Sukraloza - czy jest szkodliwa?
Sukraloza to słodzik pozyskiwany z sacharozy, który poprawia smak jedzenia, a nie dostarcza kalorii i nie podnosi poziomu glukozy oraz insuliny. Stosują ją przede wszystkim osoby chorujące na cukrzycę, będące na diecie redukcyjnej lub dbające o linię. Czy sukraloza jest szkodliwa? Jakie są jej właściwości?
1. Co to jest sukraloza?
Sukraloza to pochodna sacharozy, w której trzy grupy hydroksylowe zastąpiono chlorem. Jest syntetycznym słodzikiem, zamiennikiem cukru. Wytwarza się ją z cukru w wieloetapowym procesie chemicznym, tak zwanym chlorowaniu sacharozy.
Jako dodatek do żywności sukraloza obecna jest w pożywieniu, żywności medycznej i suplementach diety. Oznaczono ją symbolem E955. Po raz pierwszy otrzymano ją w 1976 roku. Do użycia została dopuszczona najpierw w Kanadzie, w 1991 roku. Na rynku europejskim pojawiła się w roku 2004.
2. Właściwości sukralozy
Jakie właściwości ma sukraloza? Substancja bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i etanolu oraz jest odporna na działanie wysokich i niskich temperatur. Jest przy tym kilkaset razy słodsza od cukru. Co ważne, nie pozostawia gorzkiego posmaku w ustach, jak wiele innych syntetycznych słodzików.
Co sprawia, że po sukralozę sięgają diabetycy, osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, jak i te, które dbają o linię? Substancja ma wiele zalet. Z uwagi na to, że organizm nie traktuje jej jak węglowodanu, sukraloza po spożyciu nie podnosi poziomu cukru we krwi i insuliny.
Sukraloza w większości nie jest trawiona i metabolizowana w organizmie. Zostaje wydalona w niezmienionej postaci.
Sukraloza ma jeszcze jedną zaletę: jej kaloryczność (kcal) i indeks glikemiczny (IG) wynoszą zero.
Choć substancja nie wykazuje właściwości zdrowotnych, a i nie powoduje obniżania wagi ciała, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne pozwala zastąpić nią sacharozę u pacjentów z nadwagą, nietolerancją glukozy czy cukrzycą typu 2.
3. Zastosowanie sukralozy
Sukraloza jest słodzikiem obecnym w wielu produktach spożywczych, głównie bezcukrowych lub o obniżonej zawartości cukru. Te są przeznaczone dla cukrzyków i osób odchudzających się. Można ją znaleźć także w lekach, żywności medycznej i suplementach diety.
Substancję zawierają syropy, dżemy i lody, jogurty i desery mleczne, odżywki białkowe i gotowe koktajle, a także cukierki, żelki i gumy do żucia czy napoje gazowane.
Można również kupić czystą sukralozę lub słodziki z jej dodatkiem, głównie w postaci proszku, ale i granulek, tabletek czy płynu. Stosuje się je do słodzenia napojów, takich jak herbata czy kawa, a także domowych deserów (nie należy używać jej do wypieków, ponieważ może rozpadać się do szkodliwych związków).
4. Sukraloza — skutki uboczne
Czy sukraloza jest szkodliwa? Zasadniczo substancja jest uznawana za bezpieczną, niemniej należy stosować ją z umiarem. Nie zaleca się, by słodzik stosowały dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Pozostali konsumenci powinni pamiętać, że maksymalna dobowa dawka substancji nie może przekraczać 15 mg na kg wagi ciała.
Zarówno z długotrwałym stosowaniem sukralozy, jak i jej nadużywaniem, wiąże się ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. To:
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, wzdęcia, gazy i bóle brzucha, zaburzenia mikroflory jelitowe,
- zaburzenie wchłaniania różnych substancji czy leków,
- negatywny wpływ na funkcjonowanie szlaków metabolicznych,
- choroby układu sercowo naczyniowego, cukrzyca typu 2 i zespół metaboliczny.
Czy sukraloza jest rakotwórcza?
Sama sukraloza nie jest szkodliwa, ale może być rakotwórcza. Ma to związek z tym, że w temperaturze powyżej 120 Celsjusza rozpada się na szkodliwe dla organizmu ludzkiego chloropropanole: chloroglukozę i chlorofruktozę, które są uznawane za toksyczne i rakotwórcze.
5. Jaki jest najzdrowszy zamiennik cukru ?
Jaki zamiennik cukru wybrać? W Polsce, ale i Unii Europejskiej, do stosowania w żywności dopuszczone są takie substancje słodzące jak:
- sukraloza (E955),
- glikozydy stewiolowe (E960),
- erytrytol (E968),
- aspartam (E951),
- sól aspartam–acesulfam (E962),
- acesulfam-K (E950),
- cyklaminian (E952),
- neohesperydyna DC (E959),
- sacharyna (E954),
- taumatyna (E957),
- neotam (E961),
Jaki zamiennik białego cukru jest najzdrowszy? Lepsza jest sukraloza czy erytrytol? Cóż — wybierając słodziki najlepiej decydować się na te, które są naturalne, nie syntetyczne. Najlepszą opcją jest ksylitol i stewia.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.