Trwa ładowanie...

Rokitnik zwyczajny - charakterystyka, właściwości, przepis na sok z rokitnika

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
12.03.2021 14:31
Rokitnik zwyczajny (łac. Hippophae rhamnoides), czyli rokitnik pospolity wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Roślina ta cechuje się sporą zawartością witaminy C, witaminy E, witaminy A.
Rokitnik zwyczajny (łac. Hippophae rhamnoides), czyli rokitnik pospolity wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Roślina ta cechuje się sporą zawartością witaminy C, witaminy E, witaminy A. (123rf)

Rokitnik zwyczajny (łac. Hippophae rhamnoides), czyli rokitnik pospolity wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Roślina ta cechuje się sporą zawartością witaminy C, witaminy E, witaminy A. Zawiera również olejki eteryczne, karotenoidy, czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Przez wiele rokitnik zwyczajny służył za roślinę ozdobną. Sadzono go w miejskich parkach oraz skwerach. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie? Jakie jest zastosowanie rokitnika zwyczajnego?

spis treści

1. Co to jest rokitnik zwyczajny?

Rokitnik zwyczajny (łac. Hippophae rhamnoides), nazywany również rokitnikiem pospolitym, to roślina z rodziny oliwnikowatych. W środowisku naturalnym roślina ta występuje zarówno w Europie, jak i Azji. W krajach Azjatyckich rokitnik rośnie na terenach wilgotnych, usytuowanych w pobliżu rzek. W naszym kraju roślinę tę można u wybrzeży Morza Bałtyckiego, na klifach oraz wydmach. Hippophae rhamnoides najlepiej czuje się na terenach nasłonecznionych. Charakteryzuje się wysoką odpornością na zanieczyszczenia środowiskowe, niskie zasolenie gleby, posuchę.

Rokitnik zwyczajny może osiągnąć nawet 8 metrów wysokości. Ten kolczasty krzew posiada długie i lancetowate liście, które z wierzchu są zielone lub szarozielone, pod spodem zaś srebrzyste z domieszką koloru brązowego. Owoce rokitnika zwyczajnego mogą osiągać od 6-10 milimetrów długości. Charakteryzują się kulisto-jajowatym lub elipsoidalnym kształtem. Z zewnątrz są gładkie. Mogą przybierać barwę ciemnożółtą, pomarańczową lub czerwoną. Rosną bardzo obficie na pędach żeńskich. Ze względu na obecność lotnych związków, owoce rośliny charakteryzuje wyjątkowy, przyjemny zapach.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Surowcem leczniczym są owoce i liście rokitnika zwyczajnego. W składzie rośliny znajdują się cenne składniki odżywcze i witaminy, takie jak:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • witamina D,
  • witamina C,
  • potas,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • wapń,
  • krzem,
  • lotne związki organiczne,
  • aminokwasy,
  • flawonoidy,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • lipidy,
  • karotenoidy.

Rokitnik jest również naturalnym źródłem kwasów omega-7.

2. Właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego

Rokitnik zwyczajny posiada liczne właściwości lecznicze. W jego składzie znajdziemy szereg substancji odżywczych oraz witamin. Zawarta w roślinie witamina C chroni nas przed rozwojem miażdżycy, a także zapobiega chorobom układu krążenia i nadciśnieniem tętniczym. Dodatkowo, witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Nasze babcie wykorzystywały owoce rokitnika do domowych przetworów. Z owoców rośliny można przygotować nie tylko sok, ale również dżem, marmoladę, nalewkę. Herbaty z nasion rokitnika zwyczajnego wspomagają odchudzanie i wykazują działanie przeczyszczające. Rokitnik zwyczajny może być stosowany w leczeniu:

  • schorzeń reumatycznych,
  • przeziębienia,
  • grypy,
  • oparzeń,
  • odmrożeń,
  • obniżonego apetytu,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • hemoroidów,
  • wysokiego cholesterolu,
  • chorób układu pokarmowego,
  • zapalenia wątroby

3. Przepis na sok z rokitnika

Do przygotowania soku z rokitnika potrzebujemy kilogram owoców tej rośliny. Zbiory najlepiej rozpocząć po pierwszych przymrozkach, jeśli nie chcemy by owoce były cierpkie. Kilogram zebranych owoców należy zasypać kilogramem cukru. Ważne, by przed przesypianiem owoców do słoika, dokładnie je umyć. Zasypane cukrem owoce odstawiamy na 8 godzin. Po upłynięciu określonego czasu, przygotowaną wcześniej mieszankę owoców i soku przesypujemy do garnka, a następnie gotujemy. Gdy mikstura zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę i gotujemy sok jeszcze przez 30 minut. Gdy sok ostygnie, należy przelać go do butelek, spasteryzować i odstawić w ciemne miejsce.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze