Przygotuj szparagi w ten sposób. Mistrzowski trik i korzyści dla zdrowia

Szparagi to jedno z tych warzyw, które choć często traktowane jako dodatek, mogą stać się prawdziwą gwiazdą talerza. Mają też imponujące właściwości zdrowotne, więc naprawdę warto sięgać po nie w sezonie.

Szparagi według Gordona Ramsaya. Efekt dorównuje restauracji z gwiazdką MichelinSzparagi według Gordona Ramsaya. Efekt dorównuje restauracji z gwiazdką Michelin
Źródło zdjęć: © Pixabay

Nie tylko smak, ale i zdrowie

Szparagi są bogate w glutation – jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym. Badania opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wykazały, że regularne spożycie szparagów może wspierać mechanizmy detoksykacyjne w wątrobie i chronić DNA przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Dzięki wysokiej zawartości asparaginy, szparagi mają działanie moczopędne, wspomagając usuwanie nadmiaru sodu i toksyn z organizmu i pomagając w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. W medycynie tradycyjnej były stosowane jako naturalne wsparcie przy infekcjach dróg moczowych.

Szparagi zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Badanie z 2013 roku opublikowane w "British Journal of Clinical Pharmacology" wykazało, że potas może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, jeśli jest regularnie dostarczany z diety roślinnej.

Poznaj moc szparagów

Wysoka zawartości inuliny, naturalnego prebiotyku, sprawia, że szparagi wspierają zdrowie jelit i mikrobiomu. Inulina sprzyja namnażaniu korzystnych bakterii, m.in. Bifidobacterium, poprawiając trawienie i wzmacniając odporność.

Szparagi są cennym źródłem kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży i osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Zawierają także witaminę K, potrzebną do krzepnięcia krwi, oraz witaminę A, wspierającą wzrok.

Sztuka szparagów według Gordona Ramsaya

Znany szef kuchni Gordon Ramsay podkreśla, że sekretem wyjątkowego smaku szparagów jest intensywne podsmażenie w dobrze rozgrzanej żeliwnej patelni. Wysoka temperatura wydobywa głębię smaku, pozostawiając warzywo jędrne i aromatyczne.

Zielone szparagi zyskują ziemisty charakter i wyraźną nutę wiosenną, a białe, bardziej kremowe i słodsze, kontrastują strukturą i smakiem.

Szef kuchni radzi, by nie pozbywać się cienkich plasterków łodyg – świetnie sprawdzają się jako baza do aksamitnego purée. Po obsmażeniu szparagów z dodatkiem cytrynowej soli, czarnego pieprzu i masła, Ramsay poleca chwilę je poddusić pod folią aluminiową z odrobiną bulionu warzywnego – do momentu, aż będą idealnie miękkie, ale wciąż sprężyste.

Kiedy następnym razem sięgniesz po szparagi – niezależnie, czy przygotujesz je według przepisu Gordona Ramsaya, czy po prostu podsmażysz na oliwie – pamiętaj, że to nie tylko smaczny dodatek do dania, ale także silny sprzymierzeniec zdrowia. Warto jeść je regularnie w sezonie i traktować jak prawdziwe zielone (i białe) złoto.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Journal of Agricultural and Food Chemistry
  2. British Journal of Clinical Pharmacology

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć