Salmonella w orzechach nerkowca

Bakterie z grupy Salmonella enterica najczęściej lokują się w produktach pochodzenia zwierzęcego: jajkach, mleku, mięsie, a także innych, źle przygotowanych potrawach. Ale o tym, że mogą znajdować się nawet w orzechach nerkowca, przekonali się mieszkańcy kilku amerykańskich miast, do których trafiły partie skażonych orzechów.

Salmonella w orzechach nerkowcaSalmonella w orzechach nerkowca
Źródło zdjęć: © Zdjęcie bakterii / Shutterstock

Salmonella może zniszczyć stawy

Firma przetwarzająca orzechy nerkowca tak, aby mogły dostać się na rynek, wycofała właśnie partię produktów, które trafiły do sklepów między innymi w Nowym Jorku, Karolinie Północnej, Ohio, Connecticut, Delaware, Georgii, Oregonie i Washingtonie. Powód? Zakażenie salmonellą.

Chociaż firma twierdzi, że nie ma powodu do obaw – po rutynowych badaniach w laboratorium okazało się, że zakażona była tylko jedna partia produktu, a powodem dostania się bakterii było nieszczelnie zamknięte, plastikowe opakowanie – przypadek uświadamia, że zawsze trzeba sprawdzać, jak zapakowane jest jedzenie, które kupujemy, oraz wystrzegać się przekąsek typu orzeszki, sprzedawanych na wagę.

Źródłem zatrucia bakterią z grupy Salmonella enterica mogą być brudne ręce, odchody zwierząt, spożywanie przeterminowanego jedzenia, źle przechowywane pożywienie, skażona żywność bądź właśnie nieszczelne opakowanie.

Zakażenie salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie tylko może wywoływać problemy żołądkowo-jelitowe (zatrucie pokarmowe), ale także może prowadzić do chorób stawów czy zakażeń narządów wewnętrznych.

Objawy zatrucia mogą wystąpić już po kilku godzinach od zjedzenia skażonego produktu, choć zazwyczaj pojawiają się po 18-24 godzinach. Do najczęstszych należą: ból brzucha i głowy, nudności, biegunka, wymioty oraz podwyższona temperatura ciała, nawet do 40 stopni C.

Jak uchronić się przed salmonellą? Dokładnie sprawdzaj opakowanie produktu, który kupujesz – zwróć uwagę na datę ważności oraz to, czy opakowanie nie jest uszkodzone. Poza tym mięso czy jaja przechowuj w lodówce odseparowane od gotowych do spożycia produktów. Nie zamrażaj ponownie jedzenia, które rozmroziłeś, oraz unikaj produktów, które nie były dobrze schłodzone np. kremów, lodów. Warto także zrezygnować z tatara – surowe mięso jest pożywką dla takich bakterii, natomiast wysokie temperatury uzyskane podczas pieczenia czy gotowania zabijają chorobotwórcze drobnoustroje. Pamiętaj też o dokładnym myciu rąk przed każdym posiłkiem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"