Kolejność jedzenia produktów może mieć wpływ na poziom cukru we krwi

Nieustannie, z roku na rok, wzrasta liczba Polaków chorujących na cukrzycę. Z badań szacunkowych wynika, że już nawet 3 miliony rodaków muszą zmagać się z tą metaboliczną chorobą, a na świecie dotyka ona już ponad 370 milionów osób.

Najnowsze badania pokazują, że na powodzenie leczenia cukrzycy wpływa nie tylko prawidłowa dieta, przyjmowanie leków i aktywność fizyczna, ale także kolejność spożywanych podczas choroby pokarmów.

Cukrzyca a nadciśnienie

Winne węglowodany

Okazuje się, że spożywając białka i warzywa przed węglowodanami, wpływamy na niższy poziom cukru we krwi i insuliny po posiłku. Dieta jest kluczowym elementem w terapii cukrzycy, o którym zapomina duża część pacjentów, a zmiana nawyków żywieniowych okazuje się być dla nich nie lada trudnością.

Tymczasem węglowodany najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi i według specjalistów w dziedzinie diabetologii powinno się je całkowicie wyeliminować z diety. Jednak większość chorych nie potrafi z nich zrezygnować.

Najnowsze badania wskazują na łatwiejszy sposób kontroli nad cukrem we krwi, bez rezygnacji z ulubionych składników pokarmowych.

Poziom cukru we krwi kluczem do zdrowia

Utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi ma kluczowe znaczenie dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Jeśli cukier we krwi podskoczy do zbyt wysokiego poziomu, może doprowadzić do poważnych powikłań, a nawet do zaburzenia pracy serca.

W trakcie przeprowadzonego eksperymentu przebadano 11 osób, które zmagały się z cukrzycą typu 2 i były otyłe. Cała grupa była doustnie leczona metforminą.

Badani otrzymali standardowy posiłek składający się z warzyw, białek, węglowodanów i tłuszczu: piersi kurczaka, brokułów z masłem, sałaty z pomidorami i nieskotłuszczowym sosem, chleba oraz soku pomarańczowego.

W czasie całego badania wszystkim osobom podano tak zbilansowany posiłek dwukrotnie.

Przed podaniem posiłku lekarze zbadali poziom cukru na czczo i pouczyli badanych o kolejności jedzenia kolejnych składników według schematu: węglowodany, białka, warzywa i tłuszcz.

Następnie naukowcy zmierzyli poziom cukru w 30, 60 i 120 minut po posiłku. Tydzień później eksperyment został powtórzony, jednak teraz kolejność produktów została zmieniona.

Tym razem pacjenci najpierw jedli tłuszcz, warzywa i białka, a następnie węglowodany. Podobnie jak tydzień wcześniej, pobrano od nich próbki krwi w ciągu 30, 60 i 120 minut po posiłku.

Cukrzyca a dieta

Badanie pokazało, że po zjedzeniu węglowodanów jako ostatniej części posiłku, poziom cukru we krwi uczestników był średnio niższy o 29 proc. po 30 minutach, 37 proc. po 60 minutach i 17 proc. po 120 minutach w porównaniu z wynikami uzyskanymi po pierwszym posiłku.

Poziom insuliny był również znacznie niższy, kiedy badani jako pierwsze jedli warzywa, białko i tłuszcz. I chociaż przeprowadzone badanie wymaga kontynuacji i rozszerzenia spektrum, to już teraz można powiedzieć, że każdy diabetyk cierpiący na cukrzycę typu 2 może w łatwy sposób wspomóc leczenie odpowiednim bilansowaniem swoich posiłków i kolejnością jedzenia ich składników.

 

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Cukrzyca typu 2 - charakterystyka, leczenie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Cukrzyca typu 2 - charakterystyka, leczenie
Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego dochodzi do wahań cukru we krwi?

Dlaczego dochodzi do wahań cukru we krwi?

dłużej. Tak samo dzieje się w przypadku pizzy, frytek oraz innych produktów bogatych w węglowodany oraz tłuszcze. Sprawdź poziom cukru we krwi dwie (...) godziny po zjedzeniu takich...

Słodycze

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

te - w nadmiarze - prowadzą do otyłości, cukrzycy i chorób serca. Jeśli więc ograniczysz cukier, zmniejszysz poziom trójglicerydów we krwi. Spadnie (...) po odstawieniu cukru. Spadnie...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Jak kontrolować poziom cukru?

Jak kontrolować poziom cukru?

zawartością protein wolniej się trawi i sprawia, że nie skacze poziom cukru we krwi. Znajdź alternatywy Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, zjedz (...) Kontrola cukru...

Substancje słodzące

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?

poziom cukru we krwi sprzyjają rozwojowi chorób krążenia. Niedobór witamin i minerałów Często sięgasz po cukierki, ciastka i czekoladę? Prawdopodobnie (...) słodycze zastępują ci normalne posiłki, co...

Produkty żywnościowe

Dieta, która poprawia humor i zwiększa energię

Dieta, która poprawia humor i zwiększa energię

także przez dostarczenie kofeiny. Dla poprawy nastroju najlepsze jest jedzenie pokarmów, które utrzymują stały poziom cukru we krwi i wpływają na równowagę chemiczną (...) szczęścia...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia

Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia

dla serca tłuszcze omega-3. Poza tym, regularne spożywanie tego owocu może regulować poziom cukru we krwi oraz zmniejszać zaburzenia pracy serca (...) dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3...

Składniki odżywcze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

energię, organizm musi wychwycić glukozę z krwi. W tym celu trzustka wytwarza hormon insulinę. W rezultacie poziom cukru może nagle spaść (...) się od cukru? Znakiem ostrzegawczym może...

Składniki odżywcze

Jedzenie bez cukru, którego lepiej unikać

Jedzenie bez cukru, którego lepiej unikać

przetworzonej mąki, często zawierają tłuszcze trans, które podniosą poziom cukru we krwi i wspomagać będą produkcję złego cholesterolu. Nie miej złudzeń (...) Lody bez cukru...

Przyczyny cukrzycy

Zaskakujące przyczyny cukrzycy

Zaskakujące przyczyny cukrzycy

na ekspozycję na niebieskie światło z ekranów telewizorów, laptopów i telefonów komórkowych. Promieniowanie to zaburza poziom cukru we krwi, co może prowadzić (...) poziom cukru...