NewsyWitamina, która może chronić przed rakiem jelita grubego. Obiecujące wyniki badań

Witamina, która może chronić przed rakiem jelita grubego. Obiecujące wyniki badań

Witamina D, znana przede wszystkim jako kluczowy składnik dla zdrowia kości, może odgrywać również istotną rolę w zapobieganiu nowotworom – szczególnie rakowi jelita grubego. Takie wnioski płyną z szerokiej analizy badań przeprowadzonej przez zespół naukowców z Uniwersytetu Semmelweisa na Węgrzech.

Wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Obiecujące wyniki badań
Wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Obiecujące wyniki badań
Źródło zdjęć: © Getty Images

1,3 mln pacjentów i jasny sygnał

Węgierscy badacze przeanalizowali dane pochodzące z 50 wcześniejszych badań, obejmujących łącznie ponad 1,3 mln osób. Wyniki pokazały, że osoby z odpowiednim poziomem witaminy D miały nawet od 25 do 58 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Co więcej, suplementacja witaminy D wiązała się z redukcją ryzyka o 4 proc. na każde dodatkowe 2,5 mcg spożywanego dziennie.

Badanie wskazuje również, że pacjenci z rozpoznanym rakiem jelita, którzy mieli wyższy poziom witaminy D we krwi, odnotowywali lepsze rokowania. W jednym z analizowanych przypadków pacjenci z zaawansowanym stadium choroby, którzy przyjmowali wysokie dawki tej witaminy, żyli średnio o dwa miesiące dłużej.

Witamina D w walce z rakiem jelita grubego

Witamina D wspiera układ odpornościowy, a jej działanie przeciwnowotworowe może polegać m.in. na tłumieniu stanów zapalnych, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów, oraz na wspomaganiu niszczenia komórek rakowych. Może również spowalniać wzrost guzów.

"Witamina D odgrywa istotną rolę nie tylko w prewencji, ale także we wspomaganiu terapii raka jelita grubego. Efekty działania mogą zależeć od dawki, indywidualnych uwarunkowań organizmu oraz czasu trwania suplementacji" - podkreśla prof. János Tamás Varga, współautor przeglądu.

Uwaga na nadmiar

Z danych zebranych przez autorów badania wynika, że nawet 40 proc. Europejczyków cierpi na niedobór witaminy D, z czego 13 proc. ma niedobór ciężki. Najbardziej narażeni są mieszkańcy miast, gdzie ograniczony dostęp do światła słonecznego (np. przez zanieczyszczenie powietrza lub zabudowę) utrudnia jej naturalną syntezę w skórze.

Choć suplementacja witaminą D jest powszechnie uznawana za bezpieczną, nadmiar tej substancji może być szkodliwy. Przyjmowanie zbyt dużych dawek przez dłuższy czas może prowadzić do hiperkalcemii – stanu, w którym zbyt wysoki poziom wapnia we krwi może uszkodzić serce, nerki i osłabić kości.

Z tego względu maksymalna zalecana dawka to 100 mcg dziennie, chyba że lekarz zdecyduje inaczej.

Choć wyniki węgierskiego badania są obiecujące, nie wszystkie organizacje są zgodne co do jednoznacznej roli witaminy D w profilaktyce nowotworów. Brytyjska organizacja Cancer Research UK podkreśla, że nie istnieją jeszcze wystarczająco silne dowody, by stwierdzić, że suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko zachorowania.

Niemniej, rosnąca liczba badań sugeruje, że może ona wspierać mechanizmy obronne organizmu, a także poprawiać przebieg choroby.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Uniwersytet Semmelweisa

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie