Rośliny strączkowe mogą obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2 

Do rodziny roślin strączkowych należą m.in. lucerna, koniczyna, groszek, orzeszki ziemne, soja, ciecierzyca, soczewica i różne rodzaje fasoli.

Soczewica obniża ryzyko cukrzycy typu 2Soczewica obniża ryzyko cukrzycy typu 2
Źródło zdjęć: © 123rf

Strączki są uważane za produkty pożywne i zdrowe. Jednym z powodów jest to, że zawierają wysoki poziom witamin z grupy B, które pomagają organizmowi wytwarzać energię i regulują jego metabolizm.

Dodatkowo rośliny strączkowe są bogate w błonnik oraz zawierają minerały, takie jak wapń, magnez i potas. Dostarczają one również związki fitochemiczne, czyli substancje bioaktywne, które zmniejszają ryzyko chorób serca i cukrzycy.

Wreszcie uważa się, że rośliny strączkowe mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta bardzo powoli.

Co zrobić, by fasola nie była ciężkostrawna? Moczenie to zły pomysł

Jedzenie soczewicy ma najsilniejszy związek z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2
Jedzenie soczewicy ma najsilniejszy związek z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 © 123rf

Aby uświadomić ludziom korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania strączków, rok 2016 został uznany przez Organizację do spraw Żywienia i Rolnictwa należącą do ONZ za Międzynarodowy Rok Suchych Nasion Roślin Strączkowych.

Ponieważ wielokrotnie sugerowano, że rośliny strączkowe mogą chronić przed wystąpieniem cukrzycy typu 2 - poważną chorobą, która dotyka ponad 400 milionów osób dorosłych na całym świecie - przeprowadzono niewielkie badania mające na celu sprawdzenia tej hipotezy.

Naukowcy z Jednostki Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Rovira i Virgili w Tarragonie w Hiszpanii podjęli się zbadania owego związku u osób z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Badanie analizuje również skutki zastąpienia roślin strączkowych innymi produktami bogatymi w białka i węglowodany. Jego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Clinical Nutrition".

W badaniu udział wzięło 3 349 uczestników, którzy nie mieli cukrzycy typu 2 na początku badania. Najpierw zebrano informacje na temat ich diety, a następnie analizowano ją co roku przez okres obserwacji wynoszący 4,3 roku.

Osoby należące do grupy o niższym całkowitym spożyciu roślin strączkowych zjadały tygodniowo 1,5 porcji zawierających 60 g surowych roślin strączkowych, czyli około 12,73 gramów dziennie. Wyższe zużycie określono jako 28,75 g roślin strączkowych dziennie lub 3,35 porcji w tygodniu.

Stosując modele regresji Coxa, badacze przeanalizowali związek pomiędzy częstością występowania cukrzycy typu 2 a średnim spożyciem roślin strączkowych, takich jak soczewica, ciecierzyca, sucha fasola i świeży groszek.

W okresie obserwacji zespół zidentyfikował 266 nowych przypadków cukrzycy typu 2.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Badanie wykazało, że osoby zjadające więcej roślin strączkowych były o 35 proc. mniej narażone na cukrzycę typu 2 niż osoby, które spożywały mniejszą ich ilość. Spośród wszystkich badanych roślin najlepsze skutki przynosiła soczewica.

Ponadto badacze stwierdzili, że zastąpienie połowy dziennej porcji roślin strączkowych równoważną porcją żywności bogatszej w białko i węglowodany, w tym chlebem, jajami, ryżem lub ziemniakami, również skutkowało mniejszym ryzykiem cukrzycy.

Autorzy podsumowują, że częste spożywanie roślin strączkowych, zwłaszcza soczewicy, może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2 u osób starszych z dużym ryzykiem sercowo-naczyniowym.

Źródła

  1. medicalnewstoday.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"