Sukraloza - czy jest szkodliwa?

Sukraloza to słodzik pozyskiwany z sacharozy, który poprawia smak jedzenia, a nie dostarcza kalorii i nie podnosi poziomu glukozy oraz insuliny. Stosują ją przede wszystkim osoby chorujące na cukrzycę, będące na diecie redukcyjnej lub dbające o linię. Czy sukraloza jest szkodliwa? Jakie są jej właściwości?

Sukraloza to słodzik pozyskiwany z sacharozy.Sukraloza to słodzik pozyskiwany z sacharozy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest sukraloza?

Sukraloza to pochodna sacharozy, w której trzy grupy hydroksylowe zastąpiono chlorem. Jest syntetycznym słodzikiem, zamiennikiem cukru. Wytwarza się ją z cukru w wieloetapowym procesie chemicznym, tak zwanym chlorowaniu sacharozy.

Jako dodatek do żywności sukraloza obecna jest w pożywieniu, żywności medycznej i suplementach diety. Oznaczono ją symbolem E955. Po raz pierwszy otrzymano ją w 1976 roku. Do użycia została dopuszczona najpierw w Kanadzie, w 1991 roku. Na rynku europejskim pojawiła się w roku 2004.

Właściwości sukralozy

Jakie właściwości ma sukraloza? Substancja bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i etanolu oraz jest odporna na działanie wysokich i niskich temperatur. Jest przy tym kilkaset razy słodsza od cukru. Co ważne, nie pozostawia gorzkiego posmaku w ustach, jak wiele innych syntetycznych słodzików.

Co sprawia, że po sukralozę sięgają diabetycy, osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, jak i te, które dbają o linię? Substancja ma wiele zalet. Z uwagi na to, że organizm nie traktuje jej jak węglowodanu, sukraloza po spożyciu nie podnosi poziomu cukru we krwi i insuliny.

Sukraloza w większości nie jest trawiona i metabolizowana w organizmie. Zostaje wydalona w niezmienionej postaci.
Sukraloza ma jeszcze jedną zaletę: jej kaloryczność (kcal) i indeks glikemiczny (IG) wynoszą zero.

Choć substancja nie wykazuje właściwości zdrowotnych, a i nie powoduje obniżania wagi ciała, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne pozwala zastąpić nią sacharozę u pacjentów z nadwagą, nietolerancją glukozy czy cukrzycą typu 2.

Zastosowanie sukralozy

Sukraloza jest słodzikiem obecnym w wielu produktach spożywczych, głównie bezcukrowych lub o obniżonej zawartości cukru. Te są przeznaczone dla cukrzyków i osób odchudzających się. Można ją znaleźć także w lekach, żywności medycznej i suplementach diety.

Substancję zawierają syropy, dżemy i lody, jogurty i desery mleczne, odżywki białkowe i gotowe koktajle, a także cukierki, żelki i gumy do żucia czy napoje gazowane.

Można również kupić czystą sukralozę lub słodziki z jej dodatkiem, głównie w postaci proszku, ale i granulek, tabletek czy płynu. Stosuje się je do słodzenia napojów, takich jak herbata czy kawa, a także domowych deserów (nie należy używać jej do wypieków, ponieważ może rozpadać się do szkodliwych związków).

Sukraloza — skutki uboczne

Czy sukraloza jest szkodliwa? Zasadniczo substancja jest uznawana za bezpieczną, niemniej należy stosować ją z umiarem. Nie zaleca się, by słodzik stosowały dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Pozostali konsumenci powinni pamiętać, że maksymalna dobowa dawka substancji nie może przekraczać 15 mg na kg wagi ciała.

Zarówno z długotrwałym stosowaniem sukralozy, jak i jej nadużywaniem, wiąże się ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. To:

  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, wzdęcia, gazy i bóle brzucha, zaburzenia mikroflory jelitowe,
  • zaburzenie wchłaniania różnych substancji czy leków,
  • negatywny wpływ na funkcjonowanie szlaków metabolicznych,
  • choroby układu sercowo naczyniowego, cukrzyca typu 2 i zespół metaboliczny.

Czy sukraloza jest rakotwórcza?

Sama sukraloza nie jest szkodliwa, ale może być rakotwórcza. Ma to związek z tym, że w temperaturze powyżej 120 Celsjusza rozpada się na szkodliwe dla organizmu ludzkiego chloropropanole: chloroglukozę i chlorofruktozę, które są uznawane za toksyczne i rakotwórcze.

Jaki jest najzdrowszy zamiennik cukru ?

Jaki zamiennik cukru wybrać? W Polsce, ale i Unii Europejskiej, do stosowania w żywności dopuszczone są takie substancje słodzące jak:

  • sukraloza (E955),
  • glikozydy stewiolowe (E960),
  • erytrytol (E968),
  • aspartam (E951),
  • sól aspartam–acesulfam (E962),
  • acesulfam-K (E950),
  • cyklaminian (E952),
  • neohesperydyna DC (E959),
  • sacharyna (E954),
  • taumatyna (E957),
  • neotam (E961),

Jaki zamiennik białego cukru jest najzdrowszy? Lepsza jest sukraloza czy erytrytol? Cóż — wybierając słodziki najlepiej decydować się na te, które są naturalne, nie syntetyczne. Najlepszą opcją jest ksylitol i stewia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin