Trwa ładowanie...

Tłuszcz trzewny – jak się pozbyć szkodliwego nadmiaru?

Avatar placeholder
25.01.2023 15:58
Tłuszcz trzewny to tkanka tłuszczowa pokrywająca narządy wewnętrzne.
Tłuszcz trzewny to tkanka tłuszczowa pokrywająca narządy wewnętrzne. (Adobe Stock)

Tłuszcz trzewny to naturalnie występująca tkanka tłuszczowa, która pokrywa narządy wewnętrzne. Pełni ważną rolę, ponieważ chroni je przed uszkodzeniami mechanicznymi. Niestety nadmiar tłuszczu trzewnego może być groźny, ponieważ upośledza pracę organów i negatywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Może również prowadzić do rozwoju niebezpiecznych schorzeń. Jak pozbyć się nadmiaru tłuszczu trzewnego?

spis treści

1. Co to tłuszcz trzewny?

Tłuszcz trzewny, inaczej tłuszcz wisceralny, to naturalnie występująca tkanka tłuszczowa, która pokrywa narządy wewnętrzne, na przykład nerki, żołądek, wątrobę, jelita czy serce. Dzięki niej są one chronione przed urazami mechanicznymi. Niepożądaną sytuacją jest jednak jego nadmierna ilość. Dlaczego?

Tłuszcz wisceralny może być groźny. Stanowi nie tylko problem estetyczny (objawia się zbyt dużym brzuchem), ale i znaczne ryzyko powikłań zdrowotnych, co ma związek z otłuszczenie organów wewnętrznych.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Trzeba wiedzieć, że komórki tkanki tłuszczowej trzewnej wytwarzają wiele związków prozapalnych, które mogą doprowadzić do rozwoju wielu chorób związanych z otyłością. Tłuszcz trzewny ponad normę powoduje otyłość metaboliczną, a i zwiększa ryzyko rozwoju takich chorób jak insulinooporność, cukrzyca, otyłość i nadwaga, choroby serca i układu krążenia, stłuszczenie wątroby czy zespół metaboliczny.

Wysoki poziom tłuszczu trzewnego sprzyja również powstawaniu kamieni żółciowych, obrzęku kończyn, zaburzeń hormonalnych, problemów z kręgosłupem czy zaburzeniami potencji u mężczyzn. U kobiet konsekwencją mogą być zaburzenia cyklu miesiączkowego oraz przedłużające się krwawienia.

2. Przyczyny nadmiaru tłuszczu trzewnego

Obecność tłuszczu trzewnego to skutek przede wszystkim nieprawidłowej diety, niehigienicznego trybu życia (niedobór snu, nadmiar stresu), jak również efekt braku aktywności fizycznej.

Co interesujące, na jej nadmiar mogą cierpieć również osoby szczupłe, które stosują nieprawidłową dietę lub były na nią narażone jako dzieci. Nagromadzeniu tłuszczu wisceralnego służy przede wszystkim spożywanie zbyt dużej ilości produktów przetworzonych, utwardzanych tłuszczów roślinnych, czyli tzw. tłuszczów trans.

Mowa o słonych przekąskach czy daniach typu fast food. Do pojawienia się nadmiaru tłuszczu wisceralnego prowadzi także spożywanie deserów i słodyczy. Odpowiada za to cukier.

Węglowodany proste, choć dostarczają energii, są magazynowane pod postacią tkanki tłuszczowej. Kolejnym produktem, który sprzyja otyłości trzewnej jest alkohol.

3. Tłuszcz trzewny - norma

Jeśli chodzi o normy tłuszczu, to mówią one, że zawartość tłuszczu w organizmie:

  • mężczyzny powinna wynosić od 10 do 20% (niezbędna i najmniejsza ilość to mniej więcej 5%,
  • kobiety od 18 do 28%, co wynika między innymi ze zwiększonego nagromadzenia tkanki tłuszczowej w rejonie bioder i piersi (niezbędna i minimalna zawartość niezbędnego tłuszczu to około 12%).

4. Jak spalić tłuszcz trzewny?

Pozbycie się tłuszczu trzewnego jest bardzo ważne dla organizmu. Na pewno zmniejszy obwód brzucha, ale i przyczyni się do poprawy zdrowia i samopoczucia.

Co zwalcza tłuszcz trzewny? To samo, co podskórną tkankę tłuszczową podskórnej. Najskuteczniejszym działaniem jest połączenie aktywności fizycznej ze zbilansowaną dietą i kompleksową suplementacją (pomocne są tzw. spalacze tłuszczu).

Jakie ćwiczenia na tłuszcz trzewny? Najskuteczniejsze aktywności to bieganie, jazda na rowerze, nordic walking, pływanie oraz energiczne, długie spacery. Najbardziej efektywny jest trening w strefie tlenowej (o umiarkowanej intensywności), który trwa co najmniej pół godziny. Dopiero po upływie 30 minut ciało przestaje pozyskiwać energię z cukrów na rzecz wolnych kwasów tłuszczowych.

Jaka dieta na tłuszcz trzewny? Przede wszystkich różnorodna, racjonalna i dobrze zbilansowana. Ważne, by zawierała:

  • sporo warzyw i owoców,
  • białka, które przyspiesza metabolizm,
  • zdrowe tłuszcze roślinne, takie jak olej lniany, oliwa z oliwek, a zwłaszcza orzechy,
  • błonnik pokarmowy.

Z diety należy wyeliminować produkty wysoko przetworzone, o wysokim indeksie glikemicznym (IG), będące źródłem węglowodanów prostych.

Trzeba także pamiętać o dostarczaniu organizmowi takich substancji jak witamina D i kwasy omega-3 (najlepiej w postaci suplementów), które są bardzo ważne, jednak trudno je pozyskać drogą naturalną (w postaci diety czy syntezy skórnej wskutek działania promieni słonecznych w przypadku witaminy D) oraz wapnia.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze