Trwa ładowanie...

Na czym polega trawienie i wchłanianie białek?

Trawienie i wchłanianie białek to proces, który zachodzi w organizmie na skutek spożycia pokarmu. Umożliwia on przyswojenie składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, procesów regeneracyjnych i naprawczych. Na czym polega trawienie i wchłanianie białek?

spis treści

1. Czym są białka?

Białka to niezbędne dla organizmu cząsteczki budulcowe złożone z aminokwasów. Wyróżniamy aż 20 rodzajów białek, 11 z nich potrafimy sami wyprodukować, natomiast pozostałe muszą być dostarczone wraz z pożywieniem, są to tzw. aminokwasy egzogenne.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Niektóre produkty zawierają pełen pakiet białek, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować. Do grupy tej należy mięso, ryby, jaja i produkty mleczne. Część aminokwasów zawierają również strączki, orzechy, zboża i nasiona.

2. Czym polega trawienie białek?

Wstępne nadtrawienie białek rozpoczyna się w jamie ustnej za sprawą dwóch enzymów wydzielanych przez ślinianki razem ze śliną (są to amylaza i lipaza).

Służą one przede wszystkim do trawienia tłuszczów i węglowodanów, ale jednocześnie naruszają strukturę białek, co ułatwia pracę pozostałym elementom układu pokarmowego.

Żołądek na skutek otrzymania kęsów jedzenia wydziela pepsynę, czyli składową soku żołądkowego. Jest to enzym umożliwiający trawienie białek, czyli rozbijanie ich cząsteczek na mniejsze, tzw. polipeptydy.

Kolejnym etapem tego procesu jest produkowana przez trzustkę trypsyna oraz chymotrypsyna, które dzielą łańcuchy polipeptydowe na mniejsze kawałki.

W dwunastnicy białka są poddane działaniu egzopeptydaz, które dzielą krótkie sekwencje polipetydów na di- i tripeptydy. Następnie trafiają one do jelita cienkiego, gdzie rozpadają się do postaci pojedynczych aminokwasów, które organizm jest w stanie przyswoić.

3. Na czym polega wchłanianie białek?

W jelicie cienkim białka rozpadają się do pojedynczych aminokwasów i w tej samej części układu pokarmowego dochodzi do ich wchłaniania. Jelito ma długość około 6 metrów, co pozwala na dokładne trawienie składników odżywczych oraz ich przyswojenie.

Proces ten ułatwia obecność mikrokosmków, czyli wypustek skierowanych w stronę otworu w jelicie. Wnętrze tej części przewodu pokarmowego jest mocno pofałdowane, co sprawia, że powierzchnia chłonna staje się większa i pozwala na trawienie dużej ilości substancji.

4. Jak poprawić wchłanianie białek?

Nasz organizm nigdy nie przyswaja białka w całości, a na proces trawienia ogromny wpływ ma nasz tryb życia oraz nawyki żywieniowe. Z tego względu warto zadbać o swój układ pokarmowy, pamiętając o następujących wskazówkach:

  • obecność źródła białka w każdym posiłku,
  • spożywanie źródeł roślinnych i zwierzęcych białka,
  • spokojne jedzenie, w siedzącej pozycji,
  • powolne, dokładne gryzienie pokarmu,
  • unikanie treningu tuż po jedzeniu,
  • unikanie częstego picia alkoholu,
  • rezygnacja z palenia papierosów,
  • regularne badania kontrolne,
  • jedzenie o stałych porach,
  • niejedzenie w nocy,
  • zadbanie o ciągłość snu (7-8 h dziennie),
  • stosowanie suplementów z probiotykami (szczep B. Coagulans).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza