Tapioka - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Tapioka to bezglutenowy i hipoalergiczny produkt pozyskiwany z manioku jadalnego, bezpieczny dla dzieci i osób starszych. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwutleniające, ma korzystny wpływ na samopoczucie i stan zdrowia. Tapioka wspomaga pracę układu nerwowego, krwionośnego i pokarmowego, może zastępować inne produkty skrobiowe w diecie, takie jak ryż, makaron, kasza czy ziemniaki. Jakie właściwości zdrowotne ma tapioka?

Tapioka to produkt hipoalergiczny i bezglutenowy.Tapioka to produkt hipoalergiczny i bezglutenowy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

Co to jest tapioka?

Tapioka to produkt skrobiowy wytwarzany z manioku jadalnego, czyli egzotycznej rośliny uprawianej w Peru, Boliwii, Brazylii, Nigerii, Tajlandii oraz w Wietnamie.

Maniok jest porównywany do ziemniaka i jest jednym z najczęściej spożywanych warzyw w Afryce, Azji i Ameryce Południowej. Jadalne są jego bulwy, ale również nasiona i liście, produkuje się z niego mąkę, olej, paszę dla zwierząt oraz mleczko niezbędne do powstania kauczuku.

Surowa roślina jest trująca, wymaga długiego moczenia w wodzie, wysuszenia lub podgrzewania. Tapioka to skrobia z manioku, powstająca w procesie mielenia bulwy na mąkę, płatki lub perełki. Jest stosowana do zagęszczenia sosów, puddingów i musów, a także jako alternatywa dla zwykłej mąki.

Wartości odżywcze tapioki

W 100 gramach surowej tapioki znajduje się 358 kalorii. Po ugotowaniu wartość energetyczna spada do 159 kalorii w 100 gramach produktu.

Właściwości zdrowotne tapioki

Tapioka jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu, w związku z czym może być spożywana przez osoby z celiakią. W jej składzie znajduje się lekkostrawne białko i skrobia oporna, która jest pożywką dla bakterii probiotycznych i pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz stężenie cukru we krwi, jednocześnie zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.

Tapioka łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe, zapobiega powstawaniu wzdęć, choroby wrzodowej, stanów zapalnych trzustki, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czy choroby Leśniowskiego-Crohna.

Jej zaletą jest również zerowy poziom cholesterolu oraz działanie antyoksydacyjne i przeciwutleniające. Za sprawą flawonoidów i alkaloidów zmniejsza ryzyko występowania schorzeń układu krążenia, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu.

Zawarty w składzie tapioki potas sprzyja redukcji stresu i obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi, z kolei witamina K ma korzystny wpływ na pracę mózgu, wspomaga zdolność zapamiętywania i koncentracji, a także chroni przez chorobami neurodegradacyjnymi.

Zawartość żelaza zapobiega anemii, zmniejsza uczucie zmęczenia i wspomaga produkcję czerwonych krwinek, natomiast wapń ma korzystny wpływ na gęstość i kondycję kości.

Tapioka może być stosowana przez dzieci, seniorów, osoby z nadwagą i otyłością, borykające się z nietolerancją glutenu lub problemami trawiennymi.

Jak ugotować tapiokę?

Tapiokę należy namoczyć na minimum 24 godziny w wodzie, odcedzić i dodać do zagotowanej wody (2-3 łyżki produktu na szklankę wrzątku). Zmniejszamy gaz do minimum, mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste.

Dostępna jest również tapioka instant, gotowa do spożycia w zaledwie 5 minut. Mąka z tapioki może być stosowana jako zagęstnik do zup i sosów, natomiast perełki wykorzystuje się do budyniu, ciast, deserów, sałatek i herbat. Produkt ten może również zastąpić makaron, ziemniaki lub kaszę w diecie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin