryzyko jej występowania.
Kluczową rolę odgrywa również podłoże genetyczne – wyraźnie widać, że u osób, których bliscy cierpieli na kamicę, ryzyko wystąpienia jej objawów wzrasta. Nie oznacza to jednak, że nie istnieją sposoby, które skutecznie mogą ochronić organizm przed uciążliwą chorobą, a także przyspieszyć powrót do zdrowia, gdy już się rozwinęła.
1. Dieta w kamicy nerkowej
Jedną z najskuteczniejszych metod jest odpowiednia dieta. Istnieje wiele produktów, których w przypadku kamicy nerkowej należy bezwzględnie unikać lub spożywać – w miarę możliwości – jak najrzadziej.
We wszystkich przypadkach schorzenia zalecane jest zwiększone spożycie płynów zarówno w postaci wody i napojów, jak i produktów w nie bogatych. Nie każdy rodzaj wody będzie dobroczynnie wpływał na nasz organizm. Wręcz przeciwnie. Osoby cierpiące na kamicę nerkową powinny unikać "twardej" wody, czyli takiej, w której występuje wysokie stężenie soli wapnia, magnezu i innych metali. Im więcej tych składników zawiera woda, tym gorzej. Może powodować powstawanie kamieni węglanowych i wapniowych. Jeśli zdarza ci się pić wodę prosto z kranu, najlepiej sprawdź wcześniej jej "twardość". Warto też zainwestować w filtry, które skutecznie ją oczyszczą.
Dowiedz się więcej
2. Dieta w kamicy wapniowo-szczawianowej
Jeśli cierpisz na najczęściej występującą kamicę wapniowo-szczawianową, powinieneś zrezygnować z takich produktów jak szpinak, szczaw, rabarbar, botwina, figi suszone, czekolada, kakao, mocna herbata i kawa naturalna, konserwy mięsne i rybne, produkty kiszone, zupy i sosy w proszku, ostre przyprawy oraz przyprawy zawierające glutaminian sodu.
Produktami, których należy unikać, są również: mleko i przetwory mleczne, pomidory, nasiona roślin strączkowych, np. fasola, fasolka szparagowa, groch, groszek zielony, ziemniaki, marchew, buraki, cukier, śliwki, agrest, świeża kapusta, sałata i inne liściaste warzywa zielone, mięso, przetwory mięsne, ryby, jaja oraz orzechy.
3. Dieta w kamicy fosforanowo-wapniowej
Osoby chorujące na kolejny rodzaj kamicy – fosforanowo-wapniową – powinny bezwzględnie wyeliminować z diety wody mineralne alkaliczne, nasiona roślin strączkowych, np. fasola, groch, groszek zielony, szpinak, szczaw, rabarbar, przyprawy zawierające glutaminian sodu, czekoladę, kakao, mocną herbatę i kawę naturalną, przetwory solne. W tym przypadku należy również ograniczyć spożycie ziemniaków oraz pozostałych, niewymienionych wyżej warzyw, owoców, mleka i jaj.
4. Dieta w kamicy moczanowej
Ostatnim rodzajem kamicy nerkowej jest kamica moczanowa. W jej przypadku zabronione jest spożycie podrobów, baraniny, wieprzowiny, czekolady, śledzi, sardynek, szprotek, kawioru, kawy naturalnej, mocnej herbaty, kakao, orzechów, wywarów rybnych i mięsnych, roślin strączkowych oraz grzybów. Należy również ograniczyć pozostałe rodzaje mięs lub spożywać wyłącznie gotowane w ilości nieprzekraczającej 150 mg dziennie, ryby, drób, a także produkty zbożowe.
Dietę należy wpierać odpowiednimi preparatami leczniczymi. Idealne przy tego rodzaju schorzeniach będą produkty ziołowe, np. zawierające kłącze perzu, łuski cebuli, liście brzozy. Preparaty takie dostępne są w formie kapsułek, a nawet w postaci pasty do rozpuszczania w wodzie. Można je stosować zarówno jako środek na chorobę, jak i profilaktycznie. Zgodnie z zasadą – lepiej zapobiegać niż leczyć.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.