Tapioka - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Tapioka to bezglutenowy i hipoalergiczny produkt pozyskiwany z manioku jadalnego, bezpieczny dla dzieci i osób starszych. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwutleniające, ma korzystny wpływ na samopoczucie i stan zdrowia. Tapioka wspomaga pracę układu nerwowego, krwionośnego i pokarmowego, może zastępować inne produkty skrobiowe w diecie, takie jak ryż, makaron, kasza czy ziemniaki. Jakie właściwości zdrowotne ma tapioka?
1. Co to jest tapioka?
Tapioka to produkt skrobiowy wytwarzany z manioku jadalnego, czyli egzotycznej rośliny uprawianej w Peru, Boliwii, Brazylii, Nigerii, Tajlandii oraz w Wietnamie.
Maniok jest porównywany do ziemniaka i jest jednym z najczęściej spożywanych warzyw w Afryce, Azji i Ameryce Południowej. Jadalne są jego bulwy, ale również nasiona i liście, produkuje się z niego mąkę, olej, paszę dla zwierząt oraz mleczko niezbędne do powstania kauczuku.
Surowa roślina jest trująca, wymaga długiego moczenia w wodzie, wysuszenia lub podgrzewania. Tapioka to skrobia z manioku, powstająca w procesie mielenia bulwy na mąkę, płatki lub perełki. Jest stosowana do zagęszczenia sosów, puddingów i musów, a także jako alternatywa dla zwykłej mąki.
2. Wartości odżywcze tapioki
Wartość odżywcza | 100 g |
---|---|
białko | 0,19 g |
tłuszcz | 0,02 g |
węglowodany | 88,69 g |
błonnik | 0,9 g |
witamina B1 | 0,004 mg |
witamina B6 | 0,008 mg |
kwas foliowy | 4 µg |
wapń | 20 mg |
żelazo | 1,58 mg |
magnez | 1 mg |
fosfor | 7 mg |
potas | 11 mg |
sód | 1 mg |
cynk | 0,12 mg |
W 100 gramach surowej tapioki znajduje się 358 kalorii. Po ugotowaniu wartość energetyczna spada do 159 kalorii w 100 gramach produktu.
3. Właściwości zdrowotne tapioki
Tapioka jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu, w związku z czym może być spożywana przez osoby z celiakią. W jej składzie znajduje się lekkostrawne białko i skrobia oporna, która jest pożywką dla bakterii probiotycznych i pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz stężenie cukru we krwi, jednocześnie zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.
Tapioka łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe, zapobiega powstawaniu wzdęć, choroby wrzodowej, stanów zapalnych trzustki, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czy choroby Leśniowskiego-Crohna.
Jej zaletą jest również zerowy poziom cholesterolu oraz działanie antyoksydacyjne i przeciwutleniające. Za sprawą flawonoidów i alkaloidów zmniejsza ryzyko występowania schorzeń układu krążenia, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu.
Zawarty w składzie tapioki potas sprzyja redukcji stresu i obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi, z kolei witamina K ma korzystny wpływ na pracę mózgu, wspomaga zdolność zapamiętywania i koncentracji, a także chroni przez chorobami neurodegradacyjnymi.
Zawartość żelaza zapobiega anemii, zmniejsza uczucie zmęczenia i wspomaga produkcję czerwonych krwinek, natomiast wapń ma korzystny wpływ na gęstość i kondycję kości.
Tapioka może być stosowana przez dzieci, seniorów, osoby z nadwagą i otyłością, borykające się z nietolerancją glutenu lub problemami trawiennymi.
4. Jak ugotować tapiokę?
Tapiokę należy namoczyć na minimum 24 godziny w wodzie, odcedzić i dodać do zagotowanej wody (2-3 łyżki produktu na szklankę wrzątku). Zmniejszamy gaz do minimum, mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste.
Dostępna jest również tapioka instant, gotowa do spożycia w zaledwie 5 minut. Mąka z tapioki może być stosowana jako zagęstnik do zup i sosów, natomiast perełki wykorzystuje się do budyniu, ciast, deserów, sałatek i herbat. Produkt ten może również zastąpić makaron, ziemniaki lub kaszę w diecie.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.