Drętwieją ci dłonie i stopy? Znak, że brakuje kluczowej witaminy
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, ma wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie. Jej niedobór powoduje przykre konsekwencje zdrowotne – m.in. drętwienie i mrowienie dłoni oraz stóp, zmęczenie i stany zapalne skóry. Co powinniśmy jeść, by uzupełnić deficyty witaminy B5?
W tym artykule:
Rola witaminy B5
Kwas pantotenowy dba o prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego, uczestniczy w procesie budowy komórek i produkcji hormonów nadnercza. Jest potrzebny do wytwarzania przeciwciał i do funkcjonowania układu immunologicznego.
Poza tym umożliwia przetwarzanie witamin przez organizm, wspiera zamianę tłuszczy, węglowodanów i białek na energię. Istotną rolę odgrywa również w syntezie koenzymu A.
Witamina B5 odpowiada też za wygląd włosów i skóry, przeciwdziała skutkom ubocznym wynikającym ze stosowania antybiotyków. Posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi.
Objawy niedoboru
Niedobór tej witaminy może wiązać się z szeregiem niepokojących objawów, które często pomylić można z innymi dolegliwościami.
Najczęściej są to:
problemy ze skórą,
zapalenia skóry,
uciążliwe uczucie pieczenia,
zaburzenia składu krwi,
problemy z koordynacją ruchową,
niepokój, lęk,
utrata apetytu,
niestrawność,
osłabienie, zmęczenie,
przyspieszone bicie serca,
omdlenia,
obniżona odporność,
drętwienie i mrowienie dłoni oraz stóp.
Niedobór tej substancji jest rzadko spotykany, ale mimo wszystko są osoby narażone na niekorzystne skutki deficytu.
Gdzie szukać witaminy 5?
By uzupełnić braki tej witaminy, należy sięgać po konkretne produkty, m.in. drożdże, mięso, jajka, warzywa liściaste, otręby, orzechy czy awokado.
Drożdże
Drożdże, w szczególności drożdże piwne, stanowią doskonałe, naturalne źródło witamin z grupy B, w tym witaminy B5.
W 100 gramach drożdży piwnych w proszku znajduje się około o 10–14 mg kwasu pantotenowego.
Drożdże mają pozytywny wpływ na organizm - m.in. wspierają układ nerwowy i odporność organizmu, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, regulują trawienie i metabolizm.
Mięso
Doskonałym źródłem witaminy B5 jest mięso, zwłaszcza wątróbka drobiowa, cielęca i wieprzowa. Pod względem zawartości tej cennej witaminy króluje wątróbka drobiowa, a tuż za nią plasuje się wątróbka wieprzowa i cielęca.
Witaminy tej dostarczą też inne fragmenty mięsa drobiowego, wieprzowego i cielęcego - są równie zasobne w kwas pantotenowy.
Mięso to także świetne źródło dobrze przyswajalnego białka, stanowiącego budulec masy mięśniowej.
Jajka
Bogate w witaminę B5 są również jajka, które zawierają szereg innych witamin - A, D, E, K, B12 i B2. W jajku znajdują się też wartościowe składniki mineralne, jak fosfor, żelazo i selen.
Dostarczają pełnowartościowego białka, wspierającego budowę mięśni, przyspieszającego regenerację i zapewniającego uczucie sytości na dłuższy czas.
Otręby pszenne
Dbając o uzupełnianie witaminy B5 w organizmie, warto wprowadzić do swojego menu otręby pszenne. Oprócz tego, że są smaczne, pożywne i bogate w błonnik wspierający trawienie, zawierają spore ilości B5.
Co więcej, mają one właściwości obniżające poziom cholesterolu i kontrolowania poziomu cukru we krwi.
Orzechy ziemne
Orzechy ziemne mają doskonałe wartości odżywcze - przede wszystkim są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dostarczają błonnika, białka i wielu witamin - w tym spore ilości witaminy B5.
Orzechy ziemne skrywają w swoim wnętrzu również takie minerały, jak: magnez, żelazo, potas, wapń, miedź, fosfor, selen i cynk.
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe wyróżniają się sporą zawartością witaminy B5. Mają również sporo białka, błonnika, wapnia, potasu i magnezu.
Dzięki znajdującej się w nich witaminie E pozytywnie wpływają na urodę i dodają sił witalnych.
Orzechy te wspierają krzepnięcie krwi, działają antyoksydacyjnie, niwelują wolne rodniki, obniżają stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL we krwi oraz opóźniają proces starzenia się organizmu.
Brokuły
W brokułach znajduje się spora dawka kwasu pantotenowego, a także innych cennych witamin: K, A oraz C.
To zielone warzywo zawiera również błonnik, kwas foliowy oraz liczne minerały - żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, sód, potas i cynk.
Można w nich znaleźć też inne, cenne substancje - luteinę i sulforafan (przeciwutleniacz), zapobiegający tworzeniu się rakowych mutacji DNA.
Awokado
Wartościowym źródłem witaminy B5 jest awokado, bogate jest ono również w witaminę C i E oraz kwas foliowy.
Awokado dostarcza wysokiej jakości tłuszczy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Grzyby
Grzyby są bogate w witaminy z grupy B, w tym szczególnie w witaminę B5.
Zawierają także beta-glukany o działaniu wspierającym funkcjonowanie układu odpornościowego, są źródłem roślinnego białka, poprawiają koncentrację, nastrój i zwiększają poziom energii.
Warzywa liściaste
Dostarczenie witaminy B5 we właściwej ilości ułatwi spożywanie zielonych warzyw liściastych. Poza kwasem pantotenowym zawierają one witaminę A, C i K, kwas foliowy i minerały: magnez, żelazo, wapń i potas.
Poza tym warzywa liściaste są niskokaloryczne, bogate w błonnik (istotny dla prawidłowej perystaltyki jelit) i zasobne w substancje bioaktywne - wpływające na obniżenie „złego" cholesterolu (LDL).
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.