Witamina, która może chronić przed rakiem jelita grubego. Obiecujące wyniki badań
Witamina D, znana przede wszystkim jako kluczowy składnik dla zdrowia kości, może odgrywać również istotną rolę w zapobieganiu nowotworom – szczególnie rakowi jelita grubego. Takie wnioski płyną z szerokiej analizy badań przeprowadzonej przez zespół naukowców z Uniwersytetu Semmelweisa na Węgrzech.
W tym artykule
1,3 mln pacjentów i jasny sygnał
Węgierscy badacze przeanalizowali dane pochodzące z 50 wcześniejszych badań, obejmujących łącznie ponad 1,3 mln osób. Wyniki pokazały, że osoby z odpowiednim poziomem witaminy D miały nawet od 25 do 58 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Co więcej, suplementacja witaminy D wiązała się z redukcją ryzyka o 4 proc. na każde dodatkowe 2,5 mcg spożywanego dziennie.
Badanie wskazuje również, że pacjenci z rozpoznanym rakiem jelita, którzy mieli wyższy poziom witaminy D we krwi, odnotowywali lepsze rokowania. W jednym z analizowanych przypadków pacjenci z zaawansowanym stadium choroby, którzy przyjmowali wysokie dawki tej witaminy, żyli średnio o dwa miesiące dłużej.
Witamina D w walce z rakiem jelita grubego
Witamina D wspiera układ odpornościowy, a jej działanie przeciwnowotworowe może polegać m.in. na tłumieniu stanów zapalnych, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów, oraz na wspomaganiu niszczenia komórek rakowych. Może również spowalniać wzrost guzów.
"Witamina D odgrywa istotną rolę nie tylko w prewencji, ale także we wspomaganiu terapii raka jelita grubego. Efekty działania mogą zależeć od dawki, indywidualnych uwarunkowań organizmu oraz czasu trwania suplementacji" - podkreśla prof. János Tamás Varga, współautor przeglądu.
Uwaga na nadmiar
Z danych zebranych przez autorów badania wynika, że nawet 40 proc. Europejczyków cierpi na niedobór witaminy D, z czego 13 proc. ma niedobór ciężki. Najbardziej narażeni są mieszkańcy miast, gdzie ograniczony dostęp do światła słonecznego (np. przez zanieczyszczenie powietrza lub zabudowę) utrudnia jej naturalną syntezę w skórze.
Choć suplementacja witaminą D jest powszechnie uznawana za bezpieczną, nadmiar tej substancji może być szkodliwy. Przyjmowanie zbyt dużych dawek przez dłuższy czas może prowadzić do hiperkalcemii – stanu, w którym zbyt wysoki poziom wapnia we krwi może uszkodzić serce, nerki i osłabić kości.
Z tego względu maksymalna zalecana dawka to 100 mcg dziennie, chyba że lekarz zdecyduje inaczej.
Choć wyniki węgierskiego badania są obiecujące, nie wszystkie organizacje są zgodne co do jednoznacznej roli witaminy D w profilaktyce nowotworów. Brytyjska organizacja Cancer Research UK podkreśla, że nie istnieją jeszcze wystarczająco silne dowody, by stwierdzić, że suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko zachorowania.
Niemniej, rosnąca liczba badań sugeruje, że może ona wspierać mechanizmy obronne organizmu, a także poprawiać przebieg choroby.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Uniwersytet Semmelweisa
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.