Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie.

Właściwości tłuszczów zwierzęcych

Tłuszcze zwierzęce są zbudowane z glicerolu oraz głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą kwasy: stearynowy, palmitynowy, masłowy, mirystynowy. Kwasy tłuszczowe wchłaniają się w jelitach i we krwi są luźno związane z białkami osocza – albuminami. Lipidy obok glukozy stanowią główny materiał energetyczny. Jego nadmiar jest odkładany w komórkach tłuszczowych – adipocytach – i podczas niedoborów pokarmowych stanowi źródło energii do życia. Co więcej, tkanka tłuszczowa uczestniczy w procesach termoregulacji, gdyż przeciwdziała utracie ciepła z organizmu oraz chroni narządy wewnętrzne przed przegrzaniem oraz urazami. Nasycone kwasy tłuszczowe mirystynowy i palmitynowy, występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego, podnoszą stężenie cholesterolu LDL w surowicy krwi. Z kolei kwas stearynowy obficie występujący w maśle nie podnosi poziomu cholesterolu, dlatego masło może być spożywane w niewielkich ilościach przez osoby chorujące na miażdżycę. Zarówno kwas stearynowy, jak i palmitynowy wykazuje działanie prozakrzepowe, przez co ich zbyt duża ilość w diecie może powodować skrzepy w naczyniach krwionośnych. Nadmiar w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych negatywnie wpływa na zdrowie, gdyż przyspiesza rozwój miażdżycy, chorób nowotworowych jelita grubego oraz sutka, a także raka prostaty.

Polecane wideo:

Zawartość tłuszczu w produktach

Produkt Zawartość w g/100 g Produkt Zawartość w g/100 g
Mleko 3,2% 3,2 Cielęcina, udziec 3,0
Śmietana 18% 18 Wieprzowina, szynka 21,3
Ser gouda 31 Wieprzowina, schab 10,0
Ser edamski 23 Wołowina, pieczeń 3,6
Ser twarogowy chudy 0,5 Parówki 31,0
Żółtko jaja 32 Polędwica luksusowa 10

Cholesterol w diecie

W tłuszczach zwierzęcych znajduje się sporo cholesterolu, który w małych ilościach jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Stanowi on produkt do syntezy hormonów płciowych (testosteronu, estrogenów), kortyzolu oraz witaminy D w skórze. Jednakże nadmiar cholesterolu wpływa negatywnie na zdrowie, gdyż powoduje rozwój chorób układu krążenia – miażdżycy. Bogatym źródłem cholesterolu w diecie są mięso i jego przetwory: wątróbka (wieprzowa i drobiowa), nerki, serduszka, pasztety, mięso wieprzowe smażone. Zawartość cholesterolu w mg na 100 g produktu

| Produkt | Zawartość w mg/100 g | Produkt | Zawartość w mg/100 g | | Mleko 3,2% | 14 | Żółtko jaja | 1790 | | Mleko 2% | 8 | Cielęcina | 71 | | Ser tylżycki | 74 | Wieprzowina | 57 | | Śmietanka 30% | 106 | Indyk | 81 |

Zapotrzebowanie na tłuszcz zależy od potrzeb energetycznych organizmu, płci, wieku oraz stanu fizjologicznego, np. ciąża, choroby. Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% energii, z czego tłuszcze nasycone powinny stanowić 10%, a nienasycone kwasy tłuszczowe 15-20% (w tym jednonienasycone 10%).

Komentarze (15)
~Dieta tłuszczowa Kwaśniewskiego
~Dieta tłuszczowa Kwaśniewskiego około miesiąca temu

@~STOKROTKA: skąd tym dietetykom biorą się takie informacje? To przez cukier jest miażdżyca i przez cukier tworzy się otyłość zwłaszcza kiedy łączymy go z tłuszczem. Dlaczego wprowadza się ludzi w tak wielki błąd życiowy?

