Sukraloza - czy jest szkodliwa?

Sukraloza to słodzik pozyskiwany z sacharozy, który poprawia smak jedzenia, a nie dostarcza kalorii i nie podnosi poziomu glukozy oraz insuliny. Stosują ją przede wszystkim osoby chorujące na cukrzycę, będące na diecie redukcyjnej lub dbające o linię. Czy sukraloza jest szkodliwa? Jakie są jej właściwości?

Sukraloza to słodzik pozyskiwany z sacharozy.Sukraloza to słodzik pozyskiwany z sacharozy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest sukraloza?

Sukraloza to pochodna sacharozy, w której trzy grupy hydroksylowe zastąpiono chlorem. Jest syntetycznym słodzikiem, zamiennikiem cukru. Wytwarza się ją z cukru w wieloetapowym procesie chemicznym, tak zwanym chlorowaniu sacharozy.

Jako dodatek do żywności sukraloza obecna jest w pożywieniu, żywności medycznej i suplementach diety. Oznaczono ją symbolem E955. Po raz pierwszy otrzymano ją w 1976 roku. Do użycia została dopuszczona najpierw w Kanadzie, w 1991 roku. Na rynku europejskim pojawiła się w roku 2004.

Właściwości sukralozy

Jakie właściwości ma sukraloza? Substancja bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i etanolu oraz jest odporna na działanie wysokich i niskich temperatur. Jest przy tym kilkaset razy słodsza od cukru. Co ważne, nie pozostawia gorzkiego posmaku w ustach, jak wiele innych syntetycznych słodzików.

Co sprawia, że po sukralozę sięgają diabetycy, osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, jak i te, które dbają o linię? Substancja ma wiele zalet. Z uwagi na to, że organizm nie traktuje jej jak węglowodanu, sukraloza po spożyciu nie podnosi poziomu cukru we krwi i insuliny.

Sukraloza w większości nie jest trawiona i metabolizowana w organizmie. Zostaje wydalona w niezmienionej postaci.
Sukraloza ma jeszcze jedną zaletę: jej kaloryczność (kcal) i indeks glikemiczny (IG) wynoszą zero.

Choć substancja nie wykazuje właściwości zdrowotnych, a i nie powoduje obniżania wagi ciała, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne pozwala zastąpić nią sacharozę u pacjentów z nadwagą, nietolerancją glukozy czy cukrzycą typu 2.

Zastosowanie sukralozy

Sukraloza jest słodzikiem obecnym w wielu produktach spożywczych, głównie bezcukrowych lub o obniżonej zawartości cukru. Te są przeznaczone dla cukrzyków i osób odchudzających się. Można ją znaleźć także w lekach, żywności medycznej i suplementach diety.

Substancję zawierają syropy, dżemy i lody, jogurty i desery mleczne, odżywki białkowe i gotowe koktajle, a także cukierki, żelki i gumy do żucia czy napoje gazowane.

Można również kupić czystą sukralozę lub słodziki z jej dodatkiem, głównie w postaci proszku, ale i granulek, tabletek czy płynu. Stosuje się je do słodzenia napojów, takich jak herbata czy kawa, a także domowych deserów (nie należy używać jej do wypieków, ponieważ może rozpadać się do szkodliwych związków).

Sukraloza — skutki uboczne

Czy sukraloza jest szkodliwa? Zasadniczo substancja jest uznawana za bezpieczną, niemniej należy stosować ją z umiarem. Nie zaleca się, by słodzik stosowały dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Pozostali konsumenci powinni pamiętać, że maksymalna dobowa dawka substancji nie może przekraczać 15 mg na kg wagi ciała.

Zarówno z długotrwałym stosowaniem sukralozy, jak i jej nadużywaniem, wiąże się ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. To:

  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, wzdęcia, gazy i bóle brzucha, zaburzenia mikroflory jelitowe,
  • zaburzenie wchłaniania różnych substancji czy leków,
  • negatywny wpływ na funkcjonowanie szlaków metabolicznych,
  • choroby układu sercowo naczyniowego, cukrzyca typu 2 i zespół metaboliczny.

Czy sukraloza jest rakotwórcza?

Sama sukraloza nie jest szkodliwa, ale może być rakotwórcza. Ma to związek z tym, że w temperaturze powyżej 120 Celsjusza rozpada się na szkodliwe dla organizmu ludzkiego chloropropanole: chloroglukozę i chlorofruktozę, które są uznawane za toksyczne i rakotwórcze.

Jaki jest najzdrowszy zamiennik cukru ?

Jaki zamiennik cukru wybrać? W Polsce, ale i Unii Europejskiej, do stosowania w żywności dopuszczone są takie substancje słodzące jak:

  • sukraloza (E955),
  • glikozydy stewiolowe (E960),
  • erytrytol (E968),
  • aspartam (E951),
  • sól aspartam–acesulfam (E962),
  • acesulfam-K (E950),
  • cyklaminian (E952),
  • neohesperydyna DC (E959),
  • sacharyna (E954),
  • taumatyna (E957),
  • neotam (E961),

Jaki zamiennik białego cukru jest najzdrowszy? Lepsza jest sukraloza czy erytrytol? Cóż — wybierając słodziki najlepiej decydować się na te, które są naturalne, nie syntetyczne. Najlepszą opcją jest ksylitol i stewia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Napoje, które zbijają ciśnienie. Warto pić w trosce o serce
Napoje, które zbijają ciśnienie. Warto pić w trosce o serce
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić