Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Odpowiada za raka u młodych. "Komórki zaczynają rozrastać się w niekontrolowany sposób"

 Katarzyna Prus
26.08.2024 12:25
Coraz więcej młodych z rakiem. Lekarze obwiniają dietę
Coraz więcej młodych z rakiem. Lekarze obwiniają dietę (Getty Images, East News)

Lekarze alarmują, że za rakiem, który coraz częściej jest wykrywany u młodych osób, stoi fatalna dieta. Obwiniają za to szczególnie wysoko przetworzone jedzenie, w tym czerwone mięso. Ich jedzenie to pierwszy krok m.in. do raka jelita grubego i innych nowotworów przewodu pokarmowego.

spis treści

1. Przetworzona żywność napędza raka

Niedawno informowaliśmy o alarmującym trendzie związanym ze wzrostem nowotworów u młodych osób. Rak uderza w pokolenie X i milenialsów, którzy są bardziej narażeni na aż 17 nowotworów, w tym raka jelita grubego, żołądka, trzustki czy piersi, niż starsze roczniki. Rośnie też ryzyko śmierci.

Po tych doniesieniach eksperci od żywienia i lekarze ostrzegają, że wzrost przypadków nowotworów u młodych osób to w dużej mierze wynik niezdrowego odżywiania. Szczególnie szkodliwa jest ultraprzetworzona żywność.

- Zalecamy, by jeść jak najmniej żywności nadmiernie przetworzonej, bogatej w tłuszcze nasycone, cukier i sól – podkreślił Matthew Lambert, dietetyk ze Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, cytowany przez "Daily Mail".

Zobacz film: "Dowiedziała się, że ma raka. Teraz uświadamia innych"
Lekarze nie mają wątpliwości, że przetworzone jedzenie sprzyja nowotworom
Lekarze nie mają wątpliwości, że przetworzone jedzenie sprzyja nowotworom (Getty Images)

Eksperci Cancer Research UK ostrzegają, że dieta bogata w cukier, a uboga w błonnik, to pierwszy krok do raka.

Prof. Charles Swanton, onkolog i główny klinicysta w Cancer Research UK, zwraca uwagę m.in. na przypadki raka jelita grubego o wczesnym początku, które mogą być zainicjowane przez bakterie jelitowe występujące u osób, które stosują taką właśnie dietę.

Tymczasem rak jelita grubego należy do nowotworów, których rozwój w dużej mierze zależy od nas. Można więc zrobić wiele, by go uniknąć. Aż w 80 proc. warunkują to czynniki środowiskowe, a jednym z najważniejszych jest dieta.

- Jeśli jest uboga w warzywa i owoce, które są m.in. źródłem błonnika, a bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, konserwanty i cukier, to ma bardzo szkodliwy wpływ na mikrobiotę jelitową, która zmieniając swój skład, tworzy w jelitach środowisko prozapalne i pronowotworowe - ostrzega w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog prof. Wojciech Marlicz.

2. Prosta droga do raka

Gastrolog podkreśla, że monotonna dieta, oparta tylko na przetworzonym jedzeniu i słodzonych napojach bogatych we fruktozę, zmniejsza różnorodność mikrobioty jelitowej.

Tymczasem równowaga mikrobioty jest kluczowa, by organizm mógł dobrze funkcjonować.

- Zaburzenie równowagi oznacza, że pożytecznych bakterii o działaniu antyzapalnym, np. Akkermansia muciniphila, jest coraz mniej, a tych prozapalnych, w tym Fusobacterium nucleatum, przybywa. Konsekwencją jest nieprawidłowa stymulacja komórek nabłonka jelitowego, które zaczynają się rozrastać w niekontrolowany sposób, co prowadzi do nowotworów - mówi ekspert.

W Polsce najbardziej wyrazisty trend związany ze wzrostem zachorowań na raka u młodych osób dotyczy aktualnie grupy wiekowej 30-39 lat, w której takich przypadków przybywa najszybciej.

Ryzyko zachorowania związane z niezdrową dietą nie dotyczy jednak tylko raka jelita grubego, ale także innych nowotworów.

- Unikam fast foodów oraz produktów bogatych w cukier, ponieważ zwiększają ryzyko raka wątroby oraz nowotworów układu pokarmowego - podkreślał w rozmowie z WP abcZdrowie onkolog, prof. Piotr Rutkowski, kierownik Kliniki Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków.

Z kolei naukowcy z Imperial College School of Public Health odkryli, że wysoko przetworzona żywność wiąże się z większym ryzykiem raka ogólnie, a w szczególności z rakiem jajnika i nowotworami mózgu.

Cleveland Clinic Journal of Medicine podaje również, że ultraprzetworzona żywność naraża także na raka przełyku (ryzyko wyższe o 24 proc.) oraz raka głowy i szyi (ryzyko wyższe o 23 proc.).

3. Uwaga na przetworzone mięso

Chcąc się pozbyć z diety wysoko przetworzonej żywności, należy unikać jak ognia m.in. fast foodów, słodyczy, gotowych dań i słodzonych napojów.

Szczególną uwagę eksperci zwracają na przetworzone czerwone mięso, które zostało uznane za rakotwórcze przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem.

To wyjątkowo szkodliwe mięso, co już niejednokrotnie potwierdzali naukowcy. Okazało się m.in., że osoby spożywające więcej czerwonego mięsa lub mięsa przetworzonego mają aż o 30-40 proc. wyższe ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

- Spożywanie żywności zawierającej konserwanty azotanowe lub azotynowe, żywności wędzonej oraz czerwonego mięsa ma wyraźny związek z ryzykiem raka – zwraca uwagę dr Nicholas DeVito z Duke University Medical Center, cytowany przez serwis nypost.com.

Zaznacza, że aktualnie większość jego nowych pacjentów to osoby poniżej 45. roku życia, a za tą niepokojącą tendencją stoją złe wybory żywieniowe i dieta oparta na smażonym jedzeniu, a także czerwonym mięsie i słodkich napojach.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze