Trwa ładowanie...

Niszczy kości, płuca, serce. Groźny niedobór

 Karolina Rozmus
13.08.2023 14:06
Cenna witamina. Jej nie dobór niszczy nie tylko kości, ale i płuca
Cenna witamina. Jej nie dobór niszczy nie tylko kości, ale i płuca (Getty Images)

Mniejsza pojemność płuc, astma, a nawet przewlekła obturacyjna choroba płuc może być powiązana z niedoborem pewnej niepozornej witaminy. Mało kto pamięta o niej na co dzień, a w rzeczywistości obecna jest w każdym narządzie ciała - w wątrobie, mózgu, sercu, trzustce i kościach.

spis treści

1. Niedobór witaminy K niekorzystny dla zdrowia płuc

Duńscy naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze odkryli, że witamina K może mieć związek ze złą kondycją układu oddechowego. 4000 uczestników w wieku od 24 do 77 lat wzięło udział w badaniu krwi oraz płuc, tj. spirometrii.

Badani musieli również wypełnić ankietę dotyczącą stanu ich zdrowia i stylu życia. Analiza zebranych danych ujawniła, że niski poziom witaminy K idzie w parze z mniejszą pojemnością płuc. Co więcej, osoby z niedoborami witaminy częściej deklarowali przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP), astmę lub świszczący oddech.

Badani częściej zgłaszali problemy ze świszczącym oddechem, astmę czy POChP
Badani częściej zgłaszali problemy ze świszczącym oddechem, astmę czy POChP (Getty Images)
Zobacz film: "Witaminowe mity"

- Wiemy już, że witamina K odgrywa ważną rolę dla układu krwiotwórczego. Badania zaczynają pokazywać, że jest również ważna dla zdrowia serca i kości, ale było bardzo mało badań dotyczących witaminy K i płuc – wyjaśnia dr Torkil Jespersen.

Dodaje, że badanie jest również dowodem na konieczność przeprowadzenia dalszych analiz, np. dotyczących pozytywnego wpływu suplementacji witaminy w kontekście zdrowia płuc czy chorób ich dopadających.

2. Objawy niedoboru zauważysz na skórze

Witamina K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i występuje w dwóch postaciach. Pierwsza to filochinon (witamina K1), występujący w zielonych warzywach liściastych, takich jak kapusta włoska, jarmuż i szpinak. Drugi natomiast, menachinon (witamina K2), wytwarzany jest przez bakterie w organizmie człowieka, może też znajdować się w niektórych produktach odzwierzęcych czy żywności fermentowanej.

Odgrywa kluczową rolę we wspomaganiu krzepnięcia krwi, zapobiegając nadmiernemu krwawieniu. Badania wskazują, że suplementacja witaminy K2 może zapobiegać utracie masy kostnej i osteoporozie. Niedobór może zwiększać ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych, jak zawał mięśnia sercowego czy zaburzeń neurologicznych.

Niektóre badania sugerują również, że brak witaminy K w organizmie może nawet przyczyniać się do rozwoju miażdżycy czy chorób nowotworowych.

Niedobór witaminy K może się manifestować przez:

  • wydłużony czas gojenia się ran,
  • krwotoki,
  • zaburzenia pracy jelit,
  • łatwe pojawianie się na skórze siniaków,
  • obfite miesiączki,
  • krwiomocz.

Niedobory nie są częste, natomiast istnieje szeroka grupa osób, które są na nie narażone. To m.in. pacjenci z chorobą Leśniowskiego-Crohna czy celiakią, a także osoby niedożywione lub spożywające nadmierne ilości alkoholu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze