Tarnina – właściwości, zastosowanie, przetwory, cena
Tarnina ma nieocenione właściwości lecznicze. Niewłaściwie wykorzystana może jednak zaszkodzić, a nie pomóc. Poznaj wady i zalety śliw tarniny.
1. Pochodzenie i właściwości zdrowotne tarniny
Tarnina jest krzewem z rodziny różowatych, który rośnie w Zachodniej Azji, Północno-Zachodniej Afryce i w wielu częściach Europy. W Polsce kwitnie na przełomie marca i maja, a jej owoce pojawiają się od października do grudnia. Tarninę można spotkać na polanach, łąkach, na skrajach gajów oraz przy rzekach.
Kora i łodygi tarniny mają ciemne zabarwienie, a jej owoce są ciemnoniebieskie, niewielkie i mają kształt owalu. W trakcie kwitnięcia tarnina wydaje piękne, drobne, kremowo-białe kwiaty.
Owoce tarniny są jadalne i mają charakterystyczny, kwaśny smak. Po pierwszych przymrozkach nabierają jednak większej smakowitości. Ponadto są bogate w dużą ilość węglowodanów, pektyn, glikozydów, garbników, antocyjanów, zawierają witaminę C, kwasy organiczne oraz beta-karoten.
Nie należy spożywać pestek znajdujących się w owocach tarniny, ponieważ są trujące i cierpkie w smaku. Zjedzenie tych nasion w małej ilości prowadzi do zatrucia. Większa ilość pestek może natomiast wywołać porażenie ośrodka oddechowego, co w konsekwencji może skończyć się nawet śmiercią.
2. Szedrokie zastosowanie w ziołolecznictwie
Tarnina ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. W tym celu wykorzystywane są owoce, kora oraz kwiaty tego krzewu.
Dzięki właściwościom leczniczym tarniny usprawnia ona procesy trawienia oraz pomaga zwalczać wzdęcia. Ze względu na łagodne działanie przeczyszczające owoców tarniny, uzyskiwane z nich soki stosowane są w leczeniu zaparć, jako lekarstwo na biegunkę oraz jako suplement wspomagający układ odpornościowy.
Osoby cierpiące na częsty ból gardła lub zapalnie dziąseł powinny przepłukać jamę ustną świeżo przygotowaną i schłodzoną herbatą z tarniny. Działanie przeciwzapalne i antyseptyczne – gwarantowane. Z drugiej strony – taki napar utrzymany w temperaturze pokojowej pomaga leczyć zapalenie migdałków i zapalenie krtani.
Tarnina tradycyjnie sprawdza się w problemach z układem moczowym, ze względu na właściwości moczopędne krzewu. Kiedy pojawia się problem z dużymi kamieniami nerkowymi, tarnina w formie herbaty pomaga je rozpuszczać lub wypłukiwać z organizmu.
Preparaty ziołowe zawierające kwiaty tarniny sprawdzają się w problemach z górnymi drogami oddechowymi. Dzięki właściwościom wykrztuśnym tarnina może być wykorzystywana w łagodzeniu przeziębienia i kaszlu, a nawet w zbiciu gorączki.
Inne korzyści zdrowotne, jakie daje nam tarnina to: łagodzenie zmęczenia, leczenie bezsenności oraz zmniejszenie objawów menopauzy.
Tarnina stosowana jest także w pielęgnacji skóry. Kosmetykiem z dodatkiem śliw jest tonik mający właściwości ściągające. Oznaki starzenia i rozstępy uleczysz również olejami pozyskiwanymi z tarniny.
3. Różne postacie tarniny w przetworach
Owoce tarniny są czesto używane do przyrządzania dżemów, galaretek i innych słodkich przetworów. Z drugiej strony kwiaty znajdujące się na krzewie można skrystalizować i uzyskać z nich cukier.
Największą popularnością w kuchni, cieszy się jednak sok i nalewka. Przygotowanie przetworów z tarniny jest doskonałym sposobem na przedłużenie wartościowych właściwości i smaku śliwek na dłużej.
Sok z tarniny jest najczęściej wykonywanym przetworem. By go wykonać, umyte owoce zalewa się gorącą wodą, po czym zostawia w garnku na parę godzin. Po tym czasie należy zagotować wodę jeszcze trzykrotnie, aż stanie się ona mocno bordowa, bo owoce wypuszczą sok. Podczas ostatniego gotowania trzeba dodać 3 szklanki cukru. Tak przygotowany napój może być zapasteryzowany w butelkach i słoikach.
Do zrobienia nalewki z tarniny potrzebujemy zaś owoców, cukru, miodu, goździków i spirytusu. Należy umyć śliwki i pozbawić je pestek. Następnie owoce trzeba zalać alkoholem i dodać pozostałe składniki. Taką mieszankę przechowuje w pomieszczeniu o ciepłej temperaturze aż do wiosny.
Wiosną należy przefiltrować nalewkę z tarniny i przelać ją do butelek, po czym postawić je w chłodnym i ciemnym miejscu.
4. Ile kosztuje tarnina?
W sklepach znajdziemy produkty tarniny pod różną postacią. Za pół kilo suszonych owoców zapłacimy około 13-27 złotych. Suszoną tarninę można dostać najłatwiej i najszybciej. Znajdziemy ją w wielu sklepach internetowych i stacjonarnych.
Na świeże owoce tarniny trzeba poczekać jednak do okresu jesiennego. Wówczas ich cena może być różna i zależy od upodobania danego dostawcy.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.