Odpowiedz
~STOKROTKA
~STOKROTKA 2 miesiące temu

WSZYSTKIE TŁUSZCZE SĄ ZDROWE GDY SĄ SUROWE . CHOLESTEROL NIE JEST PRZYCZYNĄ MIAŻDŻYCY LECZ JEJ OBJAWEM. POD ARTYKUŁEM PODPISAŁA SIĘ MAGISTER TYLKO NIE WIADOMO CZEGO JEST MAGISTREM BO NA PEWNO NIE DIETETYKI

Odpowiedz
~Ola
~Ola 3 miesiące temu

Zarówno kwas stearynowy, jak i palmitynowy wykazuje działanie prozakrzepowe, przez co ich zbyt duża ilość w diecie może powodować skrzepy w naczyniach krwionośnych". Proszę sobie przeanalizować co napisaliście w tym zdaniu... kto to pisał ?! Jedno wyklucza drugie, dramat....

Odpowiedz
~Ula
~Ula ponad rok temu

Tak, ja je wyeliminowałam bo niby powinna być na takiej bezmięsnej diecie (suplementowałam żelazo i b12) i po nocach śniły mi się parówki, smalec i wątrobka, głowa mnie bolała i ciężko generalnie było myśleć ;) . Trzeba jeść ten tłuszcz zwierzęcy. Koniec kropka :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Dieta

werakiss • ostatni post 2 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe nasycone

Kwasy tłuszczowe nasycone

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nazywane są „złymi tłuszczami", a spożywane w nadmiarze przyczyniają się do powstawania zmian miażdżycowych.

Dieta przyszłej mamy

Czego należy unikać w ciąży?

Czego należy unikać w ciąży? Odtwórz wideo

w ciąży. Są to: słodycze, tłuszcze zwierzęce, tłuszcze trans, sól. Słodycze w ciąży są dużą pokusą, ale tak naprawdę niczego dobrego nie dostarczają (...) organizmowi matki i dziecka. To puste kalorie,...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcze wielonienasycone

Tłuszcze wielonienasycone Odtwórz wideo

Zdrowa dieta powinna być urozmaicona, bogata w tłuszcze, węglowodany i białko. Warto przyjmować odpowiednią ilość produktów, które zawierają kwasy (...) tłuszczowe. Są materiałem budulcowym wszystkich komórek ciała. Należy zwracać uwagę,...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcz, który ratuje życie

Tłuszcz, który ratuje życie

, które odpowiadają za trzy na dziesięć zgonów, obwinia się tłuszcze, w dalszym ciągu przeważające w naszej diecie. Okazuje się jednak, że problemem nie jest ich ilość (...) ****. Tłuszcz tłuszczowi nierówny Tłuszcze...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Właściwości margaryny

Właściwości margaryny

Margaryna, mimo że pochodzenia roślinnego, również jest kaloryczna. Dlatego osoby, które walczą z otyłością lub nadwagą, a nawet te, którym nic nie dolega, powinny stosować ją z umiarem.

Techniki gotowania

Najważniejsze zasady dobrego smażenia

Najważniejsze zasady dobrego smażenia Odtwórz wideo

Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i nie będziemy musieli z niego rezygnować. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej...

Rak prostaty - gruczoł krokowy, czynniki ryzyka, diagnostyka, leczenie

Leczenie raka prostaty

Leczenie raka prostaty Odtwórz wideo

to ma tu znaczenie zarówno wiek, jak i czynniki środowiskowe np. dieta bogata w tłuszcze zwierzęce. Powodem może być także odziedziczenie tej choroby po przodkach

Wegetarianizm i weganizm

Największe kłamstwa na temat diety wegańskiej

Największe kłamstwa na temat diety wegańskiej

racjonalnie zbilansowanej diety, której podstawą są węglowodany złożone, białka zwierzęce i tłuszcze roślinne. Białko zwierzęce jest szkodliwe Weganie (...) naukowe potwierdzają również, że białko zwierzęce...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Źródła kwasów nienasyconych

Źródła kwasów nienasyconych Odtwórz wideo

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są podstawą każdej diety. Można wyróżnić kwasy omega-3, czyli kwasy tłuszczowe zawierające 3 wiązania nienasycone w cząsteczce i kwasy omega-3, zawierające 6 wiązań podwójnych. Najważniejszą funkcją NNKT...