Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie.

Właściwości tłuszczów zwierzęcych

Tłuszcze zwierzęce są zbudowane z glicerolu oraz głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą kwasy: stearynowy, palmitynowy, masłowy, mirystynowy. Kwasy tłuszczowe wchłaniają się w jelitach i we krwi są luźno związane z białkami osocza – albuminami. Lipidy obok glukozy stanowią główny materiał energetyczny. Jego nadmiar jest odkładany w komórkach tłuszczowych – adipocytach – i podczas niedoborów pokarmowych stanowi źródło energii do życia. Co więcej, tkanka tłuszczowa uczestniczy w procesach termoregulacji, gdyż przeciwdziała utracie ciepła z organizmu oraz chroni narządy wewnętrzne przed przegrzaniem oraz urazami. Nasycone kwasy tłuszczowe mirystynowy i palmitynowy, występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego, podnoszą stężenie cholesterolu LDL w surowicy krwi. Z kolei kwas stearynowy obficie występujący w maśle nie podnosi poziomu cholesterolu, dlatego masło może być spożywane w niewielkich ilościach przez osoby chorujące na miażdżycę. Zarówno kwas stearynowy, jak i palmitynowy wykazuje działanie prozakrzepowe, przez co ich zbyt duża ilość w diecie może powodować skrzepy w naczyniach krwionośnych. Nadmiar w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych negatywnie wpływa na zdrowie, gdyż przyspiesza rozwój miażdżycy, chorób nowotworowych jelita grubego oraz sutka, a także raka prostaty.

Polecane wideo:

Zawartość tłuszczu w produktach

Produkt Zawartość w g/100 g Produkt Zawartość w g/100 g
Mleko 3,2% 3,2 Cielęcina, udziec 3,0
Śmietana 18% 18 Wieprzowina, szynka 21,3
Ser gouda 31 Wieprzowina, schab 10,0
Ser edamski 23 Wołowina, pieczeń 3,6
Ser twarogowy chudy 0,5 Parówki 31,0
Żółtko jaja 32 Polędwica luksusowa 10

Cholesterol w diecie

W tłuszczach zwierzęcych znajduje się sporo cholesterolu, który w małych ilościach jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Stanowi on produkt do syntezy hormonów płciowych (testosteronu, estrogenów), kortyzolu oraz witaminy D w skórze. Jednakże nadmiar cholesterolu wpływa negatywnie na zdrowie, gdyż powoduje rozwój chorób układu krążenia – miażdżycy. Bogatym źródłem cholesterolu w diecie są mięso i jego przetwory: wątróbka (wieprzowa i drobiowa), nerki, serduszka, pasztety, mięso wieprzowe smażone. Zawartość cholesterolu w mg na 100 g produktu

Produkt Zawartość w mg/100 g Produkt Zawartość w mg/100 g
Mleko 3,2% 14 Żółtko jaja 1790
Mleko 2% 8 Cielęcina 71
Ser tylżycki 74 Wieprzowina 57
Śmietanka 30% 106 Indyk 81

Zapotrzebowanie na tłuszcz zależy od potrzeb energetycznych organizmu, płci, wieku oraz stanu fizjologicznego, np. ciąża, choroby. Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% energii, z czego tłuszcze nasycone powinny stanowić 10%, a nienasycone kwasy tłuszczowe 15-20% (w tym jednonienasycone 10%).

Komentarze (10)
~Ula
~Ula

Tak, ja je wyeliminowałam bo niby powinna być na takiej bezmięsnej diecie (suplementowałam żelazo i b12) i po nocach śniły mi się parówki, smalec i wątrobka, głowa mnie bolała i ciężko generalnie było myśleć ;) . Trzeba jeść ten tłuszcz zwierzęcy. Koniec kropka :)

Odpowiedz
~BIB
~BIB

“Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie.” Poprawka: Tłuszcze obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar zwierzęcego tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. “W tłuszczach zwierzęcych znajduje się sporo cholesterolu, który w małych ilościach jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.” Nieprawda. Organizm człowieka sam produkuje cholesterol, więc cholesterol z diety jest zbędny. Autorka sugeruje że tłuszcz zwierzęcy i cholesterol są niezbędne w diecie człowieka. Nic bardziej mylnego. Tłuszcze roślinne są zdrowe i wystarczające. Organizm produkuje własny cholesterol. Mięso i produkty zwierzęce nie są potrzebne w ludzkiej diecie. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne i Dietetycy Kanady stwierdziły: „Dobrze zaplanowane wegańskie i inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie dla wszystkich etapów cyklu życia, w tym w okresie ciąży, laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa i dojrzewania. Diety wegetariańskie oferują wiele korzyści odżywczych, w tym niższy poziom tłuszczów nasyconych, cholesterolu i białka zwierzęcego, a także wyższego poziomu węglowodanów, błonnika, magnezu, potasu, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E, oraz związki fitochemiczne.” -“Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: vegetarian diets.”

Odpowiedz
~BIB
~BIB

“Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie.” Poprawka: Tłuszcze obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar zwierzęcego tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. “W tłuszczach zwierzęcych znajduje się sporo cholesterolu, który w małych ilościach jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.” Nieprawda. Organizm człowieka sam produkuje cholesterol, więc cholesterol z diety jest zbędny. Autorka sugeruje że tłuszcz zwierzęcy i cholesterol są niezbędne w diecie człowieka. Nic bardziej mylnego. Tłuszcze roślinne są zdrowe i wystarczające. Organizm produkuje własny cholesterol. Mięso i produkty zwierzęce nie są potrzebne w ludzkiej diecie. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne i Dietetycy Kanady stwierdziły: „Dobrze zaplanowane wegańskie i inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie dla wszystkich etapów cyklu życia, w tym w okresie ciąży, laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa i dojrzewania. Diety wegetariańskie oferują wiele korzyści odżywczych, w tym niższy poziom tłuszczów nasyconych, cholesterolu i białka zwierzęcego, a także wyższego poziomu węglowodanów, błonnika, magnezu, potasu, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E, oraz związki fitochemiczne.” -“Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: vegetarian diets.”

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Tran a promieniowanie

Tran a promieniowanie

Promieniowanie radioaktywne to zdolność jąder atomowych do rozpadu. Radioaktywność pojawia się w przypadku wybuchów termojądrowych w elektrowniach atomowych lub wskutek wybuchu bomby atomowej czy rozpadu radioaktywnych izotopów. Oba przypadki są szkodliwe...

Tłuszcze

Tłuste potrawy

Tłuste potrawy

Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.

Tłuszcze

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek - płynne złoto Oliwa z oliwek ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża ciśnienie krwi i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Environmental Health...

Tłuszcze

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Faza wstępna pielęgnacji włosów Przed kąpielą podgrzej nieco oliwę z oliwek w mikrofali. Wmasuj ją we włosy od cebulek aż po końcówki i pozostaw na 10 do 20 minut. Stosuj ten zabieg przed regularnym myciem głowy szamponem.Serum rozświetlające Wcierając...

Tłuszcze

Nie taki straszny, jak go malują - cholesterol

Czy powinniśmy się obawiać cholesterolu? Czy to, co słyszymy o dobrym i złym cholesterolu jest prawdą? Specjaliści: kardiolog dr n. med. Piotr Gryglas i dietetyk Ula Somow mówią o tym, jak sami możemy regulować stężenie cholesterolu w organizmie.

Tłuszcze

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne?

Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny i sportowy tłumaczy, jaka powinna być proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w naszej codziennej diecie. Wyjaśnia, czym może skutkować nadmiar kwasów omega-6 dla zdrowia. Przypomnijmy przy tej okazji: kwasy tłuszczowe omega-6...

Tłuszcze

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zielone zdrowie Nie jest tajemnicą, że awokado należy do grupy najzdrowszych owoców na świecie. Wystarczy jeść je raz w tygodniu, by poprawić kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki hormonalnej. Lista dobroczynnych właściwości...

Tłuszcze

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów"

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów"

Moc zamknięta w nasionach czarnuszki Już starożytni Egipcjanie docenili zdrowotną moc oleju z czarnuszki, nazywając go „złotem faraonów". Podobno Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z tą miksturą. Dziś wiemy, że nasiona czarnuszki (nazywanej też...

Tłuszcze

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?

Bierzemy pod lupę oleje rafinowane i te tłoczone na zimo Zawierają cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy i mikroelementy. Oleje królują w kuchni i kosmetyce i jest w czym wybierać. Sklepowe półki uginają się od butelek, słoików wypełnionych...