Syrop sosnowy – jak zrobić? Właściwości, zastosowanie, skutki uboczne
Syrop sosnowy od dawna stosowany jest w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości, zwłaszcza na choroby układu oddechowego. Wykorzystuje się go w leczeniu zarówno kaszlu suchego, jak i mokrego. Jakie inne właściwości posiada lecznicza mikstura? Jakie są przeciwwskazania do jej przyjmowania? Jaki jest najlepszy przepis na syrop sosnowy?
W tym artykule:
Co to jest syrop sosnowy?
Syrop sosnowy to gęsta, lepka ciecz o właściwościach leczniczych, którą przygotowuje się najczęściej z młodych pędów sosny, cukru oraz wody. Syrop wykorzystywany jest głównie w leczeniu kaszlu oraz przeziębienia.
Ten ziołowy suplement można kupić w postaci gotowego preparatu. Często wówczas jest wzbogacony witaminą C. Miksturę można także przygotować samodzielnie w domu.
Właściwości syropu sosnowego
Pędy sosny zawierają witaminę C, flawonoidy, sole mineralne oraz olejki eteryczne. Dlatego też przygotowany z nich syrop wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim działa wykrztuśnie i bakteriobójczo, przez co zwykle stosuje się go w problemach z górnymi drogami oddechowymi.
Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?
Mikstura nie tylko działa dobroczynnie na gardło, ale też wspiera odporność w sezonie grypowym. Może działać także uspokajająco.
Syrop sosnowy:
- wzmacnia organizm,
- wspomaga leczenie przeziębienia,
- łagodzi kaszel suchy i mokry,
- niweluje podrażnienie gardła,
- ułatwia odkrztuszanie wydzieliny,
- łagodzi ból gardła i chrypkę.
Syrop sosnowy na kaszel suchy czy mokry?
Syrop z pędów sosny wykorzystuje się zarówno w leczeniu kaszlu suchego, jak i mokrego. W pierwszym przypadku substancja hamuje nieefektywny kaszel, który bywa męczący zwłaszcza nocą.
Syrop sosnowy działa jednocześnie wykrztuśnie. Oznacza to, że w przypadku kaszlu mokrego ułatwia odkrztuszanie wydzieliny.
Syrop sosnowy – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do stosowania syropu z pędów sosny jest astma, krztusiec lub uczulenie na olejek eteryczny sosny. Ponadto, z uwagi na dużą zawartość cukru, nie jest on polecany osobom zmagającym się z cukrzycą. Kobiety ciężarne i karmiące piersią stosowanie syropu powinny zawsze uzgodnić z lekarzem.
Spożycie syropu w nadmiernych ilościach może działać przeczyszczająco. Skutkiem ubocznym może być także podrażnienie błon śluzowych i skóry.
Syrop sosnowy dla dzieci
Syrop sosnowy ma przyjemny, słodki smak, dlatego też jest chętnie przyjmowany przez dzieci. Jednak podawanie mikstury najmłodszym, dobrze jest wcześniej uzgodnić z lekarzem.
Przepis na domowy syrop sosnowy
Przepis na syrop z sosny jest bardzo prosty. Do jego przygotowania potrzebne są:
- młode pędy sosny,
- cukier,
- woda
- duży słoik.
Młode pędy sosny myjemy, kroimy lub rozgniatamy drewnianym tłuczkiem. Przekładamy do słoja, zasypujemy cukrem, tworząc naprzemienne warstwy (w proporcji 1:1). Na końcu dodajemy odrobinę wody.
Słoik zakręcamy, odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 1-3 tygodnie. Po upływie tego czasu miksturę zlewamy przez sitko, pasteryzujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu (najlepiej w butelce z ciemnego szkła).
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.