Salmonella w orzechach nerkowca

Bakterie z grupy Salmonella enterica najczęściej lokują się w produktach pochodzenia zwierzęcego: jajkach, mleku, mięsie, a także innych, źle przygotowanych potrawach. Ale o tym, że mogą znajdować się nawet w orzechach nerkowca, przekonali się mieszkańcy kilku amerykańskich miast, do których trafiły partie skażonych orzechów.

Salmonella w orzechach nerkowcaSalmonella w orzechach nerkowca
Źródło zdjęć: © Zdjęcie bakterii / Shutterstock

Salmonella może zniszczyć stawy

Firma przetwarzająca orzechy nerkowca tak, aby mogły dostać się na rynek, wycofała właśnie partię produktów, które trafiły do sklepów między innymi w Nowym Jorku, Karolinie Północnej, Ohio, Connecticut, Delaware, Georgii, Oregonie i Washingtonie. Powód? Zakażenie salmonellą.

Chociaż firma twierdzi, że nie ma powodu do obaw – po rutynowych badaniach w laboratorium okazało się, że zakażona była tylko jedna partia produktu, a powodem dostania się bakterii było nieszczelnie zamknięte, plastikowe opakowanie – przypadek uświadamia, że zawsze trzeba sprawdzać, jak zapakowane jest jedzenie, które kupujemy, oraz wystrzegać się przekąsek typu orzeszki, sprzedawanych na wagę.

Źródłem zatrucia bakterią z grupy Salmonella enterica mogą być brudne ręce, odchody zwierząt, spożywanie przeterminowanego jedzenia, źle przechowywane pożywienie, skażona żywność bądź właśnie nieszczelne opakowanie.

Zakażenie salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie tylko może wywoływać problemy żołądkowo-jelitowe (zatrucie pokarmowe), ale także może prowadzić do chorób stawów czy zakażeń narządów wewnętrznych.

Objawy zatrucia mogą wystąpić już po kilku godzinach od zjedzenia skażonego produktu, choć zazwyczaj pojawiają się po 18-24 godzinach. Do najczęstszych należą: ból brzucha i głowy, nudności, biegunka, wymioty oraz podwyższona temperatura ciała, nawet do 40 stopni C.

Jak uchronić się przed salmonellą? Dokładnie sprawdzaj opakowanie produktu, który kupujesz – zwróć uwagę na datę ważności oraz to, czy opakowanie nie jest uszkodzone. Poza tym mięso czy jaja przechowuj w lodówce odseparowane od gotowych do spożycia produktów. Nie zamrażaj ponownie jedzenia, które rozmroziłeś, oraz unikaj produktów, które nie były dobrze schłodzone np. kremów, lodów. Warto także zrezygnować z tatara – surowe mięso jest pożywką dla takich bakterii, natomiast wysokie temperatury uzyskane podczas pieczenia czy gotowania zabijają chorobotwórcze drobnoustroje. Pamiętaj też o dokładnym myciu rąk przed każdym posiłkiem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