Stewia - charakterystyka, wykorzystanie, zdrowie, uprawa

Poszukując zamienników niezdrowych produktów spożywczych, warto zainteresować się stewią. Ten zyskujący coraz większą popularność produkt to idealna alternatywa dla wszechobecnego cukru, który uprawiać można w zaciszu własnego domu lub ogródka. Co stanowi o jego wyjątkowości i jak wygląda jego hodowla?

Stewia - charakterystyka

Właściwości stewii, nazywanej również ziołem miodowym lub słodowym, jako pierwsi docenili mieszkańcy Ameryki Środkowej i Południowej, wykorzystując tę roślinę do słodzenia napojów. Było to możliwe dzięki glikozydom stewiolowym – substancji występującej w łodygach i liściach stewii, która czyni z niej zdrowy, naturalny słodzik. Okazuje się, że stewia jest  300 razy słodsza niż powszechnie wykorzystywany cukier – jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii pod względem słodkości odpowiada szklance białych kryształków. Zalety stewii docenią osoby troszczące się o swoją sylwetkę – ze względu na to, że nasz organizm nie trawi glikozydów, stewia nie dostarcza kalorii, a odporność na działanie wysokich temperatur czyni ze stewii idealny dodatek do potraw i wypieków. Co więcej, wspomaga procesy trawienne, regulując nasz apetyt.

Polecane wideo:

Zdrowsze zamienniki cukru - czy na pewno?

Pod tajemniczą nazwą kryje się cukier pozyskiwany z brzozy. Stosowanie go zamiast tradycyjnego cukru jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Działa...

Stewia - wykorzystanie

Stewia sprawdza się nie tylko w kuchni jako alternatywa dla cukru, wzbogacając smak napojów, przetworów i różnego rodzaju potraw.  Stewia Stanowi także cenny składnik wyrobów kosmetycznych – leczniczo oddziałuje na skórę trądzikową, przyspieszając gojenie się wyprysków, a także wrzodów. Wykazuje ponadto właściwości dezynfekujące i zmniejsza ilość produkowanego sebum, dzięki czemu sprawdza się jako naturalne remedium na nieestetyczne zaskórniki. Ze względu na swoje działanie bakteriobójcze  stewia znalazła dodatkowo zastosowanie jako składnik zapobiegających próchnicy past do mycia zębów. O pozytywnym wpływie stewii na zdrowie świadczy również obecność w jej składzie cennych dla organizmu mikroelementów, takich jak np. żelazo, wapń, magnez, beta-karoten.

Stewia - zdrowie

Kilka lat temu pojawiły się przypuszczenia, że związki zawarte w stewii mogą działać rakotwórczo i zagrażać zdrowemu rozwojowi płodu. Przeprowadzone badania pozwoliły jednak ostatecznie rozwiać te wątpliwości, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że jej spożywanie jest całkowicie bezpieczne. Komisja Europejska po oficjalnym uznaniu produktu jako dodatku do żywności określiła ilość maksymalnego dziennego spożycia stewii na 4 mg na jeden kilogram masy ciała. Uznano bowiem, że istnieje ryzyko przedawkowania tej substancji, zwłaszcza w przypadku osób, które często sięgają po słodkie napoje. Zioło miodowe jest bezpieczne dla osób cierpiących na cukrzycę, gdyż nie podnosi poziomu cukru we krwi. Mogą wykorzystywać je także chorzy na fenyloketonurię. Stewia często jest zalecana w profilaktyce chorób układu krążeniowego – nie przyczyniając się do powstawania tkanki tłuszczowej, chroni nas przed nadmiarem cholesterolu, nadciśnieniem tętniczym i zawałem serca. Jak dotąd nie udało się zaobserwować żadnych efektów ubocznych związanych ze spożywaniem stewii.

Stewia - uprawa

Uprawa stewii nie jest zbyt kłopotliwa. Ta wieloletnia roślina świetnie dostosuje się do warunków panujących zarówno w doniczce, jak i bezpośrednio w gruncie. Powinna być sadzona w marcu, najlepiej najpierw w doniczkach, do których wrzucamy po 3-4 ziarenka. Rozsadzoną stewię możemy wystawić na balkon czy taras bądź wysadzić do dobrze nasłonecznionego miejsca w ogrodzie. Ważne jest jednak, by nie robić tego zbyt wcześnie. Aby roślina mogła w pełni się rozwinąć, potrzebuje dość wysokiej temperatury, najlepiej przekraczającej 15 stopni Celsjusza. Ważne jest, by zapewnić jej optymalne nawodnienie – nie sprzyja jej ani zalegająca woda, ani przedłużająca się susza.

Po upływie około trzech miesięcy od zasadzenia stewia zaczyna kwitnąć, jednak nie możemy pozwolić na to, by kwiaty rozwinęły się całościowo – wcześniej należy je wyciąć. W przeciwnym razie zostanie zahamowany przyrost nowych liści, które w dodatku zmienią swój smak na gorzkawy. Liście najsłodsze są jesienią, jednak zbierać i zasuszać je można przez cały okres wegetacyjny.

Zioło słodowe jest dostępne w postaci suszonych liści, skoncentrowanego proszku, płynu i tabletek przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, chociaż znajdziemy je także w sieci. Cena stewii waha się od 20 do 50 zł za kilogram proszku, nie zapomnijmy jednak, że jest ona o wiele bardziej wydajna niż zwykły cukier, dlatego inwestycja ta jest zdecydowania opłacalna.

Komentarze (28)
~Andaluzja
~Andaluzja ponad rok temu

Kupiłam dwa lata temu sadzonkę , marnie rosła. Latem przesadziłam do ogrodu. Też marnie rosła. Herbata nią posłodzona niesmaczna. Tak samo smakuje herbata posłodzona proszkiem (dostałam go od koleżanki z Francji)-smakuje jak z mydłem.

Odpowiedz
~rezun-one
~rezun-one ponad rok temu

Zamiast nasionek lepiej kupić gotowe sadzonki. Na Allegro można je kupić bez problemów. Wyhodowanie roślinki z nasion to duża loteria. Hodując w doniczce trzeba dbać o nawadnianie, roślina gwałtownie reaguje na brak wody. Wystarczy kilka godzin by liście zaczęły zasychać.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki odżywcze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Czym zastąpić biały cukier?

Czym zastąpić biały cukier?

jak jest z jego alternatywami? Agawa, miód czy stewia oferują składniki odżywcze, ale większość z nich ma jedynie lekką - o ile w ogóle - przewagę nad zwykłym cukrem. Czytaj (...) , wapnia, magnezu i potasu. Jaśniejsze...

Składniki odżywcze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Czy można być uzależnionym od cukru? Niektórzy ludzie jedzą tak dużo cukru, że mogą być nawet od niego uzależnieni. Jak poznać, że uzależniłeś się od cukru? Znakiem ostrzegawczym może być to, że masz wielką ochotę na coś słodkiego, tracisz nad tym kontrolę...

Składniki odżywcze

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Kakao Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów. Dzięki epikatechinie wpływa (...) w leczeniu nowotworów i AIDS. Boczniaki ostrygowate zawierają największą ilość tego cennego...

Składniki odżywcze

Produkty pochodzenia roślinnego

Produkty pochodzenia roślinnego Odtwórz wideo

Preparaty roślinne były do pewnego czasu stosowane jako metoda leczenia jedynie w tradycji medycyny ludowej. Dziś postęp tej dziedziny spowodował, że na temat skuteczności terapeutycznej samych roślin leczniczych i środków pochodzenia roślinnego wiemy...

Składniki odżywcze

Produkty z wysoką zawartością sodu

Produkty z wysoką zawartością sodu

odżywczych niż chipsy, ale czy wiesz, że 1 kubek ma większą zawartość sodu niż 1 paczka chipsów? Zupę najlepiej gotować w domu, a kupowane zupy rozcieńczać wodą lub niskosodowym bulionem.

Składniki odżywcze

Dieta dla osób po 40. roku życia

Dieta dla osób po 40. roku życia

Witaminy z grupy B Wraz z upływem lat zmienia się zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Aby mógł skutecznie walczyć (...) z wszelkimi dolegliwościami związanymi z wiekiem, potrzebuje odpowiedniej diety, która dostarczy...

Składniki odżywcze

Gluten

Gluten

Coraz częściej słyszmy o glutenie, nietolerancji na ten składnik oraz diecie bezglutenowej. Czy rzeczywiście gluten to substancja, której powinniśmy (...) do pieczenia, kawa zbożowa oraz piwo. Warto wiedzieć, że obecnie gluten może...

Składniki odżywcze

Objawy niedoboru serotoniny

Objawy niedoboru serotoniny

za dużo soli niż za mało? Zaskakujące wyniki badania * Zalej zimną wodą. Taka herbata ma najwięcej cennych dla zdrowia składników * Napój zbawienny (...) . Niedobór hormonu powoduje, że organizm domaga się składników,...