Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Kolejność jedzenia produktów może mieć wpływ na poziom cukru we krwi

 Aleksandra Miłosz
24.11.2018 23:29
Kolejność jedzenia produktów może mieć wpływ na poziom cukru we krwi
Kolejność jedzenia produktów może mieć wpływ na poziom cukru we krwi (Grafika / Shutterstock)

Nieustannie, z roku na rok, wzrasta liczba Polaków chorujących na cukrzycę. Z badań szacunkowych wynika, że już nawet 3 miliony rodaków muszą zmagać się z tą metaboliczną chorobą, a na świecie dotyka ona już ponad 370 milionów osób.

Najnowsze badania pokazują, że na powodzenie leczenia cukrzycy wpływa nie tylko prawidłowa dieta, przyjmowanie leków i aktywność fizyczna, ale także kolejność spożywanych podczas choroby pokarmów.

1. Winne węglowodany

Pieczywo to największe źródło węglowodanów, z którego nie wszyscy diabetycy potrafią zrezygnować. I chociaż najnowsze badania udowodniły, że nie zawsze jest to konieczne, to pieczywo z białej mąki warto zastąpić pieczywem pełnoziarnistym
Pieczywo to największe źródło węglowodanów, z którego nie wszyscy diabetycy potrafią zrezygnować. I chociaż najnowsze badania udowodniły, że nie zawsze jest to konieczne, to pieczywo z białej mąki warto zastąpić pieczywem pełnoziarnistym

Okazuje się, że spożywając białka i warzywa przed węglowodanami, wpływamy na niższy poziom cukru we krwi i insuliny po posiłku. Dieta jest kluczowym elementem w terapii cukrzycy, o którym zapomina duża część pacjentów, a zmiana nawyków żywieniowych okazuje się być dla nich nie lada trudnością.

Zobacz film: "Jaki wpływ na życie ma cukrzyca?"

Tymczasem węglowodany najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi i według specjalistów w dziedzinie diabetologii powinno się je całkowicie wyeliminować z diety. Jednak większość chorych nie potrafi z nich zrezygnować.

Najnowsze badania wskazują na łatwiejszy sposób kontroli nad cukrem we krwi, bez rezygnacji z ulubionych składników pokarmowych.

2. Poziom cukru we krwi kluczem do zdrowia

Udowodniono, że poziom cukru we krwi najbardziej gwałtownie podnosi się po spożyciu węglowodanów, czyli m.in. pieczywa i słodyczy
Udowodniono, że poziom cukru we krwi najbardziej gwałtownie podnosi się po spożyciu węglowodanów, czyli m.in. pieczywa i słodyczy

Utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi ma kluczowe znaczenie dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Jeśli cukier we krwi podskoczy do zbyt wysokiego poziomu, może doprowadzić do poważnych powikłań, a nawet do zaburzenia pracy serca.

W trakcie przeprowadzonego eksperymentu przebadano 11 osób, które zmagały się z cukrzycą typu 2 i były otyłe. Cała grupa była doustnie leczona metforminą.

Badani otrzymali standardowy posiłek składający się z warzyw, białek, węglowodanów i tłuszczu: piersi kurczaka, brokułów z masłem, sałaty z pomidorami i nieskotłuszczowym sosem, chleba oraz soku pomarańczowego.

W czasie całego badania wszystkim osobom podano tak zbilansowany posiłek dwukrotnie.

Przed podaniem posiłku lekarze zbadali poziom cukru na czczo i pouczyli badanych o kolejności jedzenia kolejnych składników według schematu: węglowodany, białka, warzywa i tłuszcz.

Następnie naukowcy zmierzyli poziom cukru w 30, 60 i 120 minut po posiłku. Tydzień później eksperyment został powtórzony, jednak teraz kolejność produktów została zmieniona.

Tym razem pacjenci najpierw jedli tłuszcz, warzywa i białka, a następnie węglowodany. Podobnie jak tydzień wcześniej, pobrano od nich próbki krwi w ciągu 30, 60 i 120 minut po posiłku.

3. Cukrzyca a dieta

Badanie pokazało, że po zjedzeniu węglowodanów jako ostatniej części posiłku, poziom cukru we krwi uczestników był średnio niższy o 29 proc. po 30 minutach, 37 proc. po 60 minutach i 17 proc. po 120 minutach w porównaniu z wynikami uzyskanymi po pierwszym posiłku.

Poziom insuliny był również znacznie niższy, kiedy badani jako pierwsze jedli warzywa, białko i tłuszcz. I chociaż przeprowadzone badanie wymaga kontynuacji i rozszerzenia spektrum, to już teraz można powiedzieć, że każdy diabetyk cierpiący na cukrzycę typu 2 może w łatwy sposób wspomóc leczenie odpowiednim bilansowaniem swoich posiłków i kolejnością jedzenia ich składników.

 

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze