Wielu Polaków łyka to codziennie. Może być toksyczne dla serca i wątroby

Lekarze ostrzegają przed przedawkowaniem suplementów. Wiele osób zakłada, że po zimie warto wzmocnić organizm koktajlem witamin. Tymczasem specjaliści podkreślają, że lepiej uzupełniać niedobory dzięki diecie, bo to ochroni nas przed przedawkowaniem.

Uwaga na przyjmowanie suplementów z witaminami. Łatwo o przedawkowanieUwaga na przyjmowanie suplementów z witaminami. Łatwo o przedawkowanie
Źródło zdjęć: © East News
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Czy można przedawkować witaminy?

Suplementy zawierające witaminy i minerały są wskazane, jeżeli rzeczywiście cierpimy na niedobory. Mimo że są dostępne bez recepty - ich przyjmowanie i dawkowanie zawsze powinno być skonsultowane z lekarzem.

Wiele kobiet regularnie sięga m.in. po żelazo, okazuje się, że może to mieć groźne skutki, zwłaszcza w przypadku kobiet, które są po menopauzie.

- Nadmiar żelaza jest toksyczny dla wątroby, serca i mózgu - ostrzega dr Deborah Lee z Dr Fox Pharmacy cytowana przez Express.co.uk.

Przyjmowanie jednocześnie wapnia, magnezu i żelaza może się wykluczać i osłabiać działanie innych leków
Przyjmowanie jednocześnie wapnia, magnezu i żelaza może się wykluczać i osłabiać działanie innych leków © Getty Images

Powikłaniami grozi też przyjmowanie na własną rękę dziurawca zwyczajnego, który może zakłócać wchłanianie wielu leków, m.in. statyn stosowanych w leczeniu hipercholesterolemii.

Okazuje się, że można przedawkować nawet witaminę C. Jej odpowiedni poziom wspiera układ odpornościowy, ale najlepiej, jeśli dostarczamy ją organizmowi przez odpowiednią dietę. Jeżeli nagle zaczynamy przyjmować zwiększone dawki suplementów, może to przynieść odwrotny efekt od zamierzonego. Przyjmowanie ponad 2 tys. mg wit. C dziennie może powodować nudności, wymioty, biegunkę i bóle głowy. Podobnie może się skończyć przedawkowanie cynku.

Dr Lee radzi, by sprawdzić, czy produkty, które przyjmujemy można łączyć. Na przykład magnez nie powinien być przyjmowany razem z innymi witaminami, bo utrudnia ich wchłanianie.

Prawidłowe dawki witaminy D

Najnowsze wytyczne opublikowane w czasopiśmie "Nutrients" wskazują, że ponad 90 proc. mieszkańców Polski ma za niskie stężenie witaminy D w organizmie, z czego nawet 60 proc. może mieć ciężki niedobór.

"Wykazano, że niedobór witaminy D jest jednym z czynników ryzyka wielu chorób i śmiertelności ogólne" - podkreślają autorzy pracy.

Przedawkowanie witaminy D występuje stosunkowo rzadko, ale trzeba na to uważać. Nadmiar również jest groźny i może doprowadzić do gromadzenia wapnia w tętnicach, nerkach czy sercu. To zwiększa ryzyko zaburzeń pracy serca i mózgu.

Sposób na uzupełnienie witamin i minerałów

Eksperci przypominają, że nadmierna suplementacja może doprowadzić do hiperwitaminozy. Najczęściej dotyczy to witaminy K, A, D oraz E, które są gromadzone w tkankach tłuszczowych, a ich nadmiar nie jest wydalany z moczem. Dużo bezpieczniejszym rozwiązaniem jest urozmaicenie diety w potrzebne substancje.

- Naprawdę nie można uzyskać toksycznych dawek składników odżywczych poprzez jedzenie, ale można uzyskać toksyczne dawki poprzez suplementy - podkreśla dr Beth Kitchin ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu w Alabamie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"