Salmonella w orzechach nerkowca

Bakterie z grupy Salmonella enterica najczęściej lokują się w produktach pochodzenia zwierzęcego: jajkach, mleku, mięsie, a także innych, źle przygotowanych potrawach. Ale o tym, że mogą znajdować się nawet w orzechach nerkowca, przekonali się mieszkańcy kilku amerykańskich miast, do których trafiły partie skażonych orzechów.

11 naturalnych metod na zwiększenie odporności
11 naturalnych metod na zwiększenie odporności [11 zdjęć]

Ludzki organizm nieustannie jest atakowany przez wirusy i bakterie. Dlaczego niektórzy ludzie chorują...

zobacz galerię

1. Salmonella może zniszczyć stawy

Firma przetwarzająca orzechy nerkowca tak, aby mogły dostać się na rynek, wycofała właśnie partię produktów, które trafiły do sklepów między innymi w Nowym Jorku, Karolinie Północnej, Ohio, Connecticut, Delaware, Georgii, Oregonie i Washingtonie. Powód? Zakażenie salmonellą.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Chociaż firma twierdzi, że nie ma powodu do obaw – po rutynowych badaniach w laboratorium okazało się, że zakażona była tylko jedna partia produktu, a powodem dostania się bakterii było nieszczelnie zamknięte, plastikowe opakowanie – przypadek uświadamia, że zawsze trzeba sprawdzać, jak zapakowane jest jedzenie, które kupujemy, oraz wystrzegać się przekąsek typu orzeszki, sprzedawanych na wagę.

Źródłem zatrucia bakterią z grupy Salmonella enterica mogą być brudne ręce, odchody zwierząt, spożywanie przeterminowanego jedzenia, źle przechowywane pożywienie, skażona żywność bądź właśnie nieszczelne opakowanie.

Zakażenie salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie tylko może wywoływać problemy żołądkowo-jelitowe (zatrucie pokarmowe), ale także może prowadzić do chorób stawów czy zakażeń narządów wewnętrznych.

Objawy zatrucia mogą wystąpić już po kilku godzinach od zjedzenia skażonego produktu, choć zazwyczaj pojawiają się po 18-24 godzinach. Do najczęstszych należą: ból brzucha i głowy, nudności, biegunka, wymioty oraz podwyższona temperatura ciała, nawet do 40 stopni C.

Jak uchronić się przed salmonellą? Dokładnie sprawdzaj opakowanie produktu, który kupujesz – zwróć uwagę na datę ważności oraz to, czy opakowanie nie jest uszkodzone. Poza tym mięso czy jaja przechowuj w lodówce odseparowane od gotowych do spożycia produktów. Nie zamrażaj ponownie jedzenia, które rozmroziłeś, oraz unikaj produktów, które nie były dobrze schłodzone np. kremów, lodów. Warto także zrezygnować z tatara – surowe mięso jest pożywką dla takich bakterii, natomiast wysokie temperatury uzyskane podczas pieczenia czy gotowania zabijają chorobotwórcze drobnoustroje. Pamiętaj też o dokładnym myciu rąk przed każdym posiłkiem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.