Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Na czym polega trawienie i wchłanianie białek?

 Paula Komendarczuk
29.12.2022 15:05
Trawienie i wchłanianie białek to proces umożliwiający przyswojenie składników odżywczych z pożywienia.
Trawienie i wchłanianie białek to proces umożliwiający przyswojenie składników odżywczych z pożywienia. (Adobe Stock)

Trawienie i wchłanianie białek to proces, który zachodzi w organizmie na skutek spożycia pokarmu. Umożliwia on przyswojenie składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, procesów regeneracyjnych i naprawczych. Na czym polega trawienie i wchłanianie białek?

spis treści

1. Czym są białka?

Białka to niezbędne dla organizmu cząsteczki budulcowe złożone z aminokwasów. Wyróżniamy aż 20 rodzajów białek, 11 z nich potrafimy sami wyprodukować, natomiast pozostałe muszą być dostarczone wraz z pożywieniem, są to tzw. aminokwasy egzogenne.

Niektóre produkty zawierają pełen pakiet białek, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować. Do grupy tej należy mięso, ryby, jaja i produkty mleczne. Część aminokwasów zawierają również strączki, orzechy, zboża i nasiona.

2. Czym polega trawienie białek?

Wstępne nadtrawienie białek rozpoczyna się w jamie ustnej za sprawą dwóch enzymów wydzielanych przez ślinianki razem ze śliną (są to amylaza i lipaza).

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Służą one przede wszystkim do trawienia tłuszczów i węglowodanów, ale jednocześnie naruszają strukturę białek, co ułatwia pracę pozostałym elementom układu pokarmowego.

Żołądek na skutek otrzymania kęsów jedzenia wydziela pepsynę, czyli składową soku żołądkowego. Jest to enzym umożliwiający trawienie białek, czyli rozbijanie ich cząsteczek na mniejsze, tzw. polipeptydy.

Kolejnym etapem tego procesu jest produkowana przez trzustkę trypsyna oraz chymotrypsyna, które dzielą łańcuchy polipeptydowe na mniejsze kawałki.

W dwunastnicy białka są poddane działaniu egzopeptydaz, które dzielą krótkie sekwencje polipetydów na di- i tripeptydy. Następnie trafiają one do jelita cienkiego, gdzie rozpadają się do postaci pojedynczych aminokwasów, które organizm jest w stanie przyswoić.

3. Na czym polega wchłanianie białek?

W jelicie cienkim białka rozpadają się do pojedynczych aminokwasów i w tej samej części układu pokarmowego dochodzi do ich wchłaniania. Jelito ma długość około 6 metrów, co pozwala na dokładne trawienie składników odżywczych oraz ich przyswojenie.

Proces ten ułatwia obecność mikrokosmków, czyli wypustek skierowanych w stronę otworu w jelicie. Wnętrze tej części przewodu pokarmowego jest mocno pofałdowane, co sprawia, że powierzchnia chłonna staje się większa i pozwala na trawienie dużej ilości substancji.

4. Jak poprawić wchłanianie białek?

Nasz organizm nigdy nie przyswaja białka w całości, a na proces trawienia ogromny wpływ ma nasz tryb życia oraz nawyki żywieniowe. Z tego względu warto zadbać o swój układ pokarmowy, pamiętając o następujących wskazówkach:

  • obecność źródła białka w każdym posiłku,
  • spożywanie źródeł roślinnych i zwierzęcych białka,
  • spokojne jedzenie, w siedzącej pozycji,
  • powolne, dokładne gryzienie pokarmu,
  • unikanie treningu tuż po jedzeniu,
  • unikanie częstego picia alkoholu,
  • rezygnacja z palenia papierosów,
  • regularne badania kontrolne,
  • jedzenie o stałych porach,
  • niejedzenie w nocy,
  • zadbanie o ciągłość snu (7-8 h dziennie),
  • stosowanie suplementów z probiotykami (szczep B. Coagulans).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze