Odpowiada za raka u młodych. "Komórki zaczynają rozrastać się w niekontrolowany sposób"
Lekarze alarmują, że za rakiem, który coraz częściej jest wykrywany u młodych osób, stoi fatalna dieta. Obwiniają za to szczególnie wysoko przetworzone jedzenie, w tym czerwone mięso. Ich jedzenie to pierwszy krok m.in. do raka jelita grubego i innych nowotworów przewodu pokarmowego.
1. Przetworzona żywność napędza raka
Niedawno informowaliśmy o alarmującym trendzie związanym ze wzrostem nowotworów u młodych osób. Rak uderza w pokolenie X i milenialsów, którzy są bardziej narażeni na aż 17 nowotworów, w tym raka jelita grubego, żołądka, trzustki czy piersi, niż starsze roczniki. Rośnie też ryzyko śmierci.
Po tych doniesieniach eksperci od żywienia i lekarze ostrzegają, że wzrost przypadków nowotworów u młodych osób to w dużej mierze wynik niezdrowego odżywiania. Szczególnie szkodliwa jest ultraprzetworzona żywność.
- Zalecamy, by jeść jak najmniej żywności nadmiernie przetworzonej, bogatej w tłuszcze nasycone, cukier i sól – podkreślił Matthew Lambert, dietetyk ze Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, cytowany przez "Daily Mail".
Eksperci Cancer Research UK ostrzegają, że dieta bogata w cukier, a uboga w błonnik, to pierwszy krok do raka.
Prof. Charles Swanton, onkolog i główny klinicysta w Cancer Research UK, zwraca uwagę m.in. na przypadki raka jelita grubego o wczesnym początku, które mogą być zainicjowane przez bakterie jelitowe występujące u osób, które stosują taką właśnie dietę.
Tymczasem rak jelita grubego należy do nowotworów, których rozwój w dużej mierze zależy od nas. Można więc zrobić wiele, by go uniknąć. Aż w 80 proc. warunkują to czynniki środowiskowe, a jednym z najważniejszych jest dieta.
- Jeśli jest uboga w warzywa i owoce, które są m.in. źródłem błonnika, a bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, konserwanty i cukier, to ma bardzo szkodliwy wpływ na mikrobiotę jelitową, która zmieniając swój skład, tworzy w jelitach środowisko prozapalne i pronowotworowe - ostrzega w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog prof. Wojciech Marlicz.
2. Prosta droga do raka
Gastrolog podkreśla, że monotonna dieta, oparta tylko na przetworzonym jedzeniu i słodzonych napojach bogatych we fruktozę, zmniejsza różnorodność mikrobioty jelitowej.
Tymczasem równowaga mikrobioty jest kluczowa, by organizm mógł dobrze funkcjonować.
- Zaburzenie równowagi oznacza, że pożytecznych bakterii o działaniu antyzapalnym, np. Akkermansia muciniphila, jest coraz mniej, a tych prozapalnych, w tym Fusobacterium nucleatum, przybywa. Konsekwencją jest nieprawidłowa stymulacja komórek nabłonka jelitowego, które zaczynają się rozrastać w niekontrolowany sposób, co prowadzi do nowotworów - mówi ekspert.
W Polsce najbardziej wyrazisty trend związany ze wzrostem zachorowań na raka u młodych osób dotyczy aktualnie grupy wiekowej 30-39 lat, w której takich przypadków przybywa najszybciej.
Ryzyko zachorowania związane z niezdrową dietą nie dotyczy jednak tylko raka jelita grubego, ale także innych nowotworów.
- Unikam fast foodów oraz produktów bogatych w cukier, ponieważ zwiększają ryzyko raka wątroby oraz nowotworów układu pokarmowego - podkreślał w rozmowie z WP abcZdrowie onkolog, prof. Piotr Rutkowski, kierownik Kliniki Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków.
Z kolei naukowcy z Imperial College School of Public Health odkryli, że wysoko przetworzona żywność wiąże się z większym ryzykiem raka ogólnie, a w szczególności z rakiem jajnika i nowotworami mózgu.
Cleveland Clinic Journal of Medicine podaje również, że ultraprzetworzona żywność naraża także na raka przełyku (ryzyko wyższe o 24 proc.) oraz raka głowy i szyi (ryzyko wyższe o 23 proc.).
3. Uwaga na przetworzone mięso
Chcąc się pozbyć z diety wysoko przetworzonej żywności, należy unikać jak ognia m.in. fast foodów, słodyczy, gotowych dań i słodzonych napojów.
Szczególną uwagę eksperci zwracają na przetworzone czerwone mięso, które zostało uznane za rakotwórcze przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem.
To wyjątkowo szkodliwe mięso, co już niejednokrotnie potwierdzali naukowcy. Okazało się m.in., że osoby spożywające więcej czerwonego mięsa lub mięsa przetworzonego mają aż o 30-40 proc. wyższe ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
- Spożywanie żywności zawierającej konserwanty azotanowe lub azotynowe, żywności wędzonej oraz czerwonego mięsa ma wyraźny związek z ryzykiem raka – zwraca uwagę dr Nicholas DeVito z Duke University Medical Center, cytowany przez serwis nypost.com.
Zaznacza, że aktualnie większość jego nowych pacjentów to osoby poniżej 45. roku życia, a za tą niepokojącą tendencją stoją złe wybory żywieniowe i dieta oparta na smażonym jedzeniu, a także czerwonym mięsie i słodkich napojach.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.