Radioaktywne skażenie krewetek w USA. Źródło wciąż pozostaje nieznane
Pod koniec sierpnia 2025 r. amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała serię ostrzeżeń dotyczących mrożonych i chłodzonych krewetek importowanych z Indonezji. W produktach tych wykryto ślady cezu-137 – izotopu radioaktywnego będącego ubocznym produktem reakcji jądrowych.
W tym artykule:
Cez-137 w krewetkach
Pierwsze sygnały pojawiły się, gdy funkcjonariusze amerykańskiej służby celnej odnotowali obecność cezu-137 w kontenerach wysłanych do portów w Los Angeles, Houston, Miami i Savannah.
Późniejsze badania FDA potwierdziły skażenie w jednej z próbek mrożonych panierowanych krewetek produkowanych przez indonezyjską firmę PT. Bahari Makmur Sejati (BMS Foods).
Choć ryzyko dla zdrowia oceniono jako niskie, FDA nakazała prewencyjne wycofanie produktów z rynku. W ciągu kilkunastu dni podobne komunikaty ogłosiły kolejne firmy, w tym Walmart, Southwind Foods, AquaStar USA Corp. oraz H&N Group Inc.
Radioaktywny napój. Mężczyzna wypił ponad 1400 butelek
FDA dodatkowo wprowadziła firmę BMS Foods na specjalną listę importową, co oznacza blokadę dalszego wwozu jej produktów do USA.
Zobacz także: Radioaktywne rzeczy, z którymi stykamy się na co dzień
Niewyjaśnione źródło skażenia
Eksperci podkreślają, że zagrożenie dla zdrowia jest minimalne. W wykrytej próbce poziom cezu-137 wyniósł ok. 68 bekereli na kilogram, podczas gdy próg interwencji FDA to 1200 Bq/kg. Typowe krewetki z Pacyfiku zawierają około 100 razy mniej tego izotopu.
Profesor Steve Biegalski z Georgia Institute of Technology zwrócił uwagę, że tak wysokiego stężenia nie można wytłumaczyć naturalnym tłem środowiskowym czy śladami po katastrofach jądrowych (np. w Czarnobylu czy Fukushimie). Źródło skażenia pozostaje niewyjaśnione.
Cez-137 (Cs-137) to promieniotwórczy izotop powstający podczas rozszczepienia uranu i plutonu w reaktorach jądrowych oraz przy wybuchach broni nuklearnej. Jego okres półtrwania wynosi około 30 lat, co oznacza, że przez dekady pozostaje obecny w środowisku. Wchłonięty do organizmu może zwiększać ryzyko nowotworów przy długotrwałej, powtarzalnej ekspozycji.
Jeśli źródło skażenia znajduje się w Indonezji, problem może dotyczyć nie tylko USA, lecz także innych krajów importujących owoce morza z tego regionu.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- AP
- Georgia Institute of Technology
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.