Salmonella w orzechach nerkowca

Bakterie z grupy Salmonella enterica najczęściej lokują się w produktach pochodzenia zwierzęcego: jajkach, mleku, mięsie, a także innych, źle przygotowanych potrawach. Ale o tym, że mogą znajdować się nawet w orzechach nerkowca, przekonali się mieszkańcy kilku amerykańskich miast, do których trafiły partie skażonych orzechów.

Salmonella w orzechach nerkowcaSalmonella w orzechach nerkowca
Źródło zdjęć: © Zdjęcie bakterii / Shutterstock

Salmonella może zniszczyć stawy

Firma przetwarzająca orzechy nerkowca tak, aby mogły dostać się na rynek, wycofała właśnie partię produktów, które trafiły do sklepów między innymi w Nowym Jorku, Karolinie Północnej, Ohio, Connecticut, Delaware, Georgii, Oregonie i Washingtonie. Powód? Zakażenie salmonellą.

Chociaż firma twierdzi, że nie ma powodu do obaw – po rutynowych badaniach w laboratorium okazało się, że zakażona była tylko jedna partia produktu, a powodem dostania się bakterii było nieszczelnie zamknięte, plastikowe opakowanie – przypadek uświadamia, że zawsze trzeba sprawdzać, jak zapakowane jest jedzenie, które kupujemy, oraz wystrzegać się przekąsek typu orzeszki, sprzedawanych na wagę.

Źródłem zatrucia bakterią z grupy Salmonella enterica mogą być brudne ręce, odchody zwierząt, spożywanie przeterminowanego jedzenia, źle przechowywane pożywienie, skażona żywność bądź właśnie nieszczelne opakowanie.

Zakażenie salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie tylko może wywoływać problemy żołądkowo-jelitowe (zatrucie pokarmowe), ale także może prowadzić do chorób stawów czy zakażeń narządów wewnętrznych.

Objawy zatrucia mogą wystąpić już po kilku godzinach od zjedzenia skażonego produktu, choć zazwyczaj pojawiają się po 18-24 godzinach. Do najczęstszych należą: ból brzucha i głowy, nudności, biegunka, wymioty oraz podwyższona temperatura ciała, nawet do 40 stopni C.

Jak uchronić się przed salmonellą? Dokładnie sprawdzaj opakowanie produktu, który kupujesz – zwróć uwagę na datę ważności oraz to, czy opakowanie nie jest uszkodzone. Poza tym mięso czy jaja przechowuj w lodówce odseparowane od gotowych do spożycia produktów. Nie zamrażaj ponownie jedzenia, które rozmroziłeś, oraz unikaj produktów, które nie były dobrze schłodzone np. kremów, lodów. Warto także zrezygnować z tatara – surowe mięso jest pożywką dla takich bakterii, natomiast wysokie temperatury uzyskane podczas pieczenia czy gotowania zabijają chorobotwórcze drobnoustroje. Pamiętaj też o dokładnym myciu rąk przed każdym posiłkiem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin