Testy punktowe z alergenami pokarmowymi

Testy alergiczne są wykonywane w przypadku podejrzenia alergii. Alergia często stanowi bazę wyjściową dla innych chorób. I tak choroby stawów, choroby układu moczowego i układu rozrodczego mogą mieć podłoże alergiczne. Taka drobna komplikacja sprawia, że należy podjąć zupełnie inne leczenie. Testy punktowe pomogą ustalić, jakie alergeny nam szkodzą. Alergia pokarmowa wymaga w końcu unikania substancji uczulających.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

1. Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to rodzaj nadwrażliwości organizmu pojawiającej się na skutek jego styczności z niektórymi substancjami znajdującymi się w pokarmach. Najczęściej występuje alergia na mleko krowie. W mleku krowim znajduje się m.in. kazeina. I to właśnie ona wywołuje uczulenie. Osoby, które nie mogą pić mleka krowiego, powinny unikać również kefirów, jogurtów, śmietany i serów.

Mleko krowie może wywołać różne choroby alergiczne: pokrzywkę, atopowe zapalenie skóry, choroby układu pokarmowego o podłożu alergicznym. Alergia pokarmowa na mleko objawia się przez astmę, katar, zapalenie uszu, gardła, krtani, oskrzeli, stawów i przydatków w narządach rodnych, a także atopowe zapalenie skóry.

Równie niebezpieczne, jak mleko krowie, jest mleko kozie. Znajdują się w nim alergeny pokarmowe. Alergia na mleko kozie objawia się podobnie, jak na mleko krowie. Choroby alergiczne prowokują też jaja, mięso, ryby, kakao i czekolada, napoje kofeinowe, herbata, kawa, alkohol i orzechy.

2. Testy alergiczne z alergenami pokarmowymi

Testy alergiczne pozwalają w rozpoznaniu i potwierdzeniu alergii. A co za tym idzie, w skuteczniejszym jej leczeniu. Również choroby alergiczne, mogą być szybciej leczone dzięki poznaniu szkodliwego alergenu. Alergia pokarmowa może być prowokowana przez różne czynniki. Najczęstsze alergeny pokarmowe zostały wymienione we wcześniejszym akapicie.

3. Testy punktowe

Testy punktowe są najbardziej dostępnymi testami alergicznymi. Pomagają dowiedzieć się, które alergeny pokarmowe są winne uczuleniu. Testy punktowe wykonuje się poprzez lekkie nakłucie skóry. Skórę nakłuwa się igłą, na której znajdowały się alergeny pokarmowe. Jeżeli na skórze pojawi się bąbel, oznacza to, że wystąpiła reakcja uczuleniowa.

Następny artykuł: Testy punktowe z alergenami wziewnymi

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy