Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie.

Właściwości tłuszczów zwierzęcych

Tłuszcze zwierzęce są zbudowane z glicerolu oraz głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą kwasy: stearynowy, palmitynowy, masłowy, mirystynowy. Kwasy tłuszczowe wchłaniają się w jelitach i we krwi są luźno związane z białkami osocza – albuminami. Lipidy obok glukozy stanowią główny materiał energetyczny. Jego nadmiar jest odkładany w komórkach tłuszczowych – adipocytach – i podczas niedoborów pokarmowych stanowi źródło energii do życia. Co więcej, tkanka tłuszczowa uczestniczy w procesach termoregulacji, gdyż przeciwdziała utracie ciepła z organizmu oraz chroni narządy wewnętrzne przed przegrzaniem oraz urazami. Nasycone kwasy tłuszczowe mirystynowy i palmitynowy, występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego, podnoszą stężenie cholesterolu LDL w surowicy krwi. Z kolei kwas stearynowy obficie występujący w maśle nie podnosi poziomu cholesterolu, dlatego masło może być spożywane w niewielkich ilościach przez osoby chorujące na miażdżycę. Zarówno kwas stearynowy, jak i palmitynowy wykazuje działanie prozakrzepowe, przez co ich zbyt duża ilość w diecie może powodować skrzepy w naczyniach krwionośnych. Nadmiar w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych negatywnie wpływa na zdrowie, gdyż przyspiesza rozwój miażdżycy, chorób nowotworowych jelita grubego oraz sutka, a także raka prostaty.

Polecane wideo:

Zawartość tłuszczu w produktach

Produkt Zawartość w g/100 g Produkt Zawartość w g/100 g
Mleko 3,2% 3,2 Cielęcina, udziec 3,0
Śmietana 18% 18 Wieprzowina, szynka 21,3
Ser gouda 31 Wieprzowina, schab 10,0
Ser edamski 23 Wołowina, pieczeń 3,6
Ser twarogowy chudy 0,5 Parówki 31,0
Żółtko jaja 32 Polędwica luksusowa 10

Cholesterol w diecie

W tłuszczach zwierzęcych znajduje się sporo cholesterolu, który w małych ilościach jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Stanowi on produkt do syntezy hormonów płciowych (testosteronu, estrogenów), kortyzolu oraz witaminy D w skórze. Jednakże nadmiar cholesterolu wpływa negatywnie na zdrowie, gdyż powoduje rozwój chorób układu krążenia – miażdżycy. Bogatym źródłem cholesterolu w diecie są mięso i jego przetwory: wątróbka (wieprzowa i drobiowa), nerki, serduszka, pasztety, mięso wieprzowe smażone. Zawartość cholesterolu w mg na 100 g produktu

Produkt Zawartość w mg/100 g Produkt Zawartość w mg/100 g
Mleko 3,2% 14 Żółtko jaja 1790
Mleko 2% 8 Cielęcina 71
Ser tylżycki 74 Wieprzowina 57
Śmietanka 30% 106 Indyk 81

Zapotrzebowanie na tłuszcz zależy od potrzeb energetycznych organizmu, płci, wieku oraz stanu fizjologicznego, np. ciąża, choroby. Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% energii, z czego tłuszcze nasycone powinny stanowić 10%, a nienasycone kwasy tłuszczowe 15-20% (w tym jednonienasycone 10%).

Komentarze (10)
~Ula
~Ula 9 miesięcy temu

Tak, ja je wyeliminowałam bo niby powinna być na takiej bezmięsnej diecie (suplementowałam żelazo i b12) i po nocach śniły mi się parówki, smalec i wątrobka, głowa mnie bolała i ciężko generalnie było myśleć ;) . Trzeba jeść ten tłuszcz zwierzęcy. Koniec kropka :)

Odpowiedz
~BIB
~BIB ponad rok temu

“Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie.” Poprawka: Tłuszcze obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar zwierzęcego tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. “W tłuszczach zwierzęcych znajduje się sporo cholesterolu, który w małych ilościach jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.” Nieprawda. Organizm człowieka sam produkuje cholesterol, więc cholesterol z diety jest zbędny. Autorka sugeruje że tłuszcz zwierzęcy i cholesterol są niezbędne w diecie człowieka. Nic bardziej mylnego. Tłuszcze roślinne są zdrowe i wystarczające. Organizm produkuje własny cholesterol. Mięso i produkty zwierzęce nie są potrzebne w ludzkiej diecie. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne i Dietetycy Kanady stwierdziły: „Dobrze zaplanowane wegańskie i inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie dla wszystkich etapów cyklu życia, w tym w okresie ciąży, laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa i dojrzewania. Diety wegetariańskie oferują wiele korzyści odżywczych, w tym niższy poziom tłuszczów nasyconych, cholesterolu i białka zwierzęcego, a także wyższego poziomu węglowodanów, błonnika, magnezu, potasu, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E, oraz związki fitochemiczne.” -“Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: vegetarian diets.”

Odpowiedz
~BIB
~BIB ponad rok temu

“Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie.” Poprawka: Tłuszcze obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar zwierzęcego tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. “W tłuszczach zwierzęcych znajduje się sporo cholesterolu, który w małych ilościach jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.” Nieprawda. Organizm człowieka sam produkuje cholesterol, więc cholesterol z diety jest zbędny. Autorka sugeruje że tłuszcz zwierzęcy i cholesterol są niezbędne w diecie człowieka. Nic bardziej mylnego. Tłuszcze roślinne są zdrowe i wystarczające. Organizm produkuje własny cholesterol. Mięso i produkty zwierzęce nie są potrzebne w ludzkiej diecie. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne i Dietetycy Kanady stwierdziły: „Dobrze zaplanowane wegańskie i inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie dla wszystkich etapów cyklu życia, w tym w okresie ciąży, laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa i dojrzewania. Diety wegetariańskie oferują wiele korzyści odżywczych, w tym niższy poziom tłuszczów nasyconych, cholesterolu i białka zwierzęcego, a także wyższego poziomu węglowodanów, błonnika, magnezu, potasu, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E, oraz związki fitochemiczne.” -“Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: vegetarian diets.”

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Faza wstępna pielęgnacji włosów Przed kąpielą podgrzej nieco oliwę z oliwek w mikrofali. Wmasuj ją we włosy od cebulek aż po końcówki i pozostaw na 10 do 20 minut. Stosuj ten zabieg przed regularnym myciem głowy szamponem.Serum rozświetlające Wcierając...

Tłuszcze

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne?

Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny i sportowy tłumaczy, jaka powinna być proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w naszej codziennej diecie. Wyjaśnia, czym może skutkować nadmiar kwasów omega-6 dla zdrowia. Przypomnijmy przy tej okazji: kwasy tłuszczowe omega-6...

Tłuszcze

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?

Bierzemy pod lupę oleje rafinowane i te tłoczone na zimo Zawierają cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy i mikroelementy. Oleje królują w kuchni i kosmetyce i jest w czym wybierać. Sklepowe półki uginają się od butelek, słoików wypełnionych...

Tłuszcze

Tłuste potrawy

Tłuste potrawy

Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.

Tłuszcze

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek - płynne złoto Oliwa z oliwek ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża ciśnienie krwi i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Environmental Health...

Tłuszcze

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zielone zdrowie Nie jest tajemnicą, że awokado należy do grupy najzdrowszych owoców na świecie. Wystarczy jeść je raz w tygodniu, by poprawić kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki hormonalnej. Lista dobroczynnych właściwości...

Tłuszcze

Tran a promieniowanie

Promieniowanie radioaktywne to zdolność jąder atomowych do rozpadu. Radioaktywność pojawia się w przypadku wybuchów termojądrowych w elektrowniach atomowych lub wskutek wybuchu bomby atomowej czy rozpadu radioaktywnych izotopów. Oba przypadki są szkodliwe...

Tłuszcze

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów"

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów"

Moc zamknięta w nasionach czarnuszki Już starożytni Egipcjanie docenili zdrowotną moc oleju z czarnuszki, nazywając go „złotem faraonów". Podobno Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z tą miksturą. Dziś wiemy, że nasiona czarnuszki (nazywanej też...

Tłuszcze

Nie taki straszny, jak go malują - cholesterol

Czy powinniśmy się obawiać cholesterolu? Czy to, co słyszymy o dobrym i złym cholesterolu jest prawdą? Specjaliści: kardiolog dr n. med. Piotr Gryglas i dietetyk Ula Somow mówią o tym, jak sami możemy regulować stężenie cholesterolu w organizmie.